Hvilken støvsuger bør du velge?

Vi har testet ti støvsugere i ulike prisklasser. Hvilken bør du velge?

Holder noen av støvsugerne til terningkast seks? Foto: Smartson/DinSide
Holder noen av støvsugerne til terningkast seks? Foto: Smartson/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av Stefan Höglund/Smartson

Smartson har testet ti støvsugere på oppdrag fra DinSide. Onsdag presenterte vi de tre rimeligste støvsugerne i testen, alle til under 2.000 kroner. I går presenterte vi fire modeller som koster rundt 2.000. I dag legger vi til testens tre dyreste støvsugere, alle koster godt over 2.000 kroner. Er de bedre? Er de verdt prisen? Holder noen til terningkast seks?

Resultat: Se alle støvsugerne rangert her

Støvfritt på gulvet - og i luften

Hepa-filter

Høyeffektive luftfiltre (HEPA) fjerner partikler, bakterier, soppsporer og virus fra luften som blåser ut igjen fra støvsugeren. Jo høyere siffer, jo bedre er filtreringsgraden. Et Hepa 12-filter skal stoppe 99,5 prosent av alle partikler, men for at ikke partiklene skal slippe gjennom, kreves også at skroget er helt tett. Er du allergisk eller ekstra sensitiv for støv i luften, bør du se på en maskin som er hellt Hepa-sertifisert og uten sprekker.


Med HEPA-filter i støvsugeren gjør du ikke bare rent på gulvet - du får også renere luft i hjemmet. En god maskin gjør jobben enklere.

For mange av oss er ikke husarbeid noen fornøyelse, men en godt gjennomtenkt støvsuger gjør jobben lettere. Hvor bra en støvsuger er, kommer ikke bare an på sugeeffekten, men også hvordan den er i bruk. Bor du i en stor bolig, er rekkevidden viktig. Vekten på støvsugeren er også avgjørende, spesielt om du bor i bolig over flere etasjer. Samtlige støvsugere som er testet har HEPA-filter, som forhindrer støvpartikler i luften.

Miljø og komfort i fokus

Akkurat nå er det økt miljøfokus både i produksjonen av - og egenskapene til støvsugerne. Det handler både om gjenvinningsbare deler, men også om lavere motoreffekt, som gir mindre belastning på miljøet. En maskin med lav effekt kan likevel ha bra sugeeffekt, gjennom effektiv utforming av munnstykker.

Stort sett er lydnivået godkjent, men flere maskiner bråker en hel del, avhengig av hvilket munnstykke som brukes. Modellene som er testet har jevnt over bra sugeeffekt og forskjellene ligger først og fremst i hvordan de er tilpasset daglig bruk i hjemmet.

Testvinner er verd prisen

Alle støvsugerne er testet på samme underlag.  Foto: Smartson
Alle støvsugerne er testet på samme underlag. Foto: Smartson Vis mer


Testens vinner fra Miele er også testens dyreste, med veiledende pris 3.500 kroner. Den har god rekkevidde, best håndtak, mange funksjoner og er enkel å håndtere. Mest for pengene får du imidlertid om du kjøper Voltas maskin. For 2.000 kroner får du både bra sugeeffekt og mye praktisk tilbehør.

Alle modellene finnes på markedet. Finner du ikke modellen hos din forhandler, skal autoriserte forhandlere kunne bestille produktene hjem til deg. PRisene som er oppgitt i testen er veiledende priser, som er innhentet fra produsentene. Et tips er å bruke prissammenligningstjenester som Kelkoo.no for å finne ditt valg til lavest mulig pris.

Testkriterier

Støvsugerne er bedømt utfra fem kriterier:

  • Design og ergonomi i funksjonene, slange og bærehåndtak, samt vekt.
  • Funksjoner i munnstykket, kontroller og koblinger.
  • Kvalitet og holdbarhet av maskinens deler.
  • Kapasitet og arbeidslyd på ulike underlag
  • Verdi for pengene

Her er testens tre dyreste støvsugere. Vi starter med den som kom dårligst ut i sammenligningen - så jo lenger ned, jo bedre synes vi støvsugeren var, selv om de har fått lik karakter.

Her kan du se alle støvsugerne rangert

Nilfisk Extreme X150 Foto: Smartson
Nilfisk Extreme X150 Foto: Smartson Vis mer


Tung, men funksjonell

Nilfisk Extreme X150 ruller smidig og stødig, men er klumpete og tung å bære. Den store posen på 6,5 liter utnyttes ikke fullt ut, før den indikerer poseskifte. Fugemunnstykket er i myk gummi, noe som er fint for skjøre overflater. Du får et godt grep rundt det gummierte håndtaket og autostopp på parkeringsfestet gjør det enkelt å ta pauser. Lydnivået er akseptabelt og kvaliteten bra. Prisen er høy, men funksjonene mange.

Tilbehør: Harde gulv-, fuge-, møbel- og børstemunnstykke
Vekt: 10,1 kg
Rekkevidde: 10,8 meter
Effekt: 2.000 watt
Cirkapris: 3.000 kroner
Terningkast: 4

Smidig oppbevaring

Siemens VS08G1266 Foto: Smartson
Siemens VS08G1266 Foto: Smartson Vis mer


Siemensstøsvsugeren har god sugeeffekt med lavt energiforbruk. Testens eneste modell med fire hjul er vanskelig å styre, og ruller lett inn i nærliggende møbler. En gummiglist beskytter imidlertid mot merker og harde sammenstøt. Parkeringsfestet for røret er praktisk plassert og tar liten plass i vaskeskapet. Det er enkelt å stille inn, og lese av de ulike funksjonene. Støvsugingen lettes av at slangens håndtak er ergonomisk utformet og munnstykket med multifunksjon sitter lett tilgjengelig under.

Tilbehør: Kombinert fuge, møbel- og børstemunnstykke
Vekt: 7,8 kg
Rekkevidde: 12,8 meter
Effekt: 1.200 watt
Cirkapris: 2.600 NOK
Terningkast: 4

Best i test

Miele S5481
Miele S5481 Vis mer


Miele S5481 stikker seg ikke ut designmessig ved første øyekast. Potensialet kommer i steedet frem med en gang vi tar den i bruk. Mieles maskin er enkel å flytte og har bra styring. Slangens håndtak er ergonomisk utformet og rekkevidden forsterkes av det ekstra lange teleskoprøret. Det er praktisk med autostopp på parkeringsfestet på røret. Dette var testens dyreste, men en favoritt for sine smarte funksjoner og gode egenskaper.

Tilbehør: Fuge-, møbel- och børstemunnstykke
Vekt: 8,5 kg
Rekkevidde: 10,2 meter
Effekt: 2.200 watt
Cirkapris:3.500 kroner
Terningkast: 5

Produsenter/Forhandlere: Philips, Miele, Nilfisk Advance, Samsung, Bosch, Siemens, Volta, Electrolux, Clas Ohlson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer