Hvem er sjef i hagen?

Vi tviholder på de tradisjonelle kjønnsrollene i hagen, og både menn og kvinner skryter av å jobbe mest.

Mannen i huset gjør fortsatt størsteparten av det tyngste arbeidet, og det som krever de mest avanserte eller store elektriske verktøyene. Foto: colourbox.com
Mannen i huset gjør fortsatt størsteparten av det tyngste arbeidet, og det som krever de mest avanserte eller store elektriske verktøyene. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Menn har jo gjerne en forkjærlighet for store maskiner og verktøyVibeke Næss, Plantasjen


Likestilte, vi?

Vel har kvinner inntatt arbeidslivet, regjeringen og styrerom, men en fersk undersøkelse viser at lite har skjedd med de tradisjonelle kjønnsrollene i hjemmet. Nærmere bestemt, i hagen. Kvinnen er hjernen bak det som spirer og gror, og klarer seg med enkle redskaper. Mannen gjør de tyngste løftene, og det er nesten alltid en maskin eller et verktøy inne i bildet når han tar i et tak.

Dette er både kvinner og menn skjønt enige om. Men når det kommer til hvem som legger ned det største innsatsen i hagen, er kvinner og menn svært uenige, viser en ny undersøkelse av Norstat.

Få skattefri hjelp i hagen

Holder klisjeen ved like: Det er kvinnene som står for luking og vanning.  Foto: Colourbox.com
Holder klisjeen ved like: Det er kvinnene som står for luking og vanning. Foto: Colourbox.com Vis mer


Undersøkelsen, som er utført på vegne av Plantasjen, viser nemlig at både menn og kvinner hevder de gjør mest: 57 prosent av mennene som ble spurt hevdet de gjør mest, mens 58 prosent av kvinnene mente at de sto for størsteparten av jobben.

Motsatt gir 28 prosent av mennene kvinnene mesteparten av æren for hagearbeidet, mens 27 prosent av de spurte kvinnene svarte at mannen i huset gjorde mest. Andre som krediteres for hagearbeid er barn (2 prosent), besteforeldre (0,5 prosent) og innleid arbeid (12 prosent).

- Sannheten er vel et sted midt imellom. Vi liker vel alle å tro at vi gjør litt mer enn det vi faktisk gjør, enten det gjelder husarbeid eller hagearbeid, sier markedssjef Vibeke Næss i Plantasjen.

Begge kjønn hevder også at de bruker hagen mest. 35 prosent av de spurte mennene hevdet de brukte uteområdet mest, mens bare 22 prosent svarte at kvinnen var mest ute. Bare 11 prosent av kvinnene svarte at mannen bruker hagen mest, og hele 48 prosent sa at de var mest ute i hagen.

Hagearbeid

Hvem gjør mest i din hage? (Avsluttet)
Han(58%) 114
Henne(25%) 48
Barna(10%) 19
Innleid hjelp(7%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Grønne uterom for lathanser


Jålete utstyrshysteri

Hos Plantasjen har de merket at de tradisjonelle kjønnsrollene lever i beste velgående når det kommer til hagearbeid. Mannen vil ha verktøy som er store, tunge, elektriske og tekniske. Kvinnen bestemmer hvilke blomster som skal plantes og hvor høy hekken skal være.

- Menn har jo gjerne en forkjærlighet for store maskiner og verktøy, og det er trolig en av grunnene til at de tradisjonelle kjønnsrollene ser ut til å holde seg mer stabile i hagen enn ellers, sier Næss.

Mannen kjøper, men hvem klipper?

Når gressklipperen dras fram og plenen skal klippes, sier hele 72 prosent av mennene at det er de som oftest står for arbeidet. Bare åtte prosent av de spurte mennene sier kvinnene klipper plenen oftere enn dem. Det er damene ikke enig i: En av tre kvinner sier det er de som klipper plenen oftest.

Ifølge Næss er det mannen som ta avgjørelsen når gressklipperen skal kjøpes. - Få kvinner kjøper dette alene. Men når det gjelder de litt mindre klipperne, som trimmere og lignende, er det nok mer 50/50 mellom kvinner og menn, sier Vibeke Næss.

Det er stort sett mannen som tar de tyngste løftene, mens kvinner gjerne trår til når det skal rakes opp småkvister, gress og løv. Foto: Colourbox.com
Det er stort sett mannen som tar de tyngste løftene, mens kvinner gjerne trår til når det skal rakes opp småkvister, gress og løv. Foto: Colourbox.com Vis mer


De opplever også at nordmenn er mer forfengelige når det kommer til hageverktøy. Det er nesten litt jålete, og man kan nesten si at gressklipperen er den nye grillen.

- Størrelse på motor er ikke så viktig, men utseende blir viktigere og viktigere, sier Næss.

Praktiske gressklippere er også i vinden: Rundt 80 prosent av de gressklipperne som selges har oppsamlere.

Krise? Få profesjonell hjelp til planleggingen

Bestemmer hvor busken skal stå

Litt mer enige var menn og kvinner når det gjaldt spørsmålet om beskjæring av trær og busker. Dette er et herredomene. Planleggingen av hagen er det derimot kvinnene som står for. I hvert fall dersom vi spør dem. Det er også kvinnene som står for pynten, såing og planting, og luking i bed.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer