Hva gjør takstmannen som du glemmer?

Ta med deg de boligkyndiges beste triks i boligjakten.

Å prøve kranene på visning er en av de enkle tingene alle bør gjøre før kjøp. Men gjør du det? Foto: All Over Press
Å prøve kranene på visning er en av de enkle tingene alle bør gjøre før kjøp. Men gjør du det? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som kjøper og selger bolig har vært borte i takstrapport og takstmenn (ja, de fleste er menn). Takstmannen har med seg notatblokk og lasermåler, og innebygget filter mot nymalte vegger, styling og blomsterpotter. Det bør du også ha.

Om takstmannen ikke lar seg påvirke av det, så vil likevel de fleste bli sjarmert av en ryddig og romslig bolig, og noen mener stylingen gjør at du får solgt boligen raskere.

Ta deg tid til det tekniske

Eiendomsmegler Erlend Opheim har tidligere sagt til DinSide at kjøpere har det for travelt på visning.

– Skal jeg bare gi ett råd så må det være å ta seg tid, og sette seg godt inn i hvert objekt man vurderer. Dette er et bra tips når man løper som et pisket skinn fra sted til sted.

Takstmenn DinSide har snakket med anbefaler også at kjøpere bruker mer tid på visning. Som boligkjøper må du greie å se forbi fargevalg og styling, og bruke mer tid på å finne ut av boligens tekniske tilstand.

Men maling kan også bli dyrt: Det fikk disse boligkjøperne erfare

Størrelse, rør og el

– Jeg sjekket en gang en nybygget bolig der rørlegger hadde koblet vannet feil, og det kom varmtvann i toalettet! Et annet sted blåste baderomsviften luft INN i rommet, forteller takstmannen DinSide har snakket med denne uken.

Slike ting bør du forvente at taksten skal avdekke. Men en takst er ingen tilstandsrapport, og som kjøper har du uansett undersøkelsesplikt. Lær derfor av takstfolkene, og sjekk tekniske detaljer selv også.

Takstmannen har gjerne med seg lasermåler for å kontrollere størrelser og veggtykkelser. Går du ikke så langt, kan du nøye deg med et målebånd. Det kan også hjelpe deg å få inntrykk av om møblene dine får plass i den nye boligen. Det tomme og ryddige soverommet var kanskje ikke så romslig som du fikk inntrykk av?

Takstmannen vil også sjekke toaletter, dusjer og vasker. Virker de? Renner vannet unna i slukene, og er det trykk i kranene? Er rørene tette, eller drypper det i skapene? Slike forhold kan du gjerne også sjekke på visning.

Virker kjøkkenventilatoren, og bråker den? Foto: Ikea
Virker kjøkkenventilatoren, og bråker den? Foto: Ikea Vis mer


Prøv gjerne lysbrytere også, kommer lampene på? Samme med ventilator og baderomsvifter. Her bør du også høre etter om de bråker mye, om det er noe som er viktig for deg.

Dette undersøker de på elkontroll

Sjekk også dører, skuffer og skap. Er de trege, henge de godt på hengslene, lette å åpne/lukke?

Dessuten bør du spørre om peis eller ildsted har vært i bruk, og om det trekker i pipa.

Mer om ulike typer ildsteder

Verktøy som hjelper

Fire svært nyttige verktøy er lasermåler, fuktmåler, vater og kompass. Hva skal du med disse? Jo med lasermåleren kan du måle romstørrelser, lengder og tykkelse på vegger. Er det mye isolasjon her for eksempel?

Med fuktmåleren kan du selv sjekke om det er fare for fuktskader på våtrom. Men obs, du kan ikke stole blindt på resultatet.

Vater er nyttig for å sjekke om gulvene heller riktig på badet. Har du ikke vater, kan en klinkekule hjelpe deg å sjekke fall på gulv.

Med kompass kan du undersøke himmelretning for solforhold på uteplass og ulike rom. Vær obs på at du ikke alltid kan stole på at plantegningene viser riktig retning.

Kompassfunksjoner og vaterfunksjoner finnes også til de fleste smarttelefoner.

Mer om smarte visningsverktøy

Hvor gammel er varmtvannsberederen, og drypper den vann? Foto: Brynjulf Blix
Hvor gammel er varmtvannsberederen, og drypper den vann? Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Andre ting du bør undersøke:

Sjekk også rørleggerens beste visningstips

Kaller kjøp uten tilstandsrapport en risikosport

Tilstandsrapport eller boligsalgsrapport vil sannsynligvis bli obligatorisk på sikt, flere steder i landet er dette standard praksis ved boligomsetning allerede. Meglerbransjen vil ha tilstandsrapporter som obligatorisk fra 2015. Forbrukerrådet vil også ha slike rapporter som standard.

– Bolig er vår største investering i livet. En slik investering bør ha et bedre forbrukervern enn det vi har i dag, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding, og kaller boligkjøp uten tilstandsrapport "en risikosport".

Vil ha obligatorisk tilstandsrapport

Uansett har du selv plikt til å undersøke

Det er mye du bør huske på når du skal kjøpe bolig. Vi har laget to smarte sjekklister for å gjøre jobben enklere for deg. Disse finner du her:

  • Sjekklisten for deg som skal kjøpe rekkehus eller enebolig.
  • Sjekkliste for deg som skal kjøpe leilighet.
  • Les også: Derfor vil de at du skal ha med legitimasjon på visning

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer