Hvilken av disse er et skadedyr?

Slik ser du forskjell på uskyldige og skadelige biller.

FORSKJELL: Den øverste billen er en helt uskyldig løvbarkbukk, mens den nederste er en husbukk som kan gjøre stor skade. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE (MONTASJE)
FORSKJELL: Den øverste billen er en helt uskyldig løvbarkbukk, mens den nederste er en husbukk som kan gjøre stor skade. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE (MONTASJE) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vinterdag i år kravlet de rundt i sofaen vår. To-tre 1,5 centimeter lange beist som raskt fikk selskap av flere fra tak og vegger.

Lett panisk googlet vi «veggedyr», «husbukk» og «borebille», bare for å oppdage at våre nye husdyr så akkurat ut som utøyet vi hadde hørt nærmest gafler i seg treverk og gjør norske hus til en melhaug i løpet av uker.

UØNSKET BESØK: I februar i år oppdaget vi denne lille krabaten i sofaen. Vi fikk lettere panikk, men ble beroliget da vi kontaktet eksperter på utøy. Foto: TORE NESET
UØNSKET BESØK: I februar i år oppdaget vi denne lille krabaten i sofaen. Vi fikk lettere panikk, men ble beroliget da vi kontaktet eksperter på utøy. Foto: TORE NESET Vis mer


Heldigvis kunne en ekspert vi omsider fikk tak i berolige oss med at de brune små monstrene bare var løvtrebarkbukk som hadde kommet inn med veden. Det var jo midt i fyringssesongen.

Veggedyr: Får du disse i hus, kan det bli dyrt

- Vanlig å oppleve dette

- Vi får svært ofte henvendelser fra folk som lurer på om de har blitt utsatt for angrep fra utøy. Så viser det seg at billene bare har kommet inn med veden og dermed ikke er av den typen som angriper treverk, sier dr. philos og avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyrkontroll ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt til Dinside.

SKUMMEL: Dette er husbukken som angriper hus langs kysten i Sør-Norge. Foto: SIGA/WIKIPEDIA/CC
SKUMMEL: Dette er husbukken som angriper hus langs kysten i Sør-Norge. Foto: SIGA/WIKIPEDIA/CC Vis mer


Ser du nøye etter, er det ikke så vanskelig å se forskjell, mener Ottesen.

- Husbukken kjennes på de to blanke knutene på halsskjoldet, ellers svart med noen hvite hårflekker. Løvtrebarkbukken har metallblå dekkvinger og rødt halsskjold, noen ganger gule dekkvinger med rødt halsskjold. Selv om den for et utrent øye kan ligne på en husbukk, er barkbukken ufarlig både for mennesker og hus.

Bor du i Oslo, Kristiansand eller i innlandet, er det også grunn til å ta det med ro.

Husbukken forekommer nemlig utelukkende i kyststrøk i Sør-Norge, med ett unntak: Bø i Telemark. Beltet strekker seg fra Vestfold og Hvaler i Østfold via den sørligste delen av Skiensvassdraget og opp langs vestlandsfjordene til Mørekysten. På selve Sørlandet er det for kaldt om vinteren.

Skadedyr: Disse krypene vil du ikke ha i huset

Denne kan også forveksles

Stripet borebille er derimot et problem langt flere steder i landet.

Disse kan forekomme langs kysten helt opp til Troms i nord. Vanligvis holder de til i kjelleren. De jobber så sakte at det kan ta år før skadene blir alvorlige, og ikke sjelden dør de ut av seg selv. I tillegg til treverk kan de også gå løs på bøker og papir, og til og med tapet.

UTBREDT: Den stripete borebillen er langt vanligere enn husbukken. Foto: PREBEN OTTESEN/FOLKEHELSEINSTITUTTET
UTBREDT: Den stripete borebillen er langt vanligere enn husbukken. Foto: PREBEN OTTESEN/FOLKEHELSEINSTITUTTET Vis mer


Borebillene er mye mindre (cirka 4 millimeter lange) enn husbukk og barkbukk, som måler mellom 10 og 15 millimeter fra hode til bakparti. Fargen og de karakteristiske «fangedraktstripene» gjør dem også lette å skille ut.

Men også disse krypene har en uskyldig og langt vanligere slektning som kan se nokså lik ut: Brødbillen
Denne lever i skap og skuffer der brødsmuler og andre matrester ligger igjen.

Dersom man ser nøyere etter, er det likevel tydelige forskjeller. Brødbillen har utstående hår på dekkvingene, noe den stripete borebillen ikke har. På bryststykket har borebillen en V-formet forhøyning som brødbillen mangler.

Forsikring: Dette gjelder ved skadedyrangrep

- Hus som ramler sammen er bare tull

Vanlig husforsikring dekker normalt ikke skadedyrangrep, så dersom du bor i et utsatt område bør du kanskje vurdere å utvide polisen.

LARVER: Disse merker du ikke før de blir voksne biller og begynner å bore hull. Forhåpentligvis oppdager du det i god tid før huset ramler ned rundt deg. Foto: TESARIK KROVOVY/CC
LARVER: Disse merker du ikke før de blir voksne biller og begynner å bore hull. Forhåpentligvis oppdager du det i god tid før huset ramler ned rundt deg. Foto: TESARIK KROVOVY/CC Vis mer


Historier om at hele hus skal ha gått tapp er derimot neppe sanne.

- Vi har aldri kommet over et tilfelle der en bolig har blitt helt ødelagt. Det dreier seg om lokale angrep i én enkelt planke eller stokk, og noen ganger i en hel vegg, beroliger Preben Ottesen.

Det er heller ikke noe som tyder på at omfanget av slike biller øker.

- Antallet rapporterte husbukk-angrep har holdt seg stabilt på mellom 60 og 100 de siste årene. Angrep fra stripet borebille har faktisk gått litt ned, fra mellom 500 og 700 til rundt 400 i året. Vi kan likevel ikke utelukke at utenlandske arter en gang i fremtiden kan komme til å etablere seg her i landet. Vi har allerede sett det både i Frankrike og Tyskland, men heller ikke der klarer slike arter å overleve i naturen, sier Ottesen.

LES OGSÅ:
Pass opp for disse skadedyrene i høst
Denne trives best i Oslo vest
Slik blir du kvitt sølvkre
Maur er farligere enn du tror

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer