- Hva gjør kalkunen i oppvaskmaskinen, kjære?

Dette er ingen vits. Det skal visst nok fungere utmerket.

IKKE EN SPØK: Kalkun som dampkokes i oppvaskmaskinen? Å, jada. Men du må pakke den inn. Foto: Electrolux
IKKE EN SPØK: Kalkun som dampkokes i oppvaskmaskinen? Å, jada. Men du må pakke den inn. Foto: Electrolux Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalkunen har fortsatt ikke inntatt Norge med storm, selv om den store hønsefuglen gjør det svært bra på middagsbordet til sultne høsttakkefest-gjester i USA.

Oppvaskmaskinen, derimot. Den gjør det bra i Norge. Og hvis du lurer på hvor forbindelsen er mellom oppvaskmaskin og matlaging, så får du svaret her.

Les også: Dette er faktisk en spisestue

Ikke en dårlig spøk

Utgangspunktet er en artikkel fra Daily Mail, der artikkelforfatteren tar for seg tre ulike måter å tilberede kalkun på. Den ene inkluderer grillen, den andre frityrkokeren, og den tredje tar altså i bruk maskinen de aller, aller fleste bruker til å vaske bestikk, glass, gryter og tallerkner.

Tanken er at barna i husholdningen vil bli så himmelfalne over at pappa eller mamma dampkoker kalkunen i oppvaskmaskinen, at de blir enkle å ha med å gjøre hele resten av måltidet.

Slik gjør du

IKKE VÆR EN KYLLING: Neste gang damper du kalkunen i oppvaskmaskinen. Foto: Electrolux
IKKE VÆR EN KYLLING: Neste gang damper du kalkunen i oppvaskmaskinen. Foto: Electrolux Vis mer


Oppskriften er enkel, og den skal angivelig gi en velsmakende fugl hvis du følger instruksjonene:

  • Sørg for at kalkunen er hermetisk forseglet inni flere lag med passe store stekeposer

  • Beregn én 50-minutters syklus (normalprogram) per ett kilo kjøtt

  • Legg kalkunen i oppvaskmaskinen, velg temperaturen du vil kjøttet skal holde, sett i gang.

Daily Mails forsøkskanin (!) har allerede gjort en prøverunde med dampkoking av en supermarkedkalkun på 2,2 kilo, og skriver blant annet at han er "imponert over resultatet", og at kalkunkjøttet ble "fast, mørt og fuktig og uten et snev av lukt fra oppvaskmaskinen".

- Kjempegodt

Én av journalistene i DinSide.no allerede prøvd tilsvarende prosess med lammekjøtt, og sier måltidet ble svært velsmakende. En av de store fordelene med denne typen dampkoking er at kjøttet blir jevnt varmebehandlet, og hvis du savner stekeskorpe kan du for eksempel satse på filetert kjøtt.

Legg det i stekepanna etter at dampkokingen er ferdig, og ved hjelp av litt smør og krydder går resten av seg selv.

Alternativt kan du legge hele kalkunen i stekeovnen for litt ekstra grilling, pass bare på at temperaturen ikke bikker over 62 grader.

Smarte poser

Koking av kjøtt i vakuumposer er på ingen måte noe nytt, selv om metoden som benyttes her ikke er veldig utbredt. Andreas Viestad, kjent fra blant annet Dagbladet Magasinet, har skrevet fyldig om sous vide-fenomenet i denne artikkelen.

DinSide.no har også tidligere skrevet om dampkoking, blant annet i form av denne oppsiktsvekkende stekeovnen som kan gjøre to ting på én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer