Hvilken strømavtale bør du velge?

Spotpris har gitt lavest strømpris de siste ti årene. Men det er ikke alltid det lønner seg.

PRISENE STIGER: Selv om det antakelig blir lave strømpriser i vinter, betalte vi dobbelt så mye for strømmen i 2010 enn for ti år siden. Foto: Colourbox.com
PRISENE STIGER: Selv om det antakelig blir lave strømpriser i vinter, betalte vi dobbelt så mye for strømmen i 2010 enn for ti år siden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen av oss like å betale skyhøye strømregninger, men hvilke avtaler er egentlig de billigste?

Tall fra Statistisk Årbok for 2011 viser at det er én strømavtale som har gitt de laveste strømprisene de siste ti årene - stort sett.

Billigst med spotpris

Strømleverandørene opererer med tre typer avtaler: fastprisavtaler, avtaler med standard variabel pris og spotprisavtaler.

Det er spotprisavtaler som regnes for å være de mest lønnsomme for forbrukerne, noe også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere har påpekt overfor DinSide.

- Våre analyser har vist at spotprisavtaler som er tilgjengelige på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt over tid har vært mest lønnsomme, sier Thor Erik Grammeltvedt i NVE.

En kikk på tall fra Statistisk Årbok for 2011 om priser på kraft og nettleie viser at dette stemmer - til en viss grad.

De har regnet ut kraftpris etter kontraktstype for norske husholdninger, og i seks av de elleve årene i perioden 2000-2010 ga spotprisavtalen den laveste strømkostnaden.

I 2010 derimot, var det de husholdningene med en spotprisavtale som betalte mest for strømforbruket. Deres kraftprisen lå i snitt på 47,3 øre per kilowattime (uten mva). Samtidig betalte husholdninger med en 1-års fastpriskontrakt 39 øre per kilowattime (uten mva).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer