Hvilken strømavtale bør du velge?

Spotpris har gitt lavest strømpris de siste ti årene. Men det er ikke alltid det lønner seg.

PRISENE STIGER: Selv om det antakelig blir lave strømpriser i vinter, betalte vi dobbelt så mye for strømmen i 2010 enn for ti år siden. Foto: Colourbox.com
PRISENE STIGER: Selv om det antakelig blir lave strømpriser i vinter, betalte vi dobbelt så mye for strømmen i 2010 enn for ti år siden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen av oss like å betale skyhøye strømregninger, men hvilke avtaler er egentlig de billigste?

Tall fra Statistisk Årbok for 2011 viser at det er én strømavtale som har gitt de laveste strømprisene de siste ti årene - stort sett.

Billigst med spotpris

Strømleverandørene opererer med tre typer avtaler: fastprisavtaler, avtaler med standard variabel pris og spotprisavtaler.

Det er spotprisavtaler som regnes for å være de mest lønnsomme for forbrukerne, noe også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere har påpekt overfor DinSide.

- Våre analyser har vist at spotprisavtaler som er tilgjengelige på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt over tid har vært mest lønnsomme, sier Thor Erik Grammeltvedt i NVE.

En kikk på tall fra Statistisk Årbok for 2011 om priser på kraft og nettleie viser at dette stemmer - til en viss grad.

De har regnet ut kraftpris etter kontraktstype for norske husholdninger, og i seks av de elleve årene i perioden 2000-2010 ga spotprisavtalen den laveste strømkostnaden.

I 2010 derimot, var det de husholdningene med en spotprisavtale som betalte mest for strømforbruket. Deres kraftprisen lå i snitt på 47,3 øre per kilowattime (uten mva). Samtidig betalte husholdninger med en 1-års fastpriskontrakt 39 øre per kilowattime (uten mva).

Også i 2003 og 2006 var prisen for strømforbruket dyrere med spotprisavtaler enn for de som betalte en fastpris for strømmen.

Les også: Er du en av dem som betaler for mye for strømmen?

Dobbelt så dyrt

I 2000 betalte en norsk husholdning i gjennomsnitt 50,5 øre per kilowattime for strømmen, inkludert nettleie og avgifter, uavhengig av hvilken strømavtale de hadde valgt.

I 2010 derimot, hadde prisen steget til over det dobbelte. Da måtte en gjennomsnittlig husholdning ut med 103,8 øre per kilowattime for strømmen, inkludert nettleie og avgifter.

Og strømmen var definitiv billigere for ti år siden. For om vi regner de 50,5 øre per kWh om til kroneverdien i 2010 med utgangspunkt i konsumprisindeksen, tilsvarte dette en pris på 61,65 øre - altså et godt stykke under prisene vi faktisk opplevde i 2010.

I 2012 er det derimot ikke sikkert at du trenger å frykte de høyeste strømprisene. Markedssjef Trine Prestsveen Gaustad sa nylig til DinSide at de ikke forventer høye priser i vinter, slik markedet ser ut fremover.

Hovedårsaken skal være den milde vinteren, og god tilgang på strøm, blant annet takket være god kjernekraftproduksjon i Sverige og den høye fyllingsgraden i vannmagasinene.

I uke 52 var fyllingsgraden på 80,3 prosent for hele landet, viser vannmagasinstatistikken fra NVE.

Les også: Dette er de faktisk strømutgiftene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer