Huskeliste for kjellerstue

Her kan du gjøre det meste selv, men trinn en bør alltid være å sjekke reguleringsplanen i kommunen, sier Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør ved Statens bygningstekniske etat.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Reguleringsplanen bør alltid være utgangspunktet. Der vil du for eksempel kunne se om det er satt noen arealbegrensninger for utnyttelse av grunnflaten din. Det er lite hyggelig å ha innredet kjellerstua for så i ettertid finne ut at du har overskredet maksimal arealutnyttelse på boligen, sier Pillgram Larsen. I tillegg bør du også ta en kontrolltelefon til kommunen og sjekke om det er noen lokale vedtekter på området.

- Etter å ha kontrollert reguleringsplanen må du så sende melding til kommunen etter reglene i Plan- og bygningsloven §86a. Dersom du ikke har fått noen tilbakemelding fra kommunen innen tre uker, er det bare å sette i gang. Men husk at forutsetningen for melding og enkel søknadsbehandling er at reglene følges, ellers er det full tyngde med søknad og 12 ukers behandling, sier Pillgram Larsen.

Tenk langsiktig og vær nøye

- Selv om kjellertrappen er eneste utgang i kjellerstua, er det nok at du i tillegg har et eller flere vinduer som er store nok og dermed brukbare som rømningsvindu. Men i tillegg til takhøyde og rømningsveiene som nevnt i huskelisten er det spesielt våtrom du bør være oppmerksom på.

I utgangspunktet er det ikke søknadspliktig å pusse opp bad, eller å legge ny membran. Enkle løsninger kan du altså gjøre selv, uten at prosessen er byråkratisert.

- Jeg anbefaler imidlertid sterkt bruk av fagfolk på våtrom. Og det gjelder ikke bare fordi du kan bli ansvarlig overfor nye eiere av boligen ved et videresalg, men også fordi slurv her ofte er sterkt ødeleggende for inneklimaet, avslutter Pillgram Larsen.

MERK: Søknadsplikt utløses der hvor arbeidet medfører at branncellebegrensende konstruksjoner brytes f.eks. bytte av sluk når dette bryter branncellen eller når våtromsarealet utvides, vegger rives og nytt areal tas i bruk som våtrom.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer