Kjøkken

Hva betyr funksjonen?

Har du noen gang skrudd på ovnen og lurt på hva alle de forskjellige symbolene egentlig betyr? Vi har spurt ekspertene som har svaret!

MANGE FUNKSJONER: En helt vanlig stekeovn har flere nyttige funksjoner du kanskje ikke visste om. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Du skrur på ovnen på over- og undervarme for å steke pizzaen lørdags kveld. Men hva betyr egentlig alle de andre tegnene rundt de to kjære strekene du vanligvis bruker? Vi har spurt ekspertene hva funksjonene på stekeovnen din betyr.

Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat, forteller til DinSide at det finnes mange ulike typer stekeovner. Noen er avanserte, mens andre er enklere – og alle ovner er forskjellige.

Hun legger til at det kan være forskjell på en gammel ovn og en ny, og temperatur i ovnen kan også variere. Noen ovner steker litt ujevnt, kanskje fordi varmeelementet er litt svakere på en av sidene.

– Uansett hvilken ovn du har, er det et godt tips sette seg inn i de ulike funksjonene, og bli kjent med sin egen ovn, sier Kåsin.

Ovnsfunksjonene

Det er kombinasjonen over- og undervarme de fleste er best kjent med.

– Her kommer varmen både ovenfra og nedenfra, og det passer fint når du skal steke ett brett, midt i ovnen. Det kan være for eksempel når du baker rundstykker eller muffins, eller når du steker større stykker av kjøtt som stek og hel kylling, forteller hun.

Dersom du ser én strek, over eller under - er dette overvarme eller undervarme.

– Skal du for eksempel forsteke en paibunn, kan det være nyttig å bruke undervarme for å sørge for at bunnen får godt med varme på undersiden i forma, sier Kåsin.

Husk også at plassering i ovnen kan ha noe å si for resultatet. Når du steker en pai bør den plasseres nederst eller nest nederst i ovnen for at paibunnen skal bli stekt før fyllet blir overstekt.

- Når du lager pizza, og vil ha bunnen ordentlig sprø, er det også lurt å bruke undervarme, her i kombinasjon med høy temperatur i ovnen og varmluft, sier hun.

- Overvarme kan du bruke når du har stekt noe som du ønsker skal få litt mer farge på toppen, for eksempel hvis du vil ha litt mer farge på gratengen din.

Den omvendte grillen er smart når man ønsker ekstra sprø svor på ribba. Foto: Shutterstock
Den omvendte grillen er smart når man ønsker ekstra sprø svor på ribba. Foto: Shutterstock Vis mer

Gir deg en jevn temperatur i hele ovnen

Kåsin forteller at varmluft er en funksjon som de fleste kjenner til, men som mange kanskje er litt usikre på når de skal bruke. Men her er det mange muligheter.

– Varmluftsfunksjonen setter i gang en vifte bakerst i ovnen, som gjør at lufta sirkulerer og gir deg en jevn temperatur i hele ovnen. Det er genialt å bruke når du skal steke flere brett samtidig, spesielt hvis du skal steke noe over lang på lav varme. Det er altså perfekt å bruke når du skal tørke sopp eller hvis du skal lage marengs.

Hun forteller at man må være oppmerksom på at ovnen kan bli opptil 20 grader varmere på varmluft, enn når den står på vanlig over- og undervarme.

– Bruker du en oppskrift som anbefaler varmluft, skal dette være tatt høyde for, sier hun.

Den gode svoren på ribba

Og nå som jula nærmer seg, kan grillfunksjonen være ekstra fin å bli bedre kjent med.

- Grillfunksjonen passer godt til ostesmørbrød, eller andre ting du vil få til å boble og frese skikkelig, for eksempel svoren på juleribba, som nærmer seg for mange nå. Hvis du trenger litt ekstra fres på svoren, så kan du bruke grillelementet for å få den til å puffe seg skikkelig opp helt på slutten av steketiden. Men vær oppmerksom på at det fort kan bli veldig varmt, så dra krakken bortåt glasset, og følg godt med.

Ikke dampfunksjon? Prøv dette!

Kåsin forteller at det også er en del som har dampfunksjon på stekeovnen. Dampen gjør det litt enklere å ende opp med et saftig resultat, og er supert å bruke til damping av fisk eller grønnsaker.

– Det er også supert til å bruke hvis du skal lage bao eller steam buns til flere. Hvis du ikke har en ovn med dampfunksjon, men har lyst til å jukse deg til litt av det samme resultatet så er det et triks å sette inn en langpanne med vann nederst i ovnen, da skaper du litt av den samme dampeffekten.

Et hav av funksjoner

Noen ovner har også en egen pyrolysefunksjon, som kan være veldig kjekt å ha for å rengjøre ovnen inni.

– Dette er en funksjon du kan bruke en gang iblant, som gjør at ovnen brenner bort fett og matrester, og så kan du lett tørke det ut når ovnen er avkjølt.

– I tillegg har jo noen ovner et hav av andre funksjoner, som egne pizzainnstillinger, tørkefunksjon, funksjoner som går på tining eller mikrobølgeovnfunksjoner.

Kåsin har ett viktig råd til deg som har skaffet deg en ovn med flere funksjoner:

– Har du en heftig ovn med mange funksjoner, så ikke kast bruksanvisningen, det kan hende du kommer til å trenge den!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer