Flaggregler 17. mai

Husk dette

Det er bestemte tider for når flagget skal heises og tas ned, men flaggreglene gjelder i utgangspunktet det offentlige.

OPP KL. 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
OPP KL. 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan er det egentlig for private som ønsker å heise flagget - må de følge flaggforskriften på flaggdagene?

Og hva med utenlandske flagg, kan de også veives med på 17. mai?

Dette sier reglene

Det er forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget som sier noe om hvilke dager som er offentlige flaggdager, som ikke nødvendigvis er de samme som fridagene i løpet av et år. Forskriften slår også fast på hvilke tidspunkt flagget skal heises og tas ned:

På denne tiden av året skal flagget heises klokka 08.00, og tas ned ved solnedgang, men ikke seinere enn klokka 21.00 hvis sola går ned etter det.

Fra november til og med februar skal flagget opp klokka 09.00, men i Nord-Norge heises flagget klokka 10.00 i samme periode, og tas ned kl. 15.00 - ikke ved solnedgang, som i resten av landet.

Disse reglene gjelder altså statlige virksomheter, men hva med folk flest som ønsker å heise flagget?

BARNETOG: Vil vi få se ukrainske flagg i barnetogene i år? Foto: Heiko Junge / NTB
BARNETOG: Vil vi få se ukrainske flagg i barnetogene i år? Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Rettesnor

- Private er ikke lovpålagt å følge flaggforskriften på samme måte som offentlige, men den kan jo være en grei rettesnor for når det skal flagges, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i utenriksdepartementet til DinSide.

Det er altså ikke et krav til privatpersoner at de skal følge de samme reglene som det offentlige - uansett hva naboen din måtte si - selv om mange nok tar hensyn til disse reglene likevel.

Etter to år med beskjeden feiring av nasjonaldagen, er vi endelig tilbake i et normalår med barne-, folke- og russetog med festglade mennesker og stor ståhei.

Debatten om bruk av utenlandske flagg på 17. mai, dukker opp med jevnlige mellomrom, og spesielt i år på grunn av krigen i Ukraina. Mange mener at det bør være lov å bære det ukrainske flagget og barn oppfordres til å ta det med i barnetoget i tillegg til det norske.

Og ja, det er lov å veive med utenlandske flagg – også på 17. mai.

Flere 17. mai-komiteer stiller seg nøytrale til bruk av flagg i barnetoget, skriver NRK, og nevner blant annet at Ukrainsk forening vil ha en stor avdeling i folketoget i Trondheim.

I Oslo kommunes vedtekter oppfordres det til å bære det norske, samiske eller FN-flagget på 17. mai. Samtidig er det ikke forbudt å bruke andres flagg.

Da Faktisk.no så på temaet i 2018, uttalte Anine Kierulf, jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, at hun mener bruk av utenlandske flagg faller innenfor ytringsfriheten.

– Alle i Norge har rett til ytringsfrihet. Dette er nedfelt i Grunnloven. Man kan fremme et meningsuttrykk med et flagg, og dette er innenfor norsk lov, også i 17. mai-tog, sier Kierulf.

Samtidig viser Kierulf til at vi har lover og regler for hva man kan forby, og at for eksempel flagg med hakekors kan forbys fordi det regnes som hatefulle ytringer. Samtidig faller utenlandske flagg ikke inn under dette.

Deler av artikkelen er blitt publisert ved en tidligere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer