Muggsopp og fuktskader i bolig

Hussoppen du kan spise

Vokser gjerne ut av bokhylla eller stueveggen, og blir ansett som en delikatesse.

SPISELIG HUSSOPP: Tanken på sopp som følge av fukt- og råteskader i boligen, vekker sannsynligvis ikke noe matlyst. Men én type hussopp kan du faktisk spise. Foto: Mycoteam. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et av de vanligste tegnene på at boligen er rammet av fukt- og råteskader, er muggsopp i form av svarte prikker. Muggsopp kan føre til store ødeleggelser i huset og helseplager hos dem som bor der.

Men høy fuktighet i hjemmet kan også kan gi grobunn for annen type hussopp. En sopp du trygt kan spise til middag hvis sulten presser på!

Slik smaker hussoppen

Navnet på hussoppen er østerssopp, og den vokser gjerne ut av vegger eller bokhyller. Ikke bare kan hussoppen spises; den ansees til og med for å være en delikatesse. I butikken koster østerssoppen 180 kroner per kilo!

Soppen har en mild smak, knasende konsistens og ifølge soppelskere, en lekker form som passer godt i wok, gryteretter eller som tilbehør til annen mat.

LIKER ØSTERSSOPP: Kolbjørn Mohn-Jensen, daglig leder hos Mycoteam, synes østerssopp smaker godt, men forteller at det er dårlig nytt om den gror frem som hussopp. Foto: Mycoteam.
LIKER ØSTERSSOPP: Kolbjørn Mohn-Jensen, daglig leder hos Mycoteam, synes østerssopp smaker godt, men forteller at det er dårlig nytt om den gror frem som hussopp. Foto: Mycoteam. Vis mer

Og én av dem som er fan av østerssopp som en ingrediens i maten, er Kolbjørn Mohn-Jensen.

Kanskje et slags paradoks i og med at han er leder hos Mycoteam, firmaet som har spesialisert seg på råteskader i bygninger.

- For at østerssopp skal kunne gro i boligen, trenger den høy fuktighet, gjerne hvor det har oppstått en vannlekkasje, og ofte er det en våt sponplate den vokser på, forteller Mohn-Jensen.

- Hvis det er inneklimaforhold med 20 varmegrader og våte trematerialer så kan du få frambrudd av østerssopp i løpet av noen uke, legger han til.

Kjennetegn på østerssopp

Østerssoppen bryter fram med hvit til gulbrune hatter. De har en sidestilt stilk og hvite skiver på undersiden av hatten, ifølge Mohn-Jensen.

Det skal sies at de fleste foretrekker å dyrke østerssopp selv, i små beholdere, eller å kjøpe soppen i butikken.

- Østerssopp du kjøper i butikken er steril – den produserer ikke millioner av mikroskopiske soppsporer, men det gjør «villtypen» som du har i hus, sier eksperten.

Pål Karlsen, daglig leder hos Norges sopp- og nyttevekstforbund, forteller at han selv har smakt østerssopp som har oppstått i hus.

- Jeg fikk det faktisk servert på et kurs. Ingen højdare, akkurat, men heller ikke helt ute, kommenterer han.

- Ikke gunstig for innemiljøet

Selv om østerssopp kan spises, er det slett ikke noe du bør hige etter å få i hus, understreker Mohn-Jensen:

- Det er et svært dårlig tegn når de kommer ut fra bokhylla. Det du sparer i innkjøpspris av en slik sopp, går nok fort ut igjen i store reparasjonskostnader på huset, sier han.

Soppsporer i stort omfang er heller ikke gunstig for innemiljøet beboerne oppholder seg i.

- På de våte sponplatene vokser det også mye muggsopp, og litt midd beiter nok også på muggsoppen – ingenting av dette er å rope hurra for hjemme på soverommet, advarer Mohn-Jensen.

Blir du utsatt for skadelige muggsopper over lengre tid, vil dette kunne gi helseplager, ifølge Tommy Danielsen ved Fuktspesialisten AS.

- Muggvekst og muggsporer er til dels giftige og kan dermed blant annet føre til allergi hos beboerne, sier Danielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer