Hvilken oppvaskmaskin bør du velge?

Det er stor forskjell på vann- og energiforbruket mellom oppvaskmaskiner i energiklasse A.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært mye oppmerksomhet rundt energimerking, ikke minst fordi alle boliger som skal selges eller leies ut må energimerkes. Dette fordi det skal være enklere for forbrukere å orientere seg i markedet.

Energimerking begynte med hvitevarer, med den hensikt at kunder lettere skal kunne se hvor mye strøm de hvitevarene de kjøper bruker. Det danske forbrukermagasinet Tænk har testet ti oppvaskmaskiner i energiklasse A i samarbeid med andre forbrukerblad i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Resultatet er overraskende: Energiforbruket svinger fra 0,978 kWh (Siemens SN45M203SK) til 1,48 kWh (Miele G1173SCVI) per ordinær maskinvask for oppvaskmaskiner i samme energiklasse. Energibruk per økovask varierer fra 0,876 til 1,165 kWh. Den minst energieffektive maskinen, samlet sett, er Aeg F 87004P.

Les også: Oppvaskmaskinen som ikke trenger såpe

To vinnere

Denne gang er det kåret to vinnere i testen, to maskiner fra søsterprodusentene Bosch og Siemens der modellene fremstår som omtrent identiske.

Test av oppvasmaskiner klasse A
ProdusentModellSamlet bedømmelse i prosentVann- og elforbrukPrisForhandler
BoschSMU50M32SK68God6.599Bestbuy.no
SiemensSN45M203SK68God6.599Bestbuy.no
WhirlpoolADG 6949 FD Eco64Middels--
BoschSMU58M12SK64God7.790Bosch.no
GramOM 60 33 T64God--
AegF 87004P62Under middels7.398Bestbuy.no
MieleG 5500 SCU61Middels11.398Bestbuy.no
MieleG1173SCVI58Under middels*Utgått produkt
IkeaLagan DW6057Middels2.950Ikea
ElectroluxESF 66870 WR56Middels--
Kilde: Tænk. Pris der oppgitt er innhentet av DinSide tirsdag 21. september. Vi tar forbehold om utsolgte varer eller endring i pris


Slik ble maskinene testet

Alle maskinene som er testet er energimerket klasse A. De er testet på to programmer, auto/normal eller standard og øko/spare/hurtigprogram, fylt med 127 ulike deler servise, bestikk og glass. Disse har først blitt besudlet med kjøtt, egg, spinat, havregryn, tomatjuice, te og melk - som så har fått størkne, før maskinen har blitt brukt.

Så har de testet energimerking, vaske- og tørkeevne, tidsforbruk, vann- og elforbruk, brukermanual, brukervennlighet, støy og hvor robust maskinen fremstår.

Styr unna disse oppvaskmaskinene

Mye slurv

En ting er at oppnådd energimerke ikke nødvendigvis betyr at produktene er like energieffektive. Det er heller ikke alltid du kan stole på energimerkingen. Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sjekker jevnlig energimerking av hvitevarer hos norske forhandlere. Resultatene er ikke akkurat tillitsvekkende. Gang på gang kommer det frem at butikkene slurver med energimerking av hvitevarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer