Hva er fordelen med børsteløs?

Stadig mer elektroverktøy kommer med børsteløs motor.

Hva er fordelen med børsteløs?
Publisert
Sist oppdatert

For mange år siden var en elektrisk drill forbeholdt de virkelige entusiastene, det samme gjaldt elektriske sager og annet håndverktøy. I dag får du elektrisk verktøy fra under 200 kroner, med tilstrekkelig kvalitet til bruk en gang i blant.

Felles for alle disse billigste verktøyene er at de bruker de enkleste og billigste løsningene, både når det gjelder teknologi, materialvalg og utførelse. De bruker simple elektriske motorer og eldre batterityper som både har kortere brukstid og lengre ladetid.

De som bruker elektrisk verktøy hele arbeidsdagen stiller andre krav, og har andre budsjetter. Da er det nødvendig med et helt annet generelt kvalitetsnivå, og en bedre og mer moderne teknikk for å drive verktøyet. Da snakker vi om børsteløse motorer og litium-baserte batterier.

Smart med drill: Mer en skru og bore

Tradisjonell motor

Alt håndverktøy bruker batterier og drives av likestrøm. En tradisjonell elektrisk likestrømsmotor har permanente magneter og et roterende anker med viklinger. For at strømmen skal komme fram til viklingene brukes "børster" som ikke ligner det vi ellers forbinder med børster. De elektriske børstene består av hardt sammenpressede partikler av kull, grafitt, kobber, sølv og andre materialer, formet som små staver. Disse er i berøring med kommutatoren som sitter utenpå akslingen og består av en kobberring som er delt i et antall segmenter, en for hver vikling på ankeret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer