Hvilken vei vender egentlig balkongen?

Glem ikke kompass på visning.

Vestvendt balkong? Nei, i dette tilfellet vender balkongen en helt annen vei ... Foto: Finn.no
Vestvendt balkong? Nei, i dette tilfellet vender balkongen en helt annen vei ... Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å holde styr på når du er på visning. Når ble badet bygget, når ble taket sist tekket? Skal det bygges høyhus på nabotomten, og hvor er kjøkkenet fra?

Mye av jobben kan ofte gjøres før du kommer på visning. Og med stadig flere nye smarte tjenester fra Norges største annonseplass for boliger, Finn.no, kan man ta unna grovsorteringen der.

En av de tingene som kan være avgjørende når man skal kjøpe bolig er uteplass. Har den kveldssol? Morgensol? Sol hele dagen?

Kjøpe bolig? Få kontroll med våre smarte sjekklister:


Ikke stol på plantegningen

Mange meglere og boligselgere er flinke til å påpeke boligens fortrinn. Vestvendt terrasse, solrik hage, balkong med sol hele dagen- alt dette er vanlig å se trukket helt opp i annonsens overskrift. Men forbausende mange sier absolutt ingen verdens ting om hvilken vei balkongen eller uteplassen vender.

Heldigvis har en rekke boligannonser på Finn lagt ved plantegning. Dette er fint for å få et bedre inntrykk av romløsningen i boligen. Nysgjerrig titter vi også på plantegningen for å se hvilken vei balkongen vender. Er det mot vest?

Tja, det er ikke godt å si. For selv om magefølelsen vår er at oppover på en plategning = opp på kart = nord, finnes det ingen regler som sier noe om dette. Og et titalls stikkprøver vi har tatt på Finn.no viser at omtrent halvparten av plantegningene har plassert balkong eller uteplass helt feil i forhold til et kart.

Her har de bommet skikkelig med bildene i boligannonsen: Finner du feilen?

Villedende markedsføring?

Bransjenorm for markedsføring av bolig

3.5. Avbildning og illustrasjoner Avbilding eller illustrasjon av boliger må gi et objektivt og representativt bilde av boligen og/eller eiendommen.


Ifølge Brit Røthe i Forbrukerombudet oppleves heldigvis dette ikke som noe stort problem for norske forbrukere. - Vi kan ikke si at den alminnelige forbruker vil tenke på plantegningen som et kart. Hadde det vært et problem ville vi mest sannsynlig fått klager på det. Så slik som vi ser det, så er dette ikke noe vi anser som et forbrukerproblem, sier Røthe til DinSide.

Det finnes en bransjenorm for markedsføring av bolig, med et eget punkt om avbildning og illustrasjoner, og der heter det at disse skal gi et objektivt og representativt bilde av boligen. Det sier imidlertid ikke noe om plategninger skal indikere himmelretninger.

- Men selvfølgelig, mottar vi klager på dette, vil vi se nærmere på saken, sier Røthe.


Ta med kompass!

Som eksemplene i bildekarusellen over viser: Det er mye du må holde styr på når du går på visning. Ikke bare for å sile ut juks og bildemanipulasjon men for å få et ordentlig bilde av boligen du eventuelt skal kjøpe. Og når du er på visning - ta med et kompass. Slik kan du enkelt finne ut hvilke rom som har morgensol og hvilke som har kveldssol, selv om du mistet retningssansen.

Se også fire andre smarte visningsverktøy i denne artikkelen.

Ikke kompass? Er du på visning på dagtid, sjekk solen. Den står opp i øst, går ned i vest, og står i sør rundt klokken 12.

Sjekk kartet

Glem heller ikke å bruke Finn for det det er verdt. Du kan gå rett inn på kartet fra de fleste annonser, og se din boligs plassering. Det kan noen ganger være litt vanskelig å se, men du kan velge flyfoto, og zoome deg inn og se hent nøyaktig hvilken vei terrassen, balkongen eller verandaen vender. For på kartet er nord alltid opp.

Det er mye du bør huske på når du skal kjøpe bolig. Vi har laget to smarte sjekklister for å gjøre jobben enklere for deg, og de kan du lese mer og laste ned her:

  • Sjekklisten for deg som skal kjøpe rekkehus eller enebolig.
  • Sjekkliste for deg som skal kjøpe leilighet.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer