- Hvilken glansgrad skal jeg velge?

Blank, halvblank eller matt - eller en av nyansene midt i mellom? Her er noen gode retningslinjer.

- Hvilken glansgrad skal jeg velge?
Publisert
Sist oppdatert

Blank interiørmaling brukes stort sett på lister og dører. Dette blant annet fordi de er mest utsatt for flekker og fingermerker, og det er lettere å tørke eller vaske flekker bort fra en blank overflate. Har du småbarn er det kanskje også verdt å bruke blank maling om du skal male møbler. Blank maling gir den mest intense fargeopplevelsen.

Halvblank interiørmaling passer godt på vegger der det stilles litt krav til slitasjestyrke - for eksempel i offentlige rom, trappeoppganger eller på barnerommet. Halvblank maling gir også en god fargeopplevelse.

Matt maling brukes stort sett på veggflater. Siden matte overflater reflekterer mindre lys enn blanke, er passer i de fleste rom. Fordelen med å bruke silkematt maling er at farger virker mer nøytrale.

Godt & blandet

Du kan oppnå fine diskrete effekter ved å blande forskjellige glansgrader. Har du for eksempel en murvegg og tre tapetserte vegger du skal male, vil du kunne få en fin effekt ved å velge halvblank på murveggen og matt til veggene.

Alternativt, om du ønsker at vegger og lister skal gå mest mulig i ett kan du velge matt eller halvblank til vegg - og blank til lister - i samme fargekode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer