Huskeliste ved leie av bolig

Dette må leiekontrakten inneholde, og slik skal depositumet betales.

VENT LITT: Før du skriver under på kontrakten bør du ta en nøye gjennomgang av hva som står der.  Foto: Berit B. Njarga
VENT LITT: Før du skriver under på kontrakten bør du ta en nøye gjennomgang av hva som står der. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten betyr ny bolig for mange, spesielt studenter. Og for sistnevnte er det leie som er mest aktuelt.

Men leiemarkedet er fullt av feller, og man har flere rettigheter enn mange er klar over.

– Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene, sier forbrukerservice-direktør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Her er det du må huske på.

1. Skriv kontrakt(er)

Alt du har skriftlig står mye sterkere. Sørg derfor for å ha en skikkelig kontrakt med utleier. DinSide har en du kan laste ned, og Forbrukerrådet.no har også kontrakter på sine nettsider. Disse kan du også bruke for å sjekke at kontrakten du eventuelt har fått utdelt inneholder det den burde.

Les også: Her kan du laste ned DinSides leiekontrakt

Om du skal leie sammen med andre, bør alle navnene være nevnt i kontrakten. Eventuelt bør dere ha en kontrakt hver. Forbrukerrådet mener nemlig alle bør stå ansvarlige overfor utleier, slik at ikke én person blir sittende igjen som svarteper om noe går galt. Får dere bare én kontrakt kan dere eventuelt inngå kontrakter dere i mellom.

KABEL-TV: Som regel må du betale ting som kabel-TV og internett i tillegg. Men det er fint å ha dette klart før du gjør en avtale.  Foto: Produktbilder
KABEL-TV: Som regel må du betale ting som kabel-TV og internett i tillegg. Men det er fint å ha dette klart før du gjør en avtale. Foto: Produktbilder Vis mer


2. Hva er inkludert?

En ting kontrakten må inneholde, er hva husleien din inkluderer. Er strøm, vann og avløp, kabel-TV og internett inkludert, eller må dere betale dette i tillegg? Her står utleier ganske fritt, men kommunale avgifter skal ifølge Forbrukerrådet alltid være inkludert i husleien.

Det kan lønne seg å skippe vanlig kabel-TV, og kjøre fullt ut med nett-TV!

3. Vedlikehold

Noen ting må utleier ta ansvar for, som låser, kraner, toaletter, varmtvann, røykvarslere og sikringer. Andre ting kan man i større grad bestemme selv.

– I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang, sier Flønes.

SAYONARA: Når kan du flytte ut? Det er ingen selvfølge at du selv kan bestemme det, etter at kontrakten er underskrevet.  Foto: COLOURBOX.COM
SAYONARA: Når kan du flytte ut? Det er ingen selvfølge at du selv kan bestemme det, etter at kontrakten er underskrevet. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


4. Oppsigelse

Det er ikke en selvfølge at du kan si opp leiekontrakten din, da det finnes to ulike typer: Tidsubestemt og tidsbestemt. Tidsubestemt løper inn i evigheten og kan sies opp når som helst, mens tidsbestemt løper så og så lenge, og kan ofte ikke sies opp før tiden har løpt ut og kontrakten sier seg selv opp. Dette skal fastslås i kontrakten.

Slik kommer du deg ut av en tidsbestemt leiekontrakt

5. Depositum og garanti

Utleier kan be om maks seks måneders leie som et depositum. Eventuelt garanti fra for eksempel foreldre eller NAV, som sammen med depositum ikke kan utgjøre mer enn seks måneders leie. Dette skal for eksempel dekke eventuelle skader på leiligheten. Men det er strenge regler om hvordan dette skal foregå. Blant annet må det opprettes en egen depositumskonto, kun for deg. Bare studentsamskipnader har lov til å ha pengene noen andre steder enn din egen depositumskonto.

– Du må aldri betale depositum direkte inn på utleiers personlige konto, advarer Flønes hos Forbrukerrådet.

DEPOSITUMSKRØLL: DinSide fortalte i fjor hvordan studenten Arne Haraldstad måtte krangle seg til å få utbetalt renter fra sitt depositum. Ingen unik sak.  Foto: Privat
DEPOSITUMSKRØLL: DinSide fortalte i fjor hvordan studenten Arne Haraldstad måtte krangle seg til å få utbetalt renter fra sitt depositum. Ingen unik sak. Foto: Privat Vis mer


Grunnen er enkel: Du skal være sikker på å få pengene tilbake. Og bankenes egne depositumskontoer gir deg rettigheter du går glipp av om pengene ligger hos utleieren selv. Både DinSide og Forbrukerrådet har nemlig sett mange eksempler på at utleierne ikke gir leietaker det de har rett på. For eksempel renter av depositumet.

For eksempel: Trondheim-studenten Arne Haraldstad måtte krangle seg til depositumet sitt

6. Gjennomgang ved inn/ut-flytting

Før du flytter inn bør du ta deg en tur rundt i leiligheten sammen med utleier. Da kan dere for eksempel registrere målerstanden for strøm, hvor mange nøkler du har mottatt og eventuelle skader. På denne måten unngår du å bli anklaget for noe du ikke har gjort. Dette kan være lurt både ved innflytting og utflytting.

Det finnes skjemaer for overtakelse og tilbakeleveringsskjemaer for flytting, som du finner på Forbrukerrådets nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer