Hvordan velge maling

Hvilken maling skal man velge i det store malingshavet?

Å velge riktig maling vil gi deg et bedre og mer holdbart resultat. 

ELASTISK: Trevegger beveger seg og trenger en bevegelig maling. Maling til trevegger kan også brukes på møbler i tre. FOTO: Fargerike/Tale Olivia Henningsen
ELASTISK: Trevegger beveger seg og trenger en bevegelig maling. Maling til trevegger kan også brukes på møbler i tre. FOTO: Fargerike/Tale Olivia Henningsen Vis mer
Publisert

Planlegger du å pusse opp hjemme? Eller ønsker du å gi de gamle trestolene en ny hverdag? Det finnes en egen maling til «alt» du ønsker å friske opp, men trenger man egentlig alle de ulike malingene?

Svaret er ja, skal man tro Tale Olivia Henningsen, kreativ leder hos Fargerike.

– Velger du riktig maling tåler den mer og den vil holde år etter år, forklarer hun.

Blitt sterkere enn før

Både tak, vegg og gulv krever ulike typer maling. I taket brukes det ofte en matt maling, men det er ikke glansen som avgjør om malingen skal brukes i taket.

Taket blir ikke utsatt for den samme slitasjen som for eksempel veggene og trenger derfor ikke en like sterk maling som de andre overflatene.

– Brukes det for blank maling her, blir det ofte synlig hvor man har rullet. Ulempen med en matt takmaling, er at den er ikke vaskbar. Selv ikke med en våt fille. Her må det kun tørrmoppes og males på nytt når det er for ille, forteller Trude Iren Bergheim, butikkeier og daglig leder hos Maleriet Fargehandel.

På veggene har det blitt populært med matt maling. Når den matte malingen først kom på markedet var den kjent for å være skjør og det ble fort striper og merker i veggen. Nå har malingen blitt sterkere og man trenger ikke å bekymre seg like mye for det problemet som før.

Forskjellige overflater

Veggene er også veldig forskjellige og krever ulik behandling. En trevegg beveger seg og trenger en akryllbasert maling som er elastisk, mens gipsveggen er død og trenger kun vannbasert maling.

De ulike veggene krever forskjellige oppbygging. Trevegger har ofte en overflate med mer glans.

ROBUST: Gulvet skal tåle mye juling og trenger maling som tåler slitasje. Gi malingen ekstra god tid til å herde, så varer den lengre. Foto: NTB Scanpix
ROBUST: Gulvet skal tåle mye juling og trenger maling som tåler slitasje. Gi malingen ekstra god tid til å herde, så varer den lengre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Man må også huske å grunne overflatene, det er alfa og omega. Spesielt trevegger trenger grunning. Der bør man også legge på et lag med sperregrunn slik at kvister med kvae ikke blør gjennom malingen, sier Henningsen.

Hun anbefaler også å gi gipsveggen en runde med grunning. Det dekker over sparkelmasse og gjør det enklere å se om man trenger en ekstra runde med puss.

Skal tåle juling

Mens taket blir lite utsatt for slitasje går det hardt utover gulvet. Derfor trenger du en ekstra solid maling på gulv. Gulvmalingen skal være vaskbar, robust og tåle en del juling.

– Et godt tips når det gjelder gulvmaling er å gi malingen litt ekstra tid på å bli gjennomherdet. Det tar ofte tre til fire uker, så vær forsiktig. Er man flink i begynnelsen sparer man seg for mye irritasjon, sier Henningsen.

– De fleste gulvmalinger er også veldig tynne, nettopp for å flyte godt ut på flatt underlag. Ikke så godt egnet på stående flater, sier Bergheim

Hva gjør du med restene?

Har du rester til overs etter å ha malt gipsveggene i stuen og tenker at du kan gi den gamle trekomoden på loftet et nytt strøk? Det anbefaler ikke Henningsen deg å gjøre.

Møbler i tre er lever på akkurat den samme måten som en trevegg. De beveger seg og vil sprekke opp hvis du ikke bruker en elastisk maling.

Men har du rester etter å ha malt de gamle treveggene kan du godt bruke den malingen til møblene.

Maling til taket er heller ikke anbefalt ettersom den ikke er like solid som veggmaling eller interiørmaling.

LES OGSÅ:

Slik bytter du fra beis til maling

Unngå malingsdrypp fra penselen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer