Riktig dosering traktekaffe

Hva? Salt i kaffen?!

Salt-trikset skal gjøre noe helt spesielt med kaffen. Men hva sier ekspertene om dette?

KAFFE: Vond smak på traktekaffen? Ifølge Bjørn Grydeland hos Norsk Kaffeinformasjon, og barista Tim Wendelboe, skyldes det ofte to tabber: Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

For mange er det obligatorisk å starte dagen med en deilig kopp kaffe, og vi har som regel våre preferanser når det kommer til hvor sterk eller svak vi ønsker at traktekaffen skal være. Da er det nedtur om den nybrygga kaffen smaker beskt, kruttsterkt eller ikke noe i det hele tatt.

Betyr det da at du må koke ny kaffe?

Neida - her får du eksperttriksene som «redder» kaffen!

Vanlige kaffetabber

Hvorfor hender det at traktekaffen du brygger selv smaker godt én dag, mens neste gang du trakter den smaker det vondt?

Det skyldes som regel den aller vanligste kaffetabben: utstyret du bruker er ikke rengjort i forkant, forteller barista Tim Wendelboe.

- Kaffetrakteren bør renses etter bruk hver dag. Jeg bruker selv kaffetrakter hjemme, og da blir kanne og filterholder skylt etter bruk hver gang. Da holder det å rense med rensemiddel eller såpe en til to ganger i uken. Er kannen eller filterholderen møkkete, så setter dette fort bitter og harsk kaffesmak på den nye kaffen, sier Wendelboe.

Andre feil man ofte gjør er å la kaffekannen stå på varmeplaten. Da fordamper det væske og kaffen blir mer konsentrert, forklarer baristaen.

- Syrene begynner å brytes ned og man får mere bitterstoffer i kaffen, sier han.

Riktig kaffedosering

Det er heller ikke alltid slik at det å bruke mer kaffepulver er den beste løsningen dersom kaffen er svak, understreker Wendelboe videre.

- Bruker du 65 gram per liter, og kaffen blir svak, så er den enten kvernet for grovt, brent altfor lyst, eller kontakttiden er for kort, forklarer han.

Løsningen blir da å kverne kaffen finere. Har du ikke en kvern kan du forsøke å bremse bryggetiden litt eller røre i gruten under brygging, tipser Wendelboe.

- Om du bruker 65 gram per liter og kaffen blir veldig bitter og sterk, så har du enten kvernet for fint eller så bruker du kanskje altfor mørkbrent kaffe, legger han til.

Feil dosering er en av de absolutt vanligste feilene vi gjør ved brygging av traktekaffe, mener Bjørn Grydeland hos Norsk Kaffeinformasjon.

- Mange slurver. Enten ved å helle rett fra posen, eller ta spiseskjeer på slumpen. For mye gir en altfor sterk kaffe og motsatt en tynn og smakløs kaffe, forteller Grydeland.

Han anbefaler 60 gram per liter. Bruk vekt eller kaffemål, om du har et liggende. De skal ta 10 gram.

- En annen utfordring får du hvis kaffetrakteren er dårlig og ikke greier å brygge med riktig tid og temperatur. Hensikten er å trekke ut riktig mengde kaffestoffer fra de malte kaffebønnene, noe som skjer mellom 92 og 96 grader og med en kontakttid mellom kaffe og vann på fire-seks minutter, sier Grydeland.

Det er også viktig å huske på at dersom du kjøper hele bønner og kverner selv, må du sørge for riktig malingsgrad, understreker han.

- For fin gir besk og bitter smak. For grov fører til en sur og smakløs kaffe, ifølge Grydeland.

Slik redder du mislykket kaffe

Har du tabbet deg ut på doseringen? Da er det flere ting du kan forsøke for å redde smaken, ifølge ekspertene.

- Er kaffen for sterk, kan du enten vanne den ut litt med oppkokt vann dersom du ikke ønsker at kaffen skal bli kaldere, eller kaldt vann dersom du synes det er greit at kaffen blir litt nedkjølt, tipser Wendelboe.

- Ellers er jo melk en klassiker. Sukker demper bitterhet, men gjør ikke noe med styrken, legger han til.

Grydeland understreker at melk også vil dempe bitterhet, men at det ikke vil løse selve hovedproblemet:

- Nemlig at kaffen er av dårlig kvalitet, altfor mørkbrent eller feil tilberedt, sier han.

Slik lykkes du med traktekaffe

Barista Tim Wendelboes beste tips:

  1. Bruk en kaffetrakter som er godkjent av norsk kaffeinformasjon og sørg for at den er rengjort før bruk.
  2. Kjøp bedre kaffe og helst bønner, ikke ferdigmalt kaffe.
  3. Kvern kaffen selv med en kaffekvern av god kvalitet. Man må kverne finere om man brygger mindre mengder og grovere når man brygger større mengder. Kaffen smaker alltid best nykvernet.
  4. Ferdigmalt kaffe mister masse aroma og smak mye raskere enn hele bønner. Den oksiderer også raskt som gjør kaffen bitter og harsk. Ferdigmalt kaffe bør derfor brukes så raskt som overhodet mulig.
  5. Bruk kaffebønner av høy kvalitet. Det skaffer du på nærmeste kaffebar eller kaffebutikk.
  6. Bruk friskt vann fra springen. Er det mye kalk i vannet må man ha spesielle vannfiltre, men i Norge er dette sjeldent et problem.
  7. Bruk en vekt og vei opp 65 gram kaffe per liter vann. Presise mål gir samme gode resultat hver gang. En måleskje er ikke presis nok da ulike kaffetyper har ulik egenvekt.

Salt og kanel?!

Sjekker du nettet for gode kaffetips, dukker det opp utallige triks som skal gjøre at kaffen smaker bedre.

To av de vi fant, går som følger:

Hell salt i kaffepulveret før du trakter kaffen. Salt skal gjøre kaffen mindre bitter på smak.

Dryss kanel i kaffepulveret før du trakter kaffen. Kanel skal gi en fyldigere smak.

Selvsagt har vi testet begge tipsene. Se hvordan det gikk i videoen over!

- Ingen god opplevelse

Men hva mener ekspertene om disse to tipsene?

- Det er nok for spesielt interesserte. Jeg har prøvd salt i kaffen uten at det ga meg noen god opplevelse, svarer Wendelboe.

Grydeland råder deg helt enkelt å styre unna slike triks.

- Kaffe er så godt i seg selv, og det skal ikke være nødvendig med salt eller andre tilsettinger. Det finnes et utall kaffekvaliteter og smaksprofiler. Har du kjøpt en kaffe du ikke liker, kan du gi den bort eller bruke som jordforbedring i hagen, foreslår han.

I tillegg mener han at den aller billigste kaffen sjelden smaker godt. Det gjelder også kaffe som har stått lenge utsatt for lys og luft. Kaffe er ferskvare og taper seg fort, ifølge Grydeland.

Det aller viktigste rådet hans er å lete etter en kaffe du liker og styre unna kaffer du ikke liker:

- Det er som med vin: man heller ikke sukker i vinen om man synes den er for syrlig. Da kjøper man en annen vin neste gang, avslutter Grydeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer