Støvsuger som luftfrisker

Hva? Drysse vaniljesukker i støvsugeren?

Vaniljetrikset skal ha en velduftende effekt i huset. Men kan det funke? Og er det bra? Dette svarer ekspertene.

VELDUFTENDE: Vaniljesukker i støvsugeren skal få boligen til å lukte godt. Men hva sier ekspertene om trikset? Foto: Linn Merete Rognø.
VELDUFTENDE: Vaniljesukker i støvsugeren skal få boligen til å lukte godt. Men hva sier ekspertene om trikset? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

«DIY-tips», eller oversatt til norsk: «gjør det selv-triks», finnes det millioner av på nett. Svært mange av dem handler om hus og hjem, spesielt rengjøring.

Denne gangen kom vi over et tips som lover å spre nydelig duft i huset ved hjelp av to ting: vaniljesukker og støvsuger.

Nysgjerrig?

Sjekk her.

Luftfrisker

Det er den britiske nettsiden Sharcklean som kommer med det alternative tipset.

Det går som følger:

  • Tøm en te-skje med vaniljesukker i støvsugerposen
  • Deretter støvsuger du huset som normalt.
  • Under støvsugingen vil vaniljeduften spre seg i boligen, og skal da virke som en naturlig luftfrisker
  • Poenget med trikset er at dette skal erstatte duftpinner eller duftlys som inneholder parfyme og andre kjemikalier.
  • Har du ikke vaniljesukker, kan det også fungere med kanelpulver.
  • Nettsiden understreker at dette trikset bare kan fungere på støvsuger med pose, ikke sentralstøvsuger. I tillegg bør du bruke en helt ny pose i støvsugeren før du heller vaniljesukkeret oppi den.

Kan ha en viss effekt

Men hva sier ekspertene om dette DIY-tipset?

- I essens er en støvsuger en luftfrisker så lenge den er på. Det vil si, den tar inn luft fra rommet og sender luften gjennom filtrene i støvsugeren. Dette er før man introduserer vaniljesukker, eller støvsuger-duftkuler, for å gjøre luften mer appellerende etter en støvsuging, forklarer Christian Hole, salgssjef i Elkjøp Norge.

Videre forteller han at støvsugeren vil gjøre alt den kan for å hindre ting å komme ut igjen fra den når det først har kommet inn, dermed vil effekten av vaniljesukker eller duftkuler dempes av støvsugerens filtrering - det er også grunnen til at støvsuger-duftkuler i sin naturlige form lukter sterkt, da det blir bedre etter å ha vært gjennom filtrene.

- For at vaniljesukker-trikset skal virke, vil dette ha effekt når støvsugeren blåser tilbake luft ut i rommet for å få lukt fra vaniljesukker - eller fra duftkuler. Men med en sentralstøvsuger vil også luften ha blitt renere, mener Hole.

Selv har han ikke testet vaniljesukker-trikset, men han tror forøvrig ikke at dette vil ødelegge støvsugeren noe mer enn ved vanlig bruk.

Anbefaler duftkuler

Lars Edvardsen, retail manager i Skousen Hvitevarer, er heller negativ til vaniljesukker-trikset.

- Iutgangspunktet vil jeg være skeptisk til å prøve det, sier han.

Edvardsen forklarer det med at vaniljesukker er et fint pulver og dermed vil det kunne gjøre samme skade på støvsugeren som gips- og murstøv.

- Da er det bedre å bruke støvsuger-duftkuler som er beregnet til formålet, råder han.

Slike duftkuler fungerer helt enkelt på den måten at de suges opp i støvsugeren, cirka ti kuler av gangen. Disse vil da avgi en oppfriskende duft i boligen når du støvsuger.

DUFTKULER: Det finnes mange varianter av støvsuger-duftkuler på markedet. Disse skal helt enkelt suges opp i støvsugeren og deretter avgi godlukt i boligen mens du støvsuger som vanlig. Foto: Produsenten.
DUFTKULER: Det finnes mange varianter av støvsuger-duftkuler på markedet. Disse skal helt enkelt suges opp i støvsugeren og deretter avgi godlukt i boligen mens du støvsuger som vanlig. Foto: Produsenten. Vis mer

Obs på produktgaranti

Begge ekspertene er samtidig skjønt enige om at støvsugeren kun bør brukes til det den er ment for.

- Den skal brukes til å fange opp støv, til andre jobber finnes det stort sett bedre verktøy, sier Hole.

Edvardsen understreker også at produktgarantien er basert på alminnelig bruk.

- Du risikerer at du ikke får dekket reparasjoner hvis du eksperimenterer med bruken, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer