Muggsopp og fuktskader i bolig

Hussoppen du kan spise

Vokser gjerne ut av bokhylla eller stueveggen, og blir ansett som en delikatesse.

SPISELIG HUSSOPP: Tanken på sopp som følge av fukt- og råteskader i boligen, vekker sannsynligvis ikke noe matlyst. Men én type hussopp kan du faktisk spise. Foto: Mycoteam. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et av de vanligste tegnene på at boligen er rammet av fukt- og råteskader, er muggsopp i form av svarte prikker. Muggsopp kan føre til store ødeleggelser i huset og helseplager hos dem som bor der.

Men høy fuktighet i hjemmet kan også kan gi grobunn for annen type hussopp. En sopp du trygt kan spise til middag hvis sulten presser på!

Slik smaker hussoppen

Navnet på hussoppen er østerssopp, og den vokser gjerne ut av vegger eller bokhyller. Ikke bare kan hussoppen spises; den ansees til og med for å være en delikatesse. I butikken koster østerssoppen 180 kroner per kilo!

Soppen har en mild smak, knasende konsistens og ifølge soppelskere, en lekker form som passer godt i wok, gryteretter eller som tilbehør til annen mat.

Og én av dem som er fan av østerssopp som en ingrediens i maten, er Kolbjørn Mohn-Jensen.

Kanskje et slags paradoks i og med at han er leder hos Mycoteam, firmaet som har spesialisert seg på råteskader i bygninger.

- For at østerssopp skal kunne gro i boligen, trenger den høy fuktighet, gjerne hvor det har oppstått en vannlekkasje, og ofte er det en våt sponplate den vokser på, forteller Mohn-Jensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer