Overtakelse av bolig

Hvem har ansvar for hullene i veggen - kjøper eller selger?

- Kommer overraskende på noen, sier forbrukersjef.

SPOR FRA TIDLIGERE EIER: Skruer og hull i veggen når en bolig skifter eier, er slett ikke uvanlig. Les saken for å finne ut av hvem som må rydde opp etter hvem. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SPOR FRA TIDLIGERE EIER: Skruer og hull i veggen når en bolig skifter eier, er slett ikke uvanlig. Les saken for å finne ut av hvem som må rydde opp etter hvem. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så var endelig den store dagen der: En fersk kjøper skal overta boligen fra en fornøyd selger.

Men så oppdages hullene i veggene etter bildeoppheng, kanskje til og med markante fargeskiller der bildene har hengt i årevis. Hvem har ansvar for dette - må selger rydde opp eller er dette kjøperens jobb?

- Overrasker mange

Hull i veggene, som spiker- og skruehull etter malerioppheng, feste av bokhyller og liknende, regnes som «normal slitasje» i en bolig. Det samme gjelder fargeforskjeller som ofte oppstår på veggen bak møbler, bilder og annet.

- Derfor er det altså ikke krav til at disse hullene sparkles og males av selger, fastslår forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne overfor DinSide.

- Avhendingsloven sier at boliger skal overleveres «rydda og reingjort», men det innbefatter ikke fiksing av slike små hull. Jeg vet fra samtaler med boligkjøpere at dette kan komme litt overraskende for noen, sier Pihl.

Dette kan skape utfordringer på overtakelsesdagen, men det er viktig at kjøpere og selgere kjenner reglene her, ifølge Pihl. Som generelt råd anbefaler Huseierne at eiendomsmekleren er med på overtakelsen, for da kan slike ting fort avklares.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer