Hva er din bolig verdt?

BOLIG: Høyt oppmøte på boligvisningene og boliger som selges over takst. Vårt inntrykk av boligmarkedet i Oslo stemmer med ekspertenes vurderinger. Skal du kjøpe og selge? Her ser du hva din egen bolig er verdt

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV97547)]
[Ugjyldig objekt (NAV94789)]
[Ugjyldig objekt (NAV90948)]

Den historisk lave renta har gjort ekspertene samstemte; de spår boligboom i 2004.

Prishopp?

Er du på boligjakt kan du derfor regne med boligene vil bli dyrere jo lenger du venter med å kjøpe. Skal du selge din egen bolig bør derfor sørge for at taksten du bruker er så ny som mulig, slik at den reflekterer den siste prisutviklingen.

Vår ”Hva er boligen verdt kalkulator” viser deg om taksten din er god nok - og ikke minst hvor mye penger du har å rutte med.

For deg som både skal kjøpe og selge i samme marked er det i tillegg viktig å presentere sin egen bolig på best mulig måte. Gjør du hjemmeleksen din grundig kan gevinsten bli betydelig. Triksene som gir kjøperne lyst på akkurat din bolig er mange, og i denne artikkelen viser vi deg hvordan du "styler" badet, stua, kjøkkenet, barnerommet, og hagen.

Er du på jakt etter etter drømmeboligen må du heller ikke glemme å tilpasse budgivningstaktikken din til dagens boligmarked.

Hvordan virker kalkulatoren?

Skal du kjøpe bolig i 2004?

(Avsluttet)
Ja(47%) 194
Nei(40%) 164
Tror ikke det(14%) 56
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kalkulatoren søker gjennom annonsebasene til Tinde og Finn på jakt etter boliger som er til salgs, eller nylig har blitt solgt i ditt nabolag.

Dermed gir den deg en meget god pekepinn på hvilket prisnivå din bolig, eller den boligen du er interessert i, ligger på.

Kalkulatoren søker først etter boliger i samme gate som du har lagt inn. Men om den ikke finner tilstrekkelig mange boliger i den navngitte gaten, vil den utvide søket. Først til boliger som ligger i samme postnummer, og dersom heller ikke det gir resultater vil den søke på boliger hvor de tre første sifrene i postnummeret er de samme.

Det må finnes minst tre boliger for at kalkulatoren skal gi et verdianslag. Og husk at jo flere boliger kalkulatoren finner – jo bedre blir verdivurderingen. I områder hvor få boliger ligger ute til salgs, bør du være oppmerksom på at kalkulatorens anslag kan bli unøyaktig. TIPS: Kalkulatoren vil uansett vise deg hvilke boliger den bruker i verdivurderingen, (nederst i resultatfeltet) på den måten kan du enkelt sjekke kvaliteten på verdivurderingen.

Trykk her for å se hva boligen er verdt

Enebolig, leilighet og andre kriterier

Har du oppgitt at du har en enebolig vil kalkulatoren kun søke etter eneboliger, og har du en leilighet søker den bare etter leiligheter. Her skal du altså slippe å pløye deg gjennom boligtyper du ikke er interessert i.

Eventuell fellesgjeld legges til prisen. Vi trekker sjablonmessig fra verdien av heis, garasje og balkong for boligene.

Datagrunnlaget veies så mot nærhet til din bolig. Boligene i samme gate/vei teller mellom 1,6 og 2,0. Boligene på samme postnummer teller 1,2. Øvrige boliger teller 1.

Ut fra dette beregnes en normal kvadratmeterpris for nabolaget, for boliger uten heis, garasje eller balkong. Deretter foretar kalkulatoren en del justeringer basert på din spesielle bolig:

  • Det justeres for størrelse. Kvadratmeterprisen faller vanligvis ved økende størrelse.

  • Det justeres for etasje

  • Det justeres for de forskjellige beliggenhets- og standardfaktorene du har angitt.
Kalkulatoren spør ikke om felleskostnader og tomtestørrelse. Når felleskostnader ikke er tatt med, er det ut fra et resonnement om at det er likegyldig om man kjøper kabelfjernsyn og vaktmestertjenester sammen eller hver for seg.

Felleskostnadene kan i noen tilfeller reflektere høy fellesgjeld, men fellesgjelden er med i beregningen. Felleskostnadene kan også i noen tilfeller inkludere felles sparing for å utføre påkrevede vedlikeholdsoppgaver. Men om det er et særskilt vedlikeholdsbehov, skal dette reflekteres i den standarden på boligen vi ber brukeren oppgi.

Våre verdianslag for eneboliger har vist seg ikke å bli særlig influert av tomtestørrelse. Dette kommer antakelig av at de fleste eneboliger i samme område har omtrent like stor tomt. Har du tomt som kan deles, hører uansett ikke verdien av de ekstra tomtene hjemme i verdiberegningen for boligen.

Tips: Har du særlig stor eller liten tomt, kan du justere for dette under 'standard'.

Trykk her for å se hva boligen er verdt

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer