Fyre i peis

Husk dette når du fyrer

Derfor er det viktig med god trekk.

FYRING I PEIS: Det er viktig å fyre riktig når du varmer boligen med peisen. Illutrasjonsfoto. Foto: Juozas Baltiejus / Shutterstock / NTB
FYRING I PEIS: Det er viktig å fyre riktig når du varmer boligen med peisen. Illutrasjonsfoto. Foto: Juozas Baltiejus / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fyringssesongen er godt i gang, og det merker brannvesenet som har rykket ut til en rekke pipebranner landet rundt.

En annen risiko ved fyring i peis er at dersom du ikke fyrer riktig, kan røyken trekke inn i boligen i stedet for ut gjennom pipa, og i går måtte Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) rykke ut til en bolig i Færder kommune.

Røyken siver ut i boligen

- Det ble fyrt i et lukket ildsted, i tilstøtende rom på motsatt side av pipa var det åpen peis, samtidig ble kjøkkenventilator benyttet. Det førte til undertrykk og røyken ble dratt ut i boligen via den åpne peisen, sier brannmester Steinar Holm i VIB på Twitter.

VED: Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Heldigvis var det fungerende røykvarslere i boligen som varslet og brannvesenet forteller at det ikke oppstod noen skader.

Videre kommer Holm med en oppfordring om hva du skal gjøre dersom du bruker kjøkkenvifta samtidig som du fyrer i peisen.

- Brukes vifta på kjøkkenet samtidig som du fyrer er det et godt råd: å ha luke eller vindu på gløtt for å opprettholde trekken i pipa. Vedfyring forbruker luft. Faktisk varmes frisk luft raskere. Slipp inn luft, den sikrer også god trekk og gir bedre fyring.

Viktig å fyre riktig

Husk også at det er viktig å fyre i peisen. Det gir mer varme, er mer skånsomt for ildstedet og gir mindre slitasje, samtidig som utgiftene til oppvarming og den lokale forurensninga blir mindre.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tom Erik Galambos i Norsk brannvernforening har tidligere forklart til DinSide at det i en vedovn bare skal være ren ved og opptenningsbriketter.

- Andre ting, som søppel, kartong, plast og impregnerte materialer, skal du ikke fyre med. Da kan temperaturen fort bli for høy og skade ildstedet.

Riktig bruk reduserer også risikoen for pipebrann. Pipebrann oppstår som regel fordi du har fyrt feil eller brukt rå ved, slik at du får blanksot i pipa. Det kan også skyldes dårlig trekk, feilmontering, eller gammel og dårlig pipeløp, ifølge Varmefag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer