Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Finnes det noen fullgode alternativer, eller kommer hjemmet ditt til å se ut som et gjennomsnittlig tannlegekontor?

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste uke, nærmere bestemt 1. september, forbys salg av tradisjonelle glødelamper i Europa. I den forbindelse har Forbrukerrådet testet 37 sparepærer som erstatter vanlige lyspærer i fire effektklasser: 40, 60, 75 og 100 watt.

Ingen av pærene oppnådde mer enn 67 av 100 mulige poeng, og kun tre fikk vurderingen "bra".

De beste i de ulike effektklassene er:

  • General Electric Biax Electronic 9W (60 poeng) som skal erstatte 40-wattspærer
  • General Electric Biax Electronic 11W (62 poeng) som skal erstatte 60-wattspærer
  • Philips Turbo Energy Saver, Tornado (63 poeng) som skal erstatte 75-wattspærer
  • Sylvania Mini-lynx faststart (67 poeng) som skal erstate 100-wattspærer.
Les hele testen på Forbrukerrådets nettsider (Ekstern lenke).

Dette resultatet var hakket bedre enn da det danske forbrukerrådet testet sparepærer tidligere i år: Ingen av pærene holder mål.

- Jeg kommer til å hamstre glødelamper

Belysningseksperten kvier for å putte sparepærer i designerlampene sine. (Denne er av Marcel Wanders for Flos.) Foto: Lauritz.com
Belysningseksperten kvier for å putte sparepærer i designerlampene sine. (Denne er av Marcel Wanders for Flos.) Foto: Lauritz.com Vis mer


Tidligere i vår så vi nærmere på hvilke alternativer vi kan forholde oss til når glødelampene forsvinner fra butikkhyllene. Geir Ove Langlo, lysdesigner i Oslo Lysdesign fortalte oss at det nå er fullgode alternativer på markedet, men du finner dem ikke i dagligvarebutikkene ennå.

Det er LED som gjelder, utformet som tradisjonelle glødelamper, sparepærene synes han ikke holder mål.

Hilde Hauge, Leder av avdeling for Lysdesign ved Høgskolen i Buskerud er enig. Hun fortalte DinSide at hun kom til å hamstre glødelamper til sitt hjem før de forsvinner fra butikkhyllene.

- Det er kun utifra estetiske hensyn. Selv om det finnes alternativer belysningsmessig, er det ennå ikke godt nok designmessig, sa Hauge til DinSide. - Jeg sliter med å sette sparepærer i enkelte av designlampene.

Les også vår guide til LED-lampene som finnes på markedet i dag: LED: - mye lys og lite varme

Faser ut glødelampen

Se etter dette når du skal kjøpe LED-lamper

Når du skal kjøpe LED-belysning bør du se på to indikatorer:
  • RA-indeksen angir evnen til å gjengi farge (i noen tilfeller brukes CRI - colour rendering index. RA-indeksen bør være over 70. Kommer du opp i 85-90 ra, har du et bra produkt.
  • Lumen/watt - dette tallet må være over 50. Vanlige pærer du får kjøpt på superen har gjerne en lumen/watt ratio på 40. De beste lysene er oppe i 90 - da har du et godt produkt.


  • Kilde: Oslo Lysdesign


Forbudet er en del av EUs planer om å bytte ut mindre energieffektive lyskilder med nye lyskilder som bruker langt mindre energi. I de lyspærene som nå forbys går bare rundt 20 prosent til lys, og hele 80 prosent til varme.

Australia var først med å legge ned forbud mot glødelampene. De har ønsket å fase ut salg av glødelamper innen 2009. EU fulgte etter, og målet er å fase ut glødelampene innen 2012. Allerede i fjor forsvant 125-watts pærer, og i år forsvinner 100-watts lyspærer fra det europeiske markedet. Også Norges tidligere Olje- og Energiminister Odd Roger Enoksen vurderte å legge ned forbud mot de tradisjonelle lyspærene, men foreløpig ser det ut som om Norge følger EU-vedtaket uten å legge ned eget forbud.

Betaler du for mye for strømmen du bruker? Finn ut med vår strømkalkulator

Helsefarlige sparepærer

Det har vært mye negative skriverier rundt sparepærer. Du sparer penger, men kvaliteten på lyset er det ikke alle som er like fornøyd med. Britiske forskere har advart mot farlig stråling fra sparepærer, og dersom sparepærer knuses, kan du bli forgiftet av gassene. Sparepærene inneholder giftig kvikksølv, og du anbefales å forlate rommet i minst et kvarter dersom du knuser en slik. De må også leveres inn som spesialavfall.

Se også: Lampene som lyser av seg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer