Hvem kan gjøre det?

Publisert

Du kan kun være tilknyttet ordningen gjennom borettslaget. Borettslaget må ha avtale om husleiegaranti med OBOS, en "ryddig økonomi" og må betale et engangsbeløp på 12.500 kroner for å være med på ordningen.

Lagets felleslån må dessuten ha flytende rente.

- Derfor bør fellesgjelden for hver leilighet være på minst 100.000 kroner for at individuell nedbetaling skal lønne seg, forteller Lars Lindmo i OBOS.

For hvem lønner det seg?

For å tiltre ordningen betaler du et etableringsgebyr på 500 kroner. Du bruker altså minimum 30.000 kroner på å betale ned fellesgjelden - i stedet for å spare eller investere pengene. Gevinsten i forhold til sparing kommer fra differansen mellom innskuddsrenta i banken og lånerenta på borettslagets felleslån.

Investerer du pengene i fond og/eller aksjer og oppnår høyere avkastning, blir de økonomiske fordelene ved å nedbetale fellesgjelden mindre.

Men: Når du selv tar opp lån til en bolig uten fellesgjeld, får du som regel en høyere lånerente enn lånerenta på borettslagets felleslån. Det kan i enkelte tilfeller lønne seg å ha fellesgjeld. For et lån til en bolig til en million kroner uten fellesgjeld, betaler du gjerne en rente på 7,5 - 8,5 prosent innenfor 80 prosent av summen. For en bolig til en million kroner, hvorav 100.000 er fellesgjeld, betaler du 7,5 - 8,5 prosent rente på 80 prosent av 900.000 kroner. Renten for de 100.000 som er borettslagets fellesgjeld, er ofte langt lavere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer