Smarte hvitevarer

Hva er galt med et godt, gammeldags kjøleskap?

Kjøkkenet blir aldri det samme igjen.

SMARTSKAP: Samsungs Family Hub 2.0 RF56M9540SR tar konseptet «kjøl/frys» inn i nett-alderen. Foto: Samsung
SMARTSKAP: Samsungs Family Hub 2.0 RF56M9540SR tar konseptet «kjøl/frys» inn i nett-alderen. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, kjøleskap, komfyrer og til og med kaffetraktere kan i dag kobles til nettet og styres via mobilen.

Men trenger du det? Og er det ikke enklere å bare ha en maskin som bare vasker tøyet, en ovn som steiker maten og en kaffetrakter som bare lager kaffe?

Mange gir rett og slett blaffen i om det står «smart» foran kjøleskapet eller om gjestene kan følge med på steiken. De vil bare ha noe som holder melka kald og middagen varm.

(Artikkelen inneholder lenker til produkter via tjenesten Prisjakt, som Dinside har et kommersielt samarbeid med. Prisjakt-lenkene gir deg beste tilbud på varen. Dinside har ingen bindinger rundt hvilke produkter vi velger å skrive om.)

Smart-kjøleskap til 50.000

Likevel finnes det nok av tilbud til deg som vil flytte kjøkkenet ut på nettet og inn i det 21. århundre.

Om du har råd til det.

Samsung har et kjøleskap med fryser til 50.000 kroner. Her får du et stort display som gjennom et kamera bak døra viser hva du har der. Du slipper med andre ord å åpne for å sjekke, noe som utvilsomt bidrar til at skapet holder bedre på kulda.

Lurer du på hva du mangler mens du står i butikken? Bare å sjekke appen, så får du vite hva du må legge i handlekurven.

Skapet tar seg også av andre behov du måtte ha på kjøkkenet. Musikk? Ikke noe problem. Her finnes både nettradio og Spotify Connect, i tillegg til Samsungs egen musikktjeneste Samsung Music. Sjekke nyhetene og se favorittserien på TV? Funker også, så lenge kanalen sender via en vanlig nettside.

APP-STYRT KJØKKEN: Miele har laget et system der et utvalg av kjøkken- og vaskeprodukter kan styres gjennom samme app. Foto: Miele
APP-STYRT KJØKKEN: Miele har laget et system der et utvalg av kjøkken- og vaskeprodukter kan styres gjennom samme app. Foto: Miele Vis mer

Snakker med resten av huset

Den tyske topp-produsenten Miele er også langt framme når det gjelder smarte hvitevarer. Et utvalg av produktene deres kan styres og overvåkes med appen Miele@Mobile (for Android og iOS).

Så langt kan både stekeovner, kjøkkenvifter, kaffemaskiner, kjøl/frys, vinskap, oppvaskmaskiner og mikrobølgeovner styres av dette systemet.

OPPKOBLET: Både ovner, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner fra Bosch kan styres fra mobilen. Foto: Bosch
OPPKOBLET: Både ovner, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner fra Bosch kan styres fra mobilen. Foto: Bosch Vis mer

Mieles system er en del av tele- og mobilgiganten Deutsche Telecoms Qivicon-familie, noe som betyr at produktene fungerer sammen med blant annet Philips Hue smartlys, D-Link overvåkingskameraer, Netatmo værstasjoner og Sonos musikksystem (full oversikt) .

I 2016 inngikk Deutsche Telecom en avtale med energisselskapene i den norske Nettalliansen. Det betyr at over 268.000 norske hjem faktisk får Qivicon-teknologien inn bakveien via de nye strømmålerne.

Konkurrenten Bosch har et lignende system kalt Home Connect, men dette virker foreløpig ikke med andre smart-produkter enn Bosch egne.

PROJEKTOR: Denne oppvaskmaskinen fra Bosch viser hvor lang tid det er igjen av oppvasken på gulvet. Foto: Bosch
PROJEKTOR: Denne oppvaskmaskinen fra Bosch viser hvor lang tid det er igjen av oppvasken på gulvet. Foto: Bosch Vis mer

Det viktigste er tiden

Også flere av de andre store hvitevareprodusentene har slike smartprodukter. Men det er ingen selvfølge at disse samarbeider med konkurrentenes produkter.

Du kan ende opp med å snakke med kjøleskapet ditt via én app, med stekeovnen med en annen og med oppvaskmaskinen med en tredje.

Med et slikt virvar blir kanskje ikke livet ditt enklere, men snarere mer komplisert.

Heldigvis ikke hvitevarene dine være på nett for gi deg et enklere liv.

Mange oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler har tidsur, slik at du med et tastetrykk på selve maskinen kan bestemme når du skal vaske opp.

Du kan for eksempel kan sette opp vasken til å starte to timer før du kommer hjem, slik at du har rene tallerkener før middag.

Men den store fordelen med tidsstyring kommer først når nettselskapene begynner å beregne prisen på strøm ut fra hvilken tid på dagen du bruker den og hvor mye du bruker på én gang.

FØLGER MED: Dette overvåkingskameraet fra D-Link kan kobles sammen med Mieles kjøkken- og vaskeutstyr. Noen er redd for at dette kan koste dem privatlivet. Foto: D-Link
FØLGER MED: Dette overvåkingskameraet fra D-Link kan kobles sammen med Mieles kjøkken- og vaskeutstyr. Noen er redd for at dette kan koste dem privatlivet. Foto: D-Link Vis mer

Kjenner dine vaner

Men hva skjer med privatlivet når store selskaper som Miele, Samsung og LG kan følge med på kjøkkenvanene dine? Og når selskapet som leverer strømmen din også kan følge med?

- Vi snakker om en omfattende mengde data som forteller mye om den enkelte husstand. Det vil være data som forteller om når man er hjemme eller ikke, hvor mange personer som bor i husstanden og om det kommer gjester, uttalte fagdirektør for teknologi Atle Årnes i Datatilsynet i forbindelse med en tidligere Dinside-artikkel om nye strømmålere og personvern.

Hun mente at mange aktører, både offentlige og private, vil ha stor interesse av disse dataene.

- De kan benyttes for markedsføringsformål og andre formål, som gjør en virksomhet i stand til å vite detaljer om den enkelte husstand.

Seksjonssjef Guro Grøtterud i Seksjon for Sluttbrukermarked i NVE mente derimot at personvernet er godt nok ivaretatt for nettselskapenes vedkommende.

- NVE stiller strenge krav til sikkerhet og personvern i nettselskapenes AMS-løsninger. Vi fører også tilsyn med hvordan nettselskapene følger opp regelverket.

Om kommersielle aktører som lager hvitevarer som er koblet til nettet har like god kontroll, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer