Hva har du på vaffelen?

Brunost, gulost, røykelaks eller kaviar? Hva spiser du på vaffelen?

EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG
EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaffel har vært en del av norsk matkultur i uminnelige tider ... eller i alle fall siden de kom til landet fra Tyskland via Bergen i Hansatiden.

Fra å være et populært traktement for turister og byfolk på seterbesøk sommerstid, er det blitt «hverdagskost» og serveres på alt fra nærbutikken til bensinstasjoner, kiosker, idrettsarrangement, jobblunsjer og dugnader. Bare Esso solgte over en halv million vaffelplater fra sine norske servicestasjoner i 2014. Og Nortura Eggprodukter produserer nærmere 300 tonn vafler per år.

Men hva spiser folk på vaflene, rundt om i landet? Hva spiser du på vaflene dine? Har du vært borti en original vri eller en regional variant? Diskuter i debatten nedenfor, eller send oss tips, og gjerne med bilde!

Pølse i vaffel

TRADISJONELL: Syltetøy og ost er det vanligste å få servert på vaffelen. Foto: ALL OVER PRESS
TRADISJONELL: Syltetøy og ost er det vanligste å få servert på vaffelen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Det vi oftest ser som traktement til vaflene, er kanskje ost og syltetøy.

- Det er ingenting som slår vafler med brunost! Det er så norsk at det kunne vært flaggsymbolet på det norske flagg, sier Dag Folkestad, kommunikasjonskonsulent i Sjømannskirken.

Sjømannskirken er kjent for sine vafler, og serverer vafler på alle sine utenlandskirker.

- Det står alltid brunost fremme sammen med vaflene i sjømannskirkene verden rundt, i tillegg til syltetøy – jordbær og eller bringebær, forteller han.

Du kan finne sjømannskirkenes vaffeloppskrifter her.

Og det er det samme som serveres på eksempelvis de fleste bensinstasjoner her hjemme.

- Kundene vil nok primært ha vaffel som kos og til kaffe, og av tilbehør er det de tradisjonelle syltetøy og brunost som går igjen, men også gulost er populært, forteller Eirik Hauge i informasjonsavdelingen hos Esso Norge AS til Dinside.

- Men vi har også stasjoner i Østfold som serverer den berømte pølsen i vaffel, sier han.

Pølse i vaffel må kanskje regnes blant de mer spesielle vaffel-variantene, og som en svært så regional variant. Ryktene sier at den oppstod på Melløs stadion, da de gikk tom for lomper til pølsene. Siden har den bredt om seg over store deler av Østfold fylke.

Vaffel med salt

Cecilie Maske i Matprat sier at du gjerne kan lage en litt mindre søt vaffelrøre, og kanskje med litt mindre kardemomme, og lage vaflene mer som en sandwich, med salt pålegg. Som for eksempel med røykelaks eller fenalår, som her:


Les også: Prøv en vaskevaffel - og få bedre vafler!

Hva med røykelaks eller kaviar?

EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG
EGG OG KAVIAR: Vaffel med egg og kaviar, som servert på Coop Kongsmoen og avbildet på Terjes Superblogg. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Terje Årseth. Foto: TERJES SUPERBLOGG Vis mer


Via bloggen Terjes superblogg, får vi tips om en annen lokal spesialitet, nemlig vaffel med egg og kaviar.

- Egg på vaffel var i hvertfall mye brukt tidligere her. Min bestemor smurte bestandig vafler med diverse saltpålegg, inklusive egg, gjerne med røkelaks, når hun fikk gjester. Det var mer som et variert smørbrødfat. Min personlige favoritt er kokt skinke på vaffel, skriver Terje Årseth i en epost til Dinside.

En telefon til Coop Kolvereid, hvor dette visstnok står på menyen, bekrefter retten.

- Ja, det hender at det kommer på bordet - og egg og røykelaks, forteller en blid ansatt ved butikken.

- Er dette en lokal spesialitet?

- Det vet jeg ikke, ler hun. Og understreker at de selvsagt spiser vafler med tradisjonelt tilbehør som brunost og hvitost også.

Katrine Klevelands vafler med havregryn

5 egg
2,5 dl. sukker
Ca. 9 dl. melk
5 dl. kulturmelk
2,5 ts kardemomme
2 ts bakepulver
Ca. 13 dl. hvetemel
Ca. 1 kopp lettkokte (små)havregryn
250 gr. smeltet margarin

Vaffelrøra har godt av å stå et par timer før steking og er minst like god dagen derpå.


Kathrine Kleveland, tidligere leder i Norges Bygdekvinnelag, forteller dette om der hun kommer fra:

- I Vestfold er vi nok mest vant til syltetøy på vaflene. Ellers er brunost godt følge til vaffel spør du meg, sier hun, og oppfordrer til at vafler gjerne kan baseres på restemat, som grøtrester, melk som må brukes opp og annet.

Fra finere traktement til gymsaler og bensinstasjoner

Storspiser?

Hvor ofte spiser du vaffel? (Avsluttet)
Et par ganger i året(53%) 1248
En gang i måneden(28%) 666
Annenhver uke(8%) 196
Minst en gang i uka(8%) 178
Aldri(3%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hvor spiser du vaffel?

Hjemme eller borte - hvor spiser du vaffel? (Avsluttet)
Hjemme(57%) 1114
På besøk(21%) 418
På jobben(14%) 270
På café(4%) 72
Annet(3%) 62
På bensinstasjon eller kiosk(2%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Det er Anechen Bugge, forsker på mat- og spisevaner ved Sifo, som forteller oss hvordan vaflene kom fra Tyskland til Bergen, og hvordan de derfra bredte seg ut over Norge. Vafler var en melkerett, og sammen med laks og vegetarretter, utgjorde melkerettene en vesentlig del av det norske kostholdet.

- Vaflene var en litt finere melkerett og brukt som traktement, som var viktig når det kom gjester. Nå er det på en måte blitt idrettshallmat og dugnadsmat, og nå som vi er opptatt av kosthold og helse, ser vi også fullkornsvafler og havregrynsvafler, sier Bugge til Dinside.

Og det er ikke rent få som jevnlig spiser vafler.

- Fem prosent spiser vafler én til to ganger i uka, og så mange som 47 prosent av alle nordmenn spiser vafler én gang i måneden eller oftere, forteller Bugge.

- De eldre spiser det litt oftere enn de yngre, og oslofolk spiser det noe mindre enn folk ellers i landet. Og folk i Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene spiser det aller mest, fortsetter hun.

Kun fire prosent sier at de aldri spiser vafler.

- Vafler og boller er de to søte bakevarene som nordmenn spiser aller mest av, forteller Bugge.

Her er vaflene for øvrig slått ørlite grann av bollene: 56 prosent av nordmenn spiser boller, enten hjemmebakte eller butikk-/bakeribakte minst en gang i måneden eller mer.

Men hva spiser folk på vaflene, rundt om i landet? Hva spiser du på vaflene dine? Har du vært borti en original vri eller en regional variant? Diskuter i debatten nedenfor, eller send oss tips, og gjerne med bilde!

2.000 vafler i timen

Åse Kringlebotns vaffeloppskrift

100 g smør
4 stk egg
5 ss sukker
0,5 ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
5 dl melk

Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til en jevn røre. La den stå minst 15 minutter for at melet skal få svelle. Røren skal være som tykk saus. Er den for fast, kan litt kaldt vann røres inn. Stek vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern. Tips: Noe av melken i oppskriften kan gjerne erstattes med rester av yoghurt, kulturmelk, fløte eller rømme.


Nortura Eggprodukter produserer singelstekte ferdigvafler som leveres til alt fra kiosker, kafeteriaer, i kantiner og på bensinstasjoner over hele landet.

Fra 2002 til 2010 hadde de produsert 22.000.000 vaffelplater. Vaffelpressen deres er nok noe mer effektiv enn den du har hjemme: Den produserer 2.000 vaffelplater i timen!

- Jeg kjenner ikke til at noen har undersøkt hva som er mest populært å ha på vaffelen, men vet at syltetøy og rømme eller smør og brunost er det aller vanligste. Eller smør og sukker, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Nortura.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer