Nabokrangel om hage

Hvem fjerner grusen i hagen din?

Det kommer an på hvem som har lagt den der.

HVEM FJERNER GRUSEN? Hvis det er naboen, må vedkommende fjerne grusen fra hagen din. Foto: Privat
HVEM FJERNER GRUSEN? Hvis det er naboen, må vedkommende fjerne grusen fra hagen din. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Når våren kommer og snøen smelter, kommer det gjerne litt uønsket rusk fra vinteren fram. Veldig ofte i form av grus etter strømaskinene om vinteren. Men hvem har ansvaret for å fjerne grusen som havner i hagen din?

Snakk med naboen

Det kommer an på hvem som har ansvaret for at den havnet der. Er det snøfreseren til naboen som har skylden, må du ta en prat med naboen.

- Ingen har lov til å dumpe verken snø, grus, hageavfall eller noe annet over på sin nabos eiendom, uten at naboen har gitt sin tillatelse til det. Hvis noen likevel har gjort dette, er det et brudd på naboloven, og den skyldige har en plikt til å rydde opp etter seg. Hvis naboen påføres noen økonomisk skade, kan det også være snakk om erstatning, men det er nok ikke tilfelle så ofte, sier advokat Anders Leisner i Huseierne til Din side.

Han oppfordrer til å si fra på en tydelig måte dersom naboen bruker hagen din som lagringsplass.

- Opplever du at naboen dumper avfall på din eiendom, bør du på en vennlig måte gi klar beskjed om at det ikke er greit, og at naboen må lagre snøen på egen eiendom.

Du må rydde etter kommunen

Skulle det være kommunen som har måkt grus eller andre ting inn på din eiendom, er dette noe du bare må fjerne selv ifølge Leisner.

- Her er det rett og slett slik at viktigheten av at offentlige veier holdes kjørbare om vinteren er så stor at de ulempene naboene til veien påføres må anses som påregnelige. Så i dette tilfellet vil det altså ikke være i strid med naboloven.

Med andre ord så må du faktisk bare finne deg i at kommunens brøytebiler skyver snøen over på din tomt eller din hage hvis den ligger beleilig til ved veien, slik at trafikken kan gå som normalt.

- Om brøytebilen skader huset eller eiendommen din ved «fysisk berøring» er det derimot ikke greit. I så fall kan kommunen eller selskapet som står for brøytingen holdes ansvarlig for skadene, skriver Huseierne på sine hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer