Hva kan jeg låne for husleia?

Studenter tråler nå boligmarkedet etter et sted å bo til høsten. Om de kjøper i stedet for å leie - hvor mye kan de da låne? Vi regner det ut for deg!

I tenkeboksen...
I tenkeboksen... Vis mer
Publisert

Eie eller leie? Dette er den tunge problemstillingen titusenvis av studenter, og andre svaktlønte, går og grubler på. Med dagens skyhøye boligpriser, og like høye leiepriser er det ikke alltid lett å bestemme seg for hva du bør gjøre. Dette vil vi imidlertid hjelpe deg med. DinSide har derfor laget en enkel kalkulator som viser deg hvor stort lån den månedssummen du oppgir, vil klare å betjene.

Annuitetslån

Vår kalkulator er satt opp med utgangspunkt i et annuitetslån. Et annuitetslån er konstruert slik at tilbakebetalingen skjer med samme sum hver eneste termin. Det blir derfor relativt lave avdrag i begynnelsen. Da er det meste renter, og du får et ganske høyt skattefradrag. Lenger ut i nedbetalingsperioden vil avdraget utgjøre en større del av beløpet. Betaling av avdrag kan du ikke trekke fra på selvangivelsen.

Rente

Siden du i begynnelsen av nedbetalingsperioden betaler mest renter kan du dra nytte av reglene for skattefradrag. Men husk at denne muligheten kun finnes for deg som har en viss inntekt. Da vil staten betaler 28 prosent av dine renter. Skattefradraget hjelper deg ikke om du ikke betaler noen skatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.