Hva er feil i denne boligannonsen?

Se nøye på bildet.

Blå himmel, syregrønt gress... Og regn fra takrenna. Her er det noe som ikke stemmer. Foto: Finn.no
Blå himmel, syregrønt gress... Og regn fra takrenna. Her er det noe som ikke stemmer. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er langt flere soldager i boligannonsene enn hva det egentlig er i virkeligheten.Christian Dreyer, Norges Eiendomsmeglerforbund


En av DinSides lesere reagerte da hun nylig så dette boligbildet på Finn.no.

Gresset var syregrønt. Himmelen var knallblå. Og takrenna? Der rant regnet ut i strie strømmer!

– Det blir litt dumt når det er så åpenbart at det regner. I denne situasjonen blir det så tydelig at det kan virke mot sin hensikt, sier Christian Dreyer, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling og leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund, til DinSide.

Hva er galt med disse bildene? Her har de bommet skikkelig!

Vanlig med blå himmel

Han forteller at bildemanipulering, som det å legge på en klar blå himmel, er veldig utbredt i boligannonser. Det er faktisk så vanlig at folk normalt ikke legger merke til det.

Eiendomsmegler Christian Dreyer. Foto: NEF
Eiendomsmegler Christian Dreyer. Foto: NEF Vis mer


– Men det som er alvorlig med bildemanipulering, er når man fjerner fysiske ting. For eksempel at du får en vegg til å se bedre ut enn den fremstår i virkeligheten. Du kan sette inn en flamme i en peis, men idét du endrer faste ting som ikke kan forandre seg, bryter du lover og regler, forklarer Dreyer.

Ifølge Dreyer er det langt flere soldager i annonsene enn hva det egentlig er i virkeligheten.

Vi har flere ganger tidligere snakket med Forbrukerombudet om bildemanipulering i boligannonser, og konklusjonen er stort sett den samme: Alle enkeltsaker må vurderes individuelt. Men det er ikke ulovlig å friske opp farger, eller montere inn solskinn eller blå himmel på en bilde som er tatt en regnværsdag.

- Generelt kan jeg si at det vil være svært uheldig om bildene blir endret såpass drastisk at det vesentlig endrer forbrukers oppfatning av boligen, har Magne Eek i Forbrukerombudet tidligere sagt til DinSide.

Fotofikling er lov, men... Er dette greit?

Derfor blir været endret

Bildet er tatt av en fotograf i Finn Foto, og fotosjef Thomas Arnestad forklarer årsaken til bildemanipuleringen slik:

– Det er et ønske fra meglerkjedene at det skal legges på skyer og blå himmel, men det skal ikke legges ukritisk over, sier Arnestad til DinSide.

Han påpeker at det er en fatal feil å forandre bildets fysiske tilstand, og at det eksempelvis ikke er lov å fjerne lyktestolper og master. Arnestad er likevel enig i at det ser litt rart ut med regn fra takrenna når himmelen er knallblå.

– Gresset framstår som veldig grønt. Fotografen som har tatt bildet har nok dratt litt mye i spakene, innrømmer fotosjefen.

Arnestad tror at en av grunnene til at dette har skjedd, er at disse annonsebildene skal kunne fungere i ulike medier.

– Hadde denne annonsen blitt trykket i en avis, ville nok grønnfargen ha vært riktigere, mener han.

Selge bolig? Fem feil du bør unngå i annonsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer