Nabokrangel om hage

Hvem fjerner grusen i hagen din?

Det kommer an på hvem som har lagt den der, og du kan bli nødt til å fjerne den selv.

HVEM FJERNER GRUSEN? Hvis det er naboen, må vedkommende fjerne grusen fra hagen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HVEM FJERNER GRUSEN? Hvis det er naboen, må vedkommende fjerne grusen fra hagen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når våren kommer, og snøen smelter, kommer det gjerne fram litt uønsket rusk fra vinteren. Ofte kan dette være i form av grus etter strømaskinene som har kjørt på vinteren.

Men hvem har da ansvaret for å fjerne grusen som har havnet i hagen din?

Snakk med naboen

Det kommer an på hvem som har ansvaret for at den havnet der. Er det snøfreseren til naboen som har skylden, må du ta en prat med vedkommende.

– Ingen har lov til å dumpe verken snø, grus, hageavfall eller noe annet over på sin nabos eiendom, uten at naboen har gitt sin tillatelse til det. Hvis noen likevel har gjort dette, er det et brudd på naboloven, og den skyldige har plikt til å rydde opp etter seg, sier advokat Anders Leisner i Huseierne til DinSide.

– Hvis naboen påføres noen økonomisk skade, kan det også være snakk om erstatning, men det er nok ikke tilfelle så ofte, fortsetter Leisner.

GOD PLANTEJORD?: Hagesentre selger veldig mange ulike typer jordblandinger som hver av dem er spesifikt egnet for ulike plantearter. Men er det virkelig nødvendig å bruke forskjellig jord til forskjellige planter i ett og samme bed? Video: Linn Merete Rognø / Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

Han oppfordrer til å si fra på en tydelig måte, dersom naboen bruker hagen din som lagringsplass.

– Opplever du at naboen dumper avfall på din eiendom, bør du på en vennlig måte gi klar beskjed om at det ikke er greit og at naboen må lagre snøen på sin egen eiendom.

Du må rydde etter kommunen

Skulle det være kommunen som har måkt grus eller andre ting inn på din eiendom, er dette noe du bare må fjerne selv, ifølge Leisner.

– Her er det rett og slett slik at viktigheten av at offentlige veier holdes kjørbare om vinteren er så stor at de ulempene naboene til veien påføres, må anses som påregnelige. Så i dette tilfellet vil det altså ikke være i strid med naboloven.

Med andre ord må du faktisk bare finne deg i at kommunens brøytebiler skyver snøen over på din tomt, hvis den ligger beleilig til ved veien, slik at trafikken kan gå som normalt.

– Om brøytebilen skader huset eller eiendommen din ved «fysisk berøring», er det derimot ikke greit. I så fall kan kommunen eller selskapet som står for brøytingen holdes ansvarlig for skadene, skriver Huseierne på sine hjemmesider.

Slik fjerner du grusen

Når det gjelder å fjerne grusen fra gressplenen din, finnes det flere metoder. Ofte kan det være lurt å fjerne grusen før kommunens feiebiler kommer innom på våren, og skyve den ut på veien slik at feiebilene plukker den opp.

I en forumtråd på nettstedet ByggeBolig kommer flere brukere med sine råd. Blant annet er det en som bruker en industristøvsuger med avfallspose, mens en annen anbefaler løvblåser for å blåse den vekk.

Et tredje tips er å bruke en god, gammeldags rake.

– Fordel med å rake er jo at man også får fjerna gammelt gress, mose og så videre, så gresset vokser bedre og raskere fram, tipser en bruker.

En annen mener derimot at grusen fint kan bli liggende, og begrunner det med at den etter noen uker synker ned i jorda og blir borte.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer