Husprisene faller

Prisene på eneboliger falt kraftig i juli, viser fersk prisstatistikk.

BOLIGPRISER FOR JULI 2011: Prisene på eneboliger sank kraftig i juli, mens leilighetsprisene holdt seg stabile. - Juli følger den normale sesongutviklingen, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).  Foto: Per Ervland
BOLIGPRISER FOR JULI 2011: Prisene på eneboliger sank kraftig i juli, mens leilighetsprisene holdt seg stabile. - Juli følger den normale sesongutviklingen, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff). Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisstatistikken for juli viser en del variasjoner mellom boligtypene. Mens prisene på eneboliger sank med 4,0 prosent fra juni, opprettholder prisen på leiligheter seg noenlunde flatt.

– Det er verdt å merke seg at prisene på leiligheter opprettholdes, og at den største gruppen innenfor denne boligtypen - andelsleiligheter - i praksis borettslagsleiligheter, faktisk steg med 0,5 prosent i juli. Vi har også tidligere sett at kjøperinteressen og prisnivå for leiligheter opprettholdes i juli. Det kraftige prisfallet på eneboliger fra juni til juli er også et mønster vi kjenner igjen fra tidligere år. Variasjonen i prisutvikling for de ulike boligtypene i juli speiler nordmenns ferievaner godt. Mens barnefamiliene reduserer sin aktivitet på boligmarkedet i skoleferien, er sommermånedene for mange studenter og folk i etableringsfasen en aktiv periode på boligmarkedet, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utviklet på vegne av Eiendomsforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) av Econ Pöyry, med grunnlag i data fra Finn.no

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Boligprisene for juli måned var 1,0 prosent lavere enn forrige måned. Korrigert for sesongvariasjoner var imidlertid prisene 0,6 prosent høyere enn juni. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris har økt til 27.500 kroner, fra 25.100 kroner i juli 2010, noe som tilsvarer en prisstigning på 9,6 prosent de siste 12 måneder.

– Normal sesongutvikling

Leif J. Laugen i Eff. Foto: Elisabeth Dalseg
Leif J. Laugen i Eff. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Juli følger den normale sesongutviklingen som vi kjenner fra tidligere år med noe lavere priser og mindre aktivitet enn i juni. Tallene viser et boligmarked i god balanse og er helt i tråd med våre forventninger etter at vi oppjusterte våre prisprognoser for 2011 for en måned siden, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding.

En årlig prisstigningstakt på henimot 10 prosent er høyt, men kan i hovedsak forklares med utviklingen vi så i første kvartal preget av et begrenset utbud av boliger som i kombinasjon med stor interesse fra kjøpersiden, bidro til en overraskende sterk prisstigning. Prisutviklingen deretter har i hovedsak fulgt det mønster vi kjenner fra før ved at det kom mange boliger på markedet i mai og juni som dempet prisutviklingen. Julitallene bekrefter dette bildet, sier Laugen.

  • Prisene på eneboliger sank med 4,0 prosent fra juni, men var 6,8 prosent høyere enn i juli 2010.
  • Prisene på delte boliger sank med 2,2 prosent fra juni, men var 7,6 prosent høyere enn i juli 2010.
  • Prisene på leiligheter økte med 0,2 prosent fra juni, og var 10,8 prosent høyere enn i juli 2010.

Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling. Foto: Garanti Eiendomsmegling
Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling. Foto: Garanti Eiendomsmegling Vis mer


- Ikke overraskende

Garanti Eiendomsmegling melder om prisnedgang for juli. Prisene på borettslagsleiligheter er 0,2 prosent lavere i juli 2011 sammenlignet med juni 2011.

- Juli er den den fremste feriemåneden, og det er derfor ikke overraskende at prisnivået synker noe. Prisutviklingen samlet sett for året har likevel vært god, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i juli 2011 på 24.336 kroner, mens det tilsvarende tallet i juni 2011 var 24.391 kroner. I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 11,4 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 21 837 kroner.

Nedgang i pris, altså, men flere bud og bud og budgivere per bolig, sammenliknet med juni måned. I juli er det i snitt 4,7 bud per borettslagsbolig, en oppgang på 0,6 bud fra juni. Sammenlignet med samme tidsrom i fjor er det en oppgang på 0,1 bud. Antall budgivere per bolig er 1,8 i juli. Dette er en oppgang på 0,1 budgivere siden forrige måned, og en oppgang på 0,1 budgivere sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

- Oppgangen i antall bud og budgivere viser at interessen for boligene er stor og temperaturen i markedet er høy, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Trønderne er ikke treige

Omsetningstallene viser en halvering fra juni, og ligger 7,0 prosent under nivået for juli 2010. Formidlingstiden var 34 dager, fem dager raskere enn i juli 2010.

Boligene selges raskest i Trondheim med kun 18 dager i gjennomsnittlig formidlingstid. På bunn ligger Tromsø med en gjennomsnittlig formidlingstid på 51 dager.

– Det legges normalt ut færre nye objekter i juli, og en høyere andel av det som selges i denne måneden er eiendommer som er lagt ut i tidligere måneder. Dette påvirker naturlig nok omsetningstakt og formidlingstid noe, sier Laugen i Eff i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer