Hvilken side av folien skal inn mot maten?

Ja, det spiller en rolle hvilken side som vender inn, men det avhenger av hvilken type folie du har.

Hvilken side som skal inn mot maten er avhengig av hvilken folie du bruker. Foto: Elisabeth Dalseg
Hvilken side som skal inn mot maten er avhengig av hvilken folie du bruker. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aluminiumsfolie er genialt på kjøkkenet. Vi bruker det i ulike former - når vi skal pakke inn mat i kjøleskapet, når vi skal fryse ned mat, når vi skal lage mat i ovnen eller på grill, eller for å dekke til kjøttet når det hviler på benken for å nå perfekt kjernetemperatur.

Vanlig aluminiumsfolie ser nesten lik ut på begge sider, men ser du etter vil du se at den ene siden er litt blankere enn den andre. Spiller det noen rolle hvilken side som kommer inn mot maten?

Se også: syv smarte ting du kan gjøre med aluminiumsfolie

Produksjonstilfeldighet

Plastbelagt folie er lett å se hva som skal inn og ut. Heldigvis er det også her det er viktigst. Det spiller langt mindre rolle på ordinær folie.  Foto: Elisabeth Dalseg
Plastbelagt folie er lett å se hva som skal inn og ut. Heldigvis er det også her det er viktigst. Det spiller langt mindre rolle på ordinær folie. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Forskjellen på den blanke og matte siden er ikke gjort med intensjon om at sidene skal ha ulike egenskaper, og ifølge Wikipedia skyldes forskjellen rett og slett produksjonmetoden. Aluminiumsfolie er laget ved at aluminium blir rullet tynnere og tynnere, til folietynne ark. For at de ikke skal ryke i produksjon, legges arkene dobbelt når de rulles ut siste gang. Når de to aluminiumsarkene separeres, vil utsiden være hakket blankere enn innsiden.

Ifølge produsent Toppits Norge er det den matte siden som skal inn mot maten, siden den reflekterer mindre enn den blanke. Forskjellen på den matte og blanke siden er imidlertid langt mindre enn en skulle tro: Blank aluminium reflekterer 88 prosent, mens den matte siden reflekterer rundt 80 prosent.

Lei av at folien hopper ut av pakken? Løsningen er nærmere enn du tror - og helt gratis.

Plasten ut på frysefolie

Det finnes også ulike folier som er belagt med plast eller papir. Her er det viktigere å legge riktig side inn mot maten, og for å gjøre det litt mer komplisert: Det er det motsatte som gjelder. Her skal den blanke siden (aluminiumen) inn mot maten, og den matte siden (plast eller papir) ut. Årsaken til at folien er belagt er at den skal være mer slitesterk når den ligger i fryseren. Man kan fint bruke vanlig aluminiumsfolie, men den tåler svært lite. Har du ikke frysefolie tilgjengelig, anbefaler vi å pakke inn i plast eller papir i etterkant.

NB: Visste du at du ikke bør pakke syreholdig eller for salt mat i folie? Du bør heller ikke bruke den i forbindelse med metallfat eller -boller, ifølge folieprodusenten Toppits.

Se også: Vi har testet plastfolieholdere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer