Snørydding

Hvem har ansvaret?

Styret kan bli erstatningsansvarlig hvis du faller og slår deg.

GLATT: Det er glatt flere steder, og det fører med seg utfordringer, både for bilister og fotgjengere. Disse tipsene kan lette litt på dem. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det meldt både kuldegrader og mildvær i flere steder i landet. Når snøen smelter i mildværet og fryser til når kulda setter inn, kan det fort bli glatt å ferdes ute.

For å bedre fremkommeligheten og gjøre det mindre glatt, velger mange å strø, men hvis ansvar er det?

I en pressemelding forklarer Norske Boligbyggelag (NBBL) at det er eier av eiendommen som er ansvarlig for snørydding og strøing. Dersom du bor i et sameie eller borettslag, er det styrets ansvar.

– Dette vil innebære tilstrekkelig brøyting og strøing i vinterhalvåret. Dette følger av vedlikeholdsplikten som utføres av styret på boligselskapets vegne, skriver NBBL.

Viktig med gode rutiner

Hvis du skulle falle på glattisen og slå deg, kan styret i et sameie eller borettslag bli erstatningsansvarlig dersom du får et økonomisk tap som følge av fallet.

– Et helt sentralt spørsmål vil være om eieren av eiendommen kan klandres for at man falt. Dette må til for at det skal foreligge et erstatningsansvar. Dersom man ikke har rutiner for måking og strøing av fellesarealene eller ikke har fulgt politivedtektene vil man vanligvis kunne klandres, sier advokat Line C.B. Bjerkek i NBBL i pressemeldingen.

Derfor er det viktig å inngå gode rutiner for snørydding og strøing på sameiet eller borettslagets eiendom.

Vis aktsomhet

Men det er visse forbehold. Dersom du selv har i skyld i at du faller, eller et plutselig væromslag gjør det glatt igjen på svært kort tid, forsvinner erstatningsansvaret, forklarer Bjerkek. Spesielt er viktig å vise aktsomhet dersom du ser det er glatt på veien.

– Dersom noen faller og skader seg før det blir strødd på nytt, vil ikke eier alltid kunne klandres. Norge er vinterland, og vi må være forberedt på mulighetene for snø og glatt føre i vintermånedene. Det kan ikke være strødd til enhver tid, og kravene til strøing må avpasses det som er rimelig og praktisk gjennomførbart.

Det samme ansvaret gjelder også for istapper som kan henge ned fra tak, og det er viktig å være tidlig ute med å fjerne is og informere om faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer