Hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen?

Argumentene for og imot kan synes like gode, men produsentene er klar: Skaftet skal ned, den skitne enden skal opp.

OPP ELLER NED? Det er ikke lett å bli enige om hvilken vei man skal sette bestikket. Derfor har vi likegodt spurt vaskemaskinprodusentene. Foto: ALL OVER PRESS
OPP ELLER NED? Det er ikke lett å bli enige om hvilken vei man skal sette bestikket. Derfor har vi likegodt spurt vaskemaskinprodusentene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert

Det er enkelt å finne argumenter for å sette bestikket med håndtaket opp, og den skitne siden ned i kruven.

For eksempel er det langt mer hygienisk når du skal sette inn de skitne redskapene, og når du skal ta ut av oppvaskmaskinen og legge på plass i skuffen.

Det er også fint å skåne små og store hender for nærkontakt med spisse kniver, både når du setter i og tar ut av bestikket. Andre syns skjeer har lett for å bli liggende klistret i hverandre med skaftet ned, og da blir de ikke rene.

I tillegg har vi opplevd at enkelte bestikktyper med massive håndtak har blitt så varme i maskinen at de har smeltet bestikkurven (!).

På den andre siden ...

Hva gjør du?

Hvilken vei setter du bestikket i oppvaskmaskinen? (Avsluttet)
Skaftet ned(73%) 32806
Skaftet opp(20%) 8986
Kommer an på(7%) 3387
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Argumentene for å sette bestikket med håndtaket ned er minst like gode:

Blir det liggende matrester nede i bestikkurven, blir ikke den delen som skal i kontakt med mat ordentlig ren.

Det er også over bestikkurven bestikket får sin beste vask, i de fleste vaskemaskiner: Her blir bestikket direkte spylt og vasket fra en roterende spylearm, i stedet for at såpevannet blir dempet av bestikkskuffen.

Flere oppvaskmaskindilemma: Skal du skylle oppvasken før du setter den i maskinen?

Skaftet skal ned

Vi har vært i kontakt med noen av de største hvitevareprodusentene, og svaret er enstemmig: Skaftet skal ned.

Dette er anbefalingene fra blant annet Electrolux, Gorenje, ASKO, Samsung og Miele.

En av årsakene, er ifølge Electrolux, at vannet lettere renner av bestikket og ikke etterlater flekker.

De aller fleste, med Miele i spissen anbefaler bruk av bestikkskuff fremfor kurv.

- Man slipper å ta på den delen av bestikket som man spiser med, samt at det reduserer risikoen for eventuelle skader, sier Stian Normann-Arvesen, produktsjef i Miele til DinSide.

Mangel av bestikkskuff er imidlertid ingen grunn til å bytte ut en velfungerende oppvaskmaskin. I stedet for bør du lære deg å få det beste ut av den du har.

Ny oppvaskmaskin? Disse merkene skårer høyest i tester

Pass på treskaft

STELL PENT MED TREET: Treskaft bør ikke stå nedi kurven.  Foto: ALL OVER PRESS
STELL PENT MED TREET: Treskaft bør ikke stå nedi kurven. Foto: ALL OVER PRESS Vis merDet finnes dessuten unntak. Har du bestikk med treskaft, og velger å ta det i maskinen, bør du ha skaftet opp. Dette fordi skaftet ikke skal bli stående i vann, noe som sliter unødig på treet.

I utgangspunktet anbefales det ikke å ha redskaper i tre i vaskemaskinen. Den sterke oppvasksåpen tørker ut treverket, og de vil lettere sprekke og misfarges av matrester.

For å unngå dette skal du holde dem unna oppvaskmaskinen, og olje dem med jevne mellomrom. Bruk en nøytral matolje til dette. Gjør du som oss, og jukser litt og slenger det meste i oppvaskmaskinen, er det bare å finne frem matoljen litt oftere. Så varer de fine treredskapene i flere tiår.

Les også: Tre smarte tresleivtriks

Ikke glem å vaske oppvaskmaskinen

Det spiller liten rolle hvilken vei du setter bestikket - om ikke oppvaskmaskinen er ren.

Tette spylearmer gir skitten oppvask men dette og filteret, renser du enkelt selv.

Vasker du stort sett skjøre glass og servise, bør du gi oppvaskmaskinen jevnlige tomme omganger på høy temperatur, akkurat som det anbefales med vaskemaskinen.

Gjør du dette jevnlig, vil maskinen stort sett holde seg fin, men synes du det lukter surt, til tross for dette, anbefaler vi å gi maskinen en rens.

Les også: Ti ting du kan vaske i opvaskmaskinen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer