Fyre i peis

Husk dette når du fyrer

Derfor er det viktig med god trekk.

FYRING I PEIS: Det er viktig å fyre riktig når du varmer boligen med peisen. Illutrasjonsfoto. Foto: Juozas Baltiejus / Shutterstock / NTB
FYRING I PEIS: Det er viktig å fyre riktig når du varmer boligen med peisen. Illutrasjonsfoto. Foto: Juozas Baltiejus / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fyringssesongen er godt i gang, og det merker brannvesenet som har rykket ut til en rekke pipebranner landet rundt.

En annen risiko ved fyring i peis er at dersom du ikke fyrer riktig, kan røyken trekke inn i boligen i stedet for ut gjennom pipa, og i går måtte Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) rykke ut til en bolig i Færder kommune.

Røyken siver ut i boligen

- Det ble fyrt i et lukket ildsted, i tilstøtende rom på motsatt side av pipa var det åpen peis, samtidig ble kjøkkenventilator benyttet. Det førte til undertrykk og røyken ble dratt ut i boligen via den åpne peisen, sier brannmester Steinar Holm i VIB på Twitter.

Heldigvis var det fungerende røykvarslere i boligen som varslet og brannvesenet forteller at det ikke oppstod noen skader.

Videre kommer Holm med en oppfordring om hva du skal gjøre dersom du bruker kjøkkenvifta samtidig som du fyrer i peisen.

- Brukes vifta på kjøkkenet samtidig som du fyrer er det et godt råd: å ha luke eller vindu på gløtt for å opprettholde trekken i pipa. Vedfyring forbruker luft. Faktisk varmes frisk luft raskere. Slipp inn luft, den sikrer også god trekk og gir bedre fyring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.