Husråte kan koste deg dyrt

Vasker du ofte nok? Eller i det hele tatt?

Husråte kan koste deg dyrt
Publisert
Sist oppdatert

Våren er ikke bare fuglekvitter, iskrem og den første utepilsen. Det er også den tiden på året hvor mange av skavankene på boligen som vinterhalvåret og snøen har holdt skjult, plutselig blir synlig igjen.

En av de tingene du absolutt ikke vil se er sopp eller råte på kledningen. Nå viser det seg at en stor andel nordmenn slurver med husvasken, noe som blant annet kan påføre boligen din kostbare skader.

Les også: Dette er best mot muggsopp

Vaskeslurv

Ifølge en undersøkelse utført av markedsanalyse- og rådgivningsfirmaet Synovate på vegne av Jotun, svarer 13 prosent av de spurte som har ansvaret for vedlikehold av eget hus at de aldri vasker boligen på utsiden.

48 prosent sier de bare vasker huset når det males eller beises, mens 35 prosent tar seg tid til en vedlikeholdsvask også når det ikke males.

- Å vaske huset når det skal males er ikke tilstrekkelig. En regelmessig utvendig vask vil øke levetiden på malingsarbeidet og hindre forfall og verditap. I verste fall kan manglende vask føre til råteangrep, fordi kraftige angrep av overflatesopp og alger øker faren for fuktopptak i kledningen, forteller overingeniør Stein Markussen hos Jotun i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.