Hvem skal arve hytta?

Når søsken arver hytte, er det duket for konflikt.

Idyllen slår fort sprekker når det er snakk om arveoppgjør. Foto: Colourbox.com
Idyllen slår fort sprekker når det er snakk om arveoppgjør. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De gode tidene har gjort enda flere til hytteeiere. Men kompliserte arveregler og familieforhold gjør at hytta fort kan bli familiens store frustrasjon.

Tre søsken arver hytte

Tenk deg følgende scenario: Et ektepar etterlater seg familiens populære landsted etter sin død. Barna Kari (34), Ola (31) og Lars (19) arver stedet. Kari og hennes mann har tre barn og en samlet inntekt på 1,5 millioner kroner. Ola har samboer, men ingen barn. Olas samboer er student, og parets samlede inntekt er på 500.000 kroner i året. Lars er akkurat ferdig på videregående og skal ta fatt på et fem år langt masterstudie.

Les også: Nå blir det lettere å arve

De tre barna inngår automatisk i et sameie av hytta hvis ikke noe annet er avtalt. Dermed kan det være duket for konflikt, mener advokat Cecilie Lysjø Jacobsen hos Steenstrup Stordrange DA.

- Problemene oppstår ofte når flere familier skal eie noe i fellesskap. Da dukker det opp mange problemstillinger. Hvem skal betale utgiftene? Hvordan skal man fordele bruken av hytta? Hvem står for vedlikeholdet?

Hun råder søsken som arver hytte til alltid å lage en sameieavtale. Den bør både regulere utgifter, vedlikehold og bruk, men også hvordan man kommer seg ut av sameiet hvis det oppstår konflikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer