Husk på avstand mellom stearinlysene

Tenn gjerne tusen julelys. Men ikke sett dem for tett.

Det er koselig å sette stearinlys sammen, men vær forsiktig så du ikke plaserer dem alt for tett. Foto: Per Ervland
Det er koselig å sette stearinlys sammen, men vær forsiktig så du ikke plaserer dem alt for tett. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førjulstiden er hyggelig, og ingen kan kunsten å hygge og kose seg like mye som oss nordmenn. Vi er, for eksempel, verdensmestre i telysbrenning, ifølge Ikea. Dessverre er det en annen og ikke fullt så hyggelig statistikk som topper seg i desember: Boligbranner. I snitt er det dobbelt så mange boligbranner i desember som ellers i året.

De største brannfellene i vinterkulden

Designer Andreas Engesvik. Foto: iittala
Designer Andreas Engesvik. Foto: iittala Vis mer

Det er ikke alt man kan unngå, men noen enkle kjøreregler gjør hyggetiden litt tryggere. For eksempel hvordan du plasserer stearinlysene.

– Stearinlys skal ikke stå nærmere enn fem centimeter fra hverandre, sier designer Andreas Engesvik. Han aktuell med lysfatet Allas for Iittala, som samler seks stearinlys. Alle i trygg avstand fra hverandre.

Det samme gjelder for telys. I hovedsak bør ikke kubbelys stå nærmere enn åtte centimeter fra hverandre, men du må gjerne gi dem enda større avstand.

Plasserer du lysene for tett vil de brenne fortere på grunn av varmeutviklingen. De vil også kunne renne eller dryppe mer, og er du ekstra uheldig kan all stearinen antenne. Dette gjelder spesielt telys, og lys med metallfolie.

Se hvorfor du bør være ekstra forsiktig når du brenner lys som er kledd med metallfolie.

Sjekk alltid emballasjen

Med lysfatet Allas fra Iittala, har designer Andreas Engesvik sørget for at det er god nok avstand mellom lysene. Foto: iittala
Med lysfatet Allas fra Iittala, har designer Andreas Engesvik sørget for at det er god nok avstand mellom lysene. Foto: iittala Vis mer

Hvor tett lysene kan stå, varierer litt fra produsent til produsent. I følge Standard Norge skal det stå på emballasjen hvor stor avstand det må være mellom lys. Plasserer du lysene i klynge i for eksempel en lykt, der det ikke er god luftsirkulasjon og varmen kan utvikle seg enda mer, vil vi anbefale at du øker avstanden.

Generelt er det alltid bedre med for mye luft mellom lysene enn for lite.

Flere lystips

I tillegg til at du bør plassere lysene godt fra hverandre, kan et par andre tips bidra til en sikker og smertefri julefeiring med levende lys.

 • Ikke plasser lysene i trekk. Er det mye trekk vil lyset brenne skjevt, renne, og også brenne fortere.
 • Ikke plasser lys på en varmekilde Det er hyggelig å sette lys på peisen eller ovnen, men når den er på, vil varmen føre til at lysene brenner enda fortere enn vanlig. I tillegg vil det renne.
 • Invester i ekte stearinlys. Lys i 100 prosent stearin brenner lengre og med jevnere flamme. De er litt dyrere i innkjøp, men dette tas igjen i bruk for de fleste. Ikke alle ekte lys er grisedyre: Du får for eksempel 50 gode kronelys fra Ikea til under hundrelappen.
 • Klipp ned veken, eventuelt kanten rundt kubbelyset før du tenner på.
 • Kvel flammen ved slukking: For å unngå sotflekker i taket (ikke heksesot, men sot) kan det også lønne seg å kvele flammen på stearinlyset i stedet for å blåse det ut.
 • Smarte alternativer

  Har du små barn, dyr, eller er generelt vimsete og litt redd for levende lys, finnes det etter hvert flotte alternativer på markedet. Vi er for lengst tilvent elektriske juletrelys, men nå finnes det også fine elektriske kubbelys, telys og lykter, som det må et trenet øye til for å avsløre. DinSides utgavesjef og TV-tester Øyvind Paulsen er så fornøyd med sine LED-telyslykter fra Philips at han mener de burde vært påbudt, og denne journalisten lot seg lure (om enn på avstand) av disse flammeløse lysenefra Candle Impressions.

  Og har du slike slipper du dessuten å streve med å bli kvitt de gjenstridige stearinflekkene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer