Huskeliste for hybelleilighet

Vil du ha en hybel i kjelleren må jobben settes bort. Men også her er første trinn å kontrollere reguleringsplanen og andre kommunale vedtekter før du setter igang.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Enkelte kommuner, deriblant Bærum, stiller for eksempel krav om at det minimum skal være en biloppstillingsplass per boenhet.

Etter at reguleringsplanen og de lokale vedtektene er kontrollert blir neste trinn å søke kommunen.

Søknadsplikten etter Plan og bygningslovens §93 gjelder uavhengig av hvilken funksjon kjelleren tidligere har hatt. Skal du bygge om råkjelleren til en hybelleilighet må du altså alltid søke til kommunen din, og sørge for at du har en ansvarlig søker som er godkjent av kommunen.

- Også her er det en tre ukers frist, sier Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør ved Statens bygningstekniske etat. Har det gått tre uker etter at du sendte søknaden er det altså bare å sette i gang, men da er du også prisgitt at den ansvarlige søkeren som har gjort jobben for deg har fulgt reglene. Det lønner seg derfor å være nøye i planleggingen, mange lurer nok på hva de har begitt seg ut på hvis det har gått litt for fort i svingene.

Og husk: Det er en forutsetning for enkel søknadsbehandling at reglene følges, ellers er det full tyngde med søknad og 12 ukers behandling.

Ansvarlig søker

Du må ha en avtale med det eller de firmaene som skal benyttes i byggeprosessen, både for prosjektering og for utføring av arbeidene. Det er også nødvendig å hente inn profesjonell hjelp til utforming av søknaden. Denne aktøren kalles "ansvarlig søker” og kan for eksempel være en arkitekt, byggingeniør eller byggmester.

Her finner du en oversikt over godkjente foretak

Den ansvarlige søkeren sender inn søknaden, og sørger for at alle ansvarlige parter er identifisert. Både når det gjelder selve utføringen og kontroll med jobben som er gjort.

Søkeren må vise at tiltaket er planlagt slik at det tilfredsstiller alle krav i eller i medhold av plan- og bygningsloven. Det skal også sendes inn plantegning av hele den etasje der forandringene finner sted. Alle rom på planen skal være tekstet med rommenes bruk og etasjen skal være angitt. Plassering av toalett, vask, badekar og dusj skal for eksempel framgå.

Søknaden om enkelt tiltak finner du her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer