Husvask kan ødelegge selvrensende vinduer

Noen dråper kjemikalier eller husvask kan ødelegge selvrensende vinduer så mye at de må byttes.

HUSVASKEN KAN ØDELEGGE VINDUENE: Husvask og andre kjemikalier kan ødelegge vinduene dersom du har selvrensende vinduer. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
HUSVASKEN KAN ØDELEGGE VINDUENE: Husvask og andre kjemikalier kan ødelegge vinduene dersom du har selvrensende vinduer. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du selvrensende vinduer, bør du være forsiktig med husvasken - og med andre kjemikalier du påfører vinduet ditt.

Selvrensende vinduer kan ødelegges ved kontakt med ulike kjemikalier.

– Det er et belegg på utsiden av glasset, og det er sårbart, sier Kurt Sylte, daglig leder i H-vinduet Bauge og styreleder i H-gruppen.

– Husvask eller andre kjemikalier kan for eksempel forårsake at belegget på glasset blir ødelagt, og det lar seg ikke reparere, sier Sylte til DinSide.

Dersom du bor i en bolig med selvrensende vinduer, er det dermed svært viktig at du behandler vinduene riktig.

Det er stort sett bare de selvrensende vinduene som har et slikt belegg som vil ødelegges ved kontakt med kjemikalier, ikke andre typer vinduer.

Selvrensende vinduer: Slik virker vinduer som vasker seg selv

Les inni vinduet

Når man får vinduet installert, om du kjøper et nytt hus eller selv kjøper vinduet, vil det være en merkelapp på glasset som viser om det er et selvrensende glass. Ved andregangssalg eller tredjegangssalg er det ikke sikkert at du får dette opplyst, og da er det verre å vite om du har glass som trenger spesiell pleie. Men du kan finne det ut, selv om merket på glasset er borte.

Her vil det stå om du har et selvrensende vindu, sammen med mye annen informasjon om glasset. Foto: Kristin Sørdal
Her vil det stå om du har et selvrensende vindu, sammen med mye annen informasjon om glasset. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


– Det vil stå i avstandslisten på selve glasset hvilke type glass en har, det vil stå for eksempel "bioclean" som er en type av det produktet, forteller Sylte til DinSide.

– Det bør du sjekke før du begynner å bruke kjemikalier på vinduet, råder Sylte.

Du bør generelt være varsom med husvask og særskilt med kraftvask, rundt alle vinduer. Ifølge Jotun, kan husvask eller kraftvask som tørker på vinduene, lage skjolder. Slike skjolder på ordinære vindusglass, kan ifølge Jotun fjernes med fint stålull. Dette kan du ikke bruke på selvrensende vinduer.

Unngå bruk av skarpe gjenstander på glassoverflaten, som barberblader, stålull eller lignende, på selvrensende vinduer.

Du bør vaske boligen utenpå en gang i året. Her er triksene som gjør jobben mest mulig effektiv

Blir skjoldete og ødelagt

Det er ikke noen annen måte å se hvorvidt et vindu er selvrensende på. Ifølge Sylte kan man ikke se dette belegget på vinduet kun ved det blotte øye.

Men dersom belegget blir ødelagt av for eksempel kjemikalier, vil du ifølge Sylte kunne se det.

– Glasset blir såpass skjoldete og ødelagt at det må byttes. Det tåler i utgangspunktet bare vann når man skal rengjøre det, sier Sylte til DinSide.

Husk dette ved rengjøring av selvrensende glass

Noen ganger hjelper det ikke å spyle glasset, selv ikke selvrensende glass. Da er det viktig at du følger produsentens retningslinjer for hvordan du kan vaske vinduet. Her kan du se hva Nordan anbefaler på sine selvrensende vinduer, kalt bioclean.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer