Hvilken lås skal jeg velge?

Bygge nytt eller skifte låssystem? Hva finnes av alternativer?

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du bor i den ytterste utkant trenger du kanskje ikke verken lås eller alarm, men svært mange av oss har behov for å sikre bolig og eiendeler.

Men hva skjer på låsfronten? Vi er vant til nøkkelkort og administrerte systemer på jobben, men i hvilken grad har moderne tekniske løsninger kommet vanlige boligeiere til gode?

Vi tok en tur til en av Oslos ledende låsfirmaer for å få en oversikt over hva som finnes og hvilke bruksområder de er laget for.

Enkelt eller avansert?

Behovet for et låssystem varierer avhengig av hvor mange som skal ha adgang til boligen, og om det er begrensninger i adgangen.

En som leier ut flere hybler vil ha behov for et mer avansert system enn de som bebor hele huset alene.

Har man hjelp i huset som trenger adgang, barn som ofte mister nøkler, foreldre eller andre slektninger som stadig kommer innom kan man ha nytte av et mer fleksibelt system enn en vanlig lås og et antall nøkler.

Vi tok derfor en tur til et anerkjent låsfirma i Oslo, Låsmester 1 ved Tøyen, for å få et innblikk i hva som er tilgjengelig og praktisk for private brukere i dag.

Lås og enkel adgangskontroll

Problemet med tradisjonelle låser er ikke først og fremst at nøkler mistes, men at personer med nøkkel ikke leverer den tilbake. Dette gjelder først og fremst de som leier ut hybler eller deler av boligen.

Løsningen da er å bytte ut låsen og alle nøklene, noe som blir kostbart i lengden.

TrioVing Solo løser dette problemet på en praktisk måte. Her bruker man en kombinasjon av høysikkerhets låssylinder og elektronisk kode.

Systemet har vært brukt i profesjonelle miljøer, men er nå tilgjengelig i en relativt rimelig pakkeløsning for privatboliger. Denne består av en sylinder og fem nøkler, samt programmeringsnøkkelen.

Hvilken lås skal jeg velge?


Selve nøkkelen har 6 topphakk og et sidespor med 10 posisjoner. Den er patentert og lar seg ikke kopiere uten tillatelse.

I nøkkelen sitter også elektronikk og batteri, og i sylinderen sitter det en liten motor som aktiveres av koden i nøkkelen. Batteriet er av standardtype og kan enkelt skiftes ut. Man får også varseltoner fra låsen når batteriet begynner å bli dårlig.

Hvilken lås skal jeg velge?


Det er ingen ekstra sentralenhet, alt gjøres med programmeringsnøkkelen.

Hvis en av nøklene kommer på avveie kan du enkelt deaktivere alle kodene med programmeringsnøkkelen. Så aktiverer du de eksisterende nøklene på nytt, en og en.

Framgangsmetoden er enkel: Du setter inn og tar ut programmeringsnøkkelen et antall ganger, så setter du inn nøkkelen som skal aktiveres (eller deaktiveres).

Det finnes også sylindere uten elektronikk og motor, for å gi adgang til andre låser i boligen uten adgangskontroll.

Pakkeløsningen TrioVing Solo ligger på 5 375 kroner, montering gjør du selv hvis du er nevenyttig eller får fagmannen til å gjøre det for sitt vanlige honorar for låsbytte. Dette ligger på rundt 1500 kroner avhengig av omstendigheter.

Hvilken lås skal jeg velge?


Avansert lås med fingeravlesning

Hvis fysiske nøkler er et problem, eller at man rett og slett ønsker å slippe nøkler og koder, er ekey TOCAhome fingeravlesning en velprøvd løsning.

I tillegg til fingeravleseren hører det med et kontrollpanel for å administrere systemet. Dessuten er det nødvendig med et elektrisk sluttstykke i låsen.

Kapasiteten er 99 fingeravtrykk, og systemet kan også brukes av barnefingre, så snart de er store nok til å skjønne hvordan de skal plassere fingeren riktig i leseren.

Det er ikke det optiske fingeravtrykket som leses, men en egenutviklet løsning som registrerer en termisk profil ut fra linjene.

Prisen for en installasjon ligger på rundt 15 000 kroner. Ikke den aller billigste løsningen, men hvis man har en stor og rotete familie som stadig mister nøkler, eller har utleieenheter i boligen med tilhørende nøkkelrot, blir det ikke dyrt i lengden.

Hvilken lås skal jeg velge?


GSM-styrt lås og adgangskontrol

For de mer avanserte brukerne trenger man verken nøkler eller fingeravleser - alt man trenger er en mobiltelefon.

GSM Key Basic II er en liten GSM-mottaker som plasseres et sted der det er mobildekning. Enheten har to utganger til reléer for styring av dør, bom, port eller hva det måtte være og en inngang for f.eks. alarm.

Programmering av enheten skjer direkte med SMS eller ved hjelp av et PC-program som genererer SMS-koder. Disse sender du så via mobilen eller via internett og mobiloperatørens nettsider.

Her er mulighetene enorme, med adkomst begrenset til tidsrom eller et visst antall ganger. Det er også muligheter for tilbakemeldinger via SMS dersom du bruker systemet til å styre vann eller varme.

Prisen på systemet varierer med installasjonen, men det blir i utgangspunktet ikke noe dyrere enn fingeravlesning.

Produsentlenker:

TrioVing Solo
ekey
TrioVing GSM Key Basic II

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer