Forklaring på strømregningen

Hva er en kilowattime?

Du kan fint bruke en kilowattime på et kvarter.

HVA ER KWH?: Strømforbruket og nettleien din regnes i kilowattimer. Men hva er det egentlig? Foto: Pan Demin/Shutterstock/NTB scanpix
HVA ER KWH?: Strømforbruket og nettleien din regnes i kilowattimer. Men hva er det egentlig? Foto: Pan Demin/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Om du kaster et blikk på strømregningen din, ser du at det du betaler for kalles «kWh». De tre bokstavene står for engelske «kilowatt hour», altså kilowattime på norsk.

Men hva er egentlig en kilowattime?

Måler strømforbruket

En watt er målet på hvor mye effekt som forbrukes eller produseres. Eller mer presist hvor fort energien omformes.

Dette begrepet brukes om alle typer effektforbruk, også for eksempel om fysisk trening.

EFFEKT: En syklist yter mellom 100 og 300 watt i gjennomsnitt, alt etter form og terreng. Foto: Ramon Espelt Photography/Shutterstock/NTB scanpix
EFFEKT: En syklist yter mellom 100 og 300 watt i gjennomsnitt, alt etter form og terreng. Foto: Ramon Espelt Photography/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

I de fleste tilfeller er det likevel strøm det er snakk om.

Strømforbruket til små elektriske apparater måles i milliwatt, altså tusendels watt. Større mengder forbruk, som strømmen til huset du bor i, måles i kilowatt, enheter på tusen watt.

Og virkelig store mengder, som strømmen som går i kraftkablene over huset ditt, måles i mega-, giga- og terawatt - altså en million, en milliard og en billion watt.

Ikke det samme som klokketime

En wattime er den energien som 1 watts effekt utvikler i løpet av en time. Det vil si at at 1 kilowatts forbruk i løpet av én klokketime er det samme som 1 kilowattime.

- Når du har brukt 1000 watt i én time, har du brukt en kilowattime, forklarer informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Noen vil kanskje tro at en kilowattime og en klokketime er det samme. Slik er det ikke.

Typisk strømforbruk i en norsk enebolig i løpet av et vinterdøgn kan for eksempel være 85 kilowattimer. Fordelt på døgnets 24 timer utgjør dette i gjennomsnitt 3,5 kilowattimer for hver time som har gått.

10 kilowattimer fordelt over ti klokketimer utgjør altså 1 kilowatt i gjennomsnitt per time. Bruker du en 2000W stekeovn i en halvtime for å steke en pizza, har du brukt én kilowattime (0,5*2).

DELT I TO: PÅ denne strømregningen er det beregnet strømforbruk og nettleie for et månedsforbruk på 2.508 kilowattimer. Skjermdump: Hafslund/Tore Neset
DELT I TO: PÅ denne strømregningen er det beregnet strømforbruk og nettleie for et månedsforbruk på 2.508 kilowattimer. Skjermdump: Hafslund/Tore Neset Vis mer

Dette betyr det for strømregningen

- Noen apparater bruker mye effekt. For eksempel tørketrommelen som gjerne trekker 3000 watt. Mens en moderne lyspære kanskje ikke trekker mer enn fem watt. Det betyr at når du har tørket tøy i én time, har du brukt tre kilowattimer med strøm – som koster rundt tre kroner. Mens lyspæren kan stå på kontinuerlig i 25 døgn til samme prisen.

ULIKT FORBRUK: Aslak Øverås i Energi Norge bruker lyspære og tørketrommel som to ytterpunkter. Foto: Christel Nordhagen
ULIKT FORBRUK: Aslak Øverås i Energi Norge bruker lyspære og tørketrommel som to ytterpunkter. Foto: Christel Nordhagen Vis mer

Med de nye, automatiske strømmålerne kan du følge forbruket ditt dag for dag via «min side» eller andre løsninger som strømselskapene tilbyr.

- Hvis du har elektrisk oppvarming, vil du for eksempel se at antall kilowattimer brukt per dag var mye høyere de kalde vinterdagene i februar og mars enn nå. Det har jeg i alle fall merket selv, sier Øverås.

Om du sjekker strømregningen din, ser du at den er delt i to: En del for strømforbruk og en for nettleie.

Begge deles måles i kilowattimer som hver især har en pris. Månedsbeløpet er gjerne fordelt med om lag 50/50 på de to postene.

Det ville neppe lønt seg for oss forbrukere å ha konkurrerende nettselskap med hvert sitt dyre strømnett som skulle ha igjen investeringene sine. Derfor har politikerne bestemt at ett enkelt selskap skal ha monopol på nettleie i hvert distrikt, og nettleieprisen (altså den ene halvparten av strømregningen) er derfor regulert av staten.

Strømleverandør står du derimot fritt til å velge selv.

Her er det hard konkurranse og et virvar av priser og vilkår. Det kan derfor være lurt å sjekke Forbrukerrådets nettside Strompris.no for beste tilbud.

ELBIL-LADING: Ladestasjon for elbil merkes knapt på strømregningen i dag. Men dette kan endre seg med effektprising. Foto: Kvassheim Elektro AS
ELBIL-LADING: Ladestasjon for elbil merkes knapt på strømregningen i dag. Men dette kan endre seg med effektprising. Foto: Kvassheim Elektro AS Vis mer

Vil innføre «straffetak»

Hytte- og huseiere eiere på Hvaler i Østfold fikk nærmest sjokk da den lokale nettleverandøren Fredrikstad Energinett innførte såkalt effektprising i 2015.

Fra 2020 foreslår NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) at alle nettselskapene skal ta dette inn i nettleien.

Logikken er den samme som datapakker i mobilabonnementer. Dersom du bruker mer strøm enn den øvre grensen du selv har valgt, blir du straffet på pungen.

- En slik «rushtidsavgift» i strømnettet skal premiere forbrukere som demper strømbruken i de travleste timene. Det betyr at det må bli rimeligere å bruke nettet resten av tiden, forklarer Øverås.

De som måtte tro at nettselskapene innfører dette for å bli fete, må ifølge Øverås tro om igjen.

- Nettselskapene vil ikke tjene mer penger på dette, for deres inntekter bestemmes av myndighetene hvert år. Det langsiktige målet er å holde nettleien lavest mulig for forbrukerne, samtidig som vi bygger et mer robust strømnett.

Både Forbrukerrådet og nettselskapene selv gjennom Energi Norge er likevel skeptiske. De mener at vanlige strømkunder vil bli skadelidende, slik modellen er utformet nå.

- Vi støtter prinsippet om effektprising, men er kritiske til den modellen NVE har foreslått. Her må det brukes mer tid på å finne løsninger som er forståelige for kundene og ikke gjør hverdagen mer komplisert enn nødvendig, avslutter Aslak Øverås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer