Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Finnes det noen fullgode alternativer, eller kommer hjemmet ditt til å se ut som et gjennomsnittlig tannlegekontor?

Det er mange som er skeptiske til sparepærene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Foto: Colourbox.com
Det er mange som er skeptiske til sparepærene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av at glødelampen skal avvikles strømmer det på med nye produkter på markedet, spesielt LED-teknologien er i stadig utvikling. Holder det mål? Finnes det gode erstatninger for ordinære glødelamper? Må man investere i nytt utstyr?

LED - mye lys og lite varme? Her kan du lese mer om LED-lampene som er lett tilgjengelig i dag

Lys - og estetikk

Det er nok mange som har fått seg en ubehagelig overraskelse dersom de har erstattet vanlige glødelamper med sparepærer. LED-lamper har ofte en annen sammensetning av farger, og gjengir fargene annerledes enn det glødelampen gjør. Men slapp av. Du trenger ikke bekymre deg for at hjemmet ditt vil lyssettes som et gjennomsnittlig tannlegekontor.

- Tradisjonelt er glødelampen god på de varme fargene i spekteret, som gul og rød, men ikke så sterk i det blå spekteret. Den hvite LED-lampen har ofte blitt oppfattet som veldig kald, fordi den er sterk på å gjengi det blå. Men nå ser vi så smått at produsentene begynner å komme på rett kjøl, sier Hilde Hauge, ansvarlig avdeling for lysdesign ved Høgskolen i Buskerud til DinSide.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer