Hva er poenget med depositumskontoen?

Publisert

Store forskjeller på gebyrene

  1. Hva er poenget med depositumskontoen?
  2. Dette tar bankene i gebyr

Ved å opprette en depositumskonto reguleres leieforholdet, og begge parter får bedre trygghet i forholdet til hverandre. Depositumskontoen kan kun dekke ubetalt husleie og utgifter ved utflyttingen, og for å få utbetalt hele eller deler av depositumet må utleier sannsynliggjøre dette overfor banken med kontoutskrifter og kvitteringer.

Også andre krav kan dekkes av depositumet, men da må utleier da rette kravet overfor leietaker innen rimelig tid etter leieforholdets slutt og få hans samtykke, eventuelt 2 måneder hvis manglene var skjulte. Hvis leietaker ikke aksepterer kravet, må det bli støttet i en domfellelse før depositumskontoen kan belastes.

Trygghet for begge parter

-Ved å ha en depositumskonto har utleier en trygghet for at leieboeren kan gjøre opp for seg hvis et erstatningskrav blir reist, forteller Line Andreassen hos Huseierenes Jusservice. Skulle det oppstå uenighet, går vanligvis saken til forliksrådet før det går til retten. På denne måten kan også mindre beløp bli dekket uten å måtte risikere høye utgifter til advokat og saksomkostninger.

Hvis ikke utleier har gått til sak innen 2 måneder kan leietaker heve beløpet uten samtykke. Men utleier taper ikke kravet sitt, selv om depositumet blir likvidert.

Hva skjer om ikke depositumet blir satt på sperret konto?

I utgangspunktet er dette ikke lovlig, og depositumet skal tilbakebetales umiddelbart. Hvis dette ikke skjer har leietaker andre og flere rettigheter enn det leietaker ellers ville hatt. I verste fall kan et irregulært depositum bli sett på som et underslag.

Et vanlig alternativ til depositumskontoen er leieforskudd. Tidligere kunne utleier tidligere ta inntil 3 måneders husleie på forskudd som sikkerhet for betaling av leie. Nå har utleier kun mulighet til å kreve 1 måneds forskudd, så denne muligheten for å sikre seg har blitt kraftig svekket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer