Hvilken vindusvasker er best?

Vi har testet fire vindusvaskere. Én av dem bør du ligge langt unna!

TEST AV VINDUSVASKERE: Vi har testet vindusvaskere fra Rusta, Clas Ohlson, Nilfisk og Kärcher. Og det er STORE forskjeller! Foto: KRISTIN SØRDAL
TEST AV VINDUSVASKERE: Vi har testet vindusvaskere fra Rusta, Clas Ohlson, Nilfisk og Kärcher. Og det er STORE forskjeller! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hater du vindusvask like mye som undertegnede, kan en vindusvasker være akkurat det du trenger for å opprettholde klar sikt i noen flere av årets dager. Men pass på: Det er ikke alle som er like bra.

Vi har testet fire vindusvaskere, fra Nilfisk, Kärcher, Clas Ohlson og Rusta.

De koster fra 299 til 699 kroner, men ligg langt unna den billigste vindusvaskeren i testen: Rusta-vaskeren er rett og slett et langt mareritt.

LES OGSÅ: Se hva som er best å vaske vinduene med, av spesialprodukter og kjerringråd

KATASTROFE: Selv sprayflasken fra Rusta er en katastrofe. Den er håpløs å vaske md, og mikrofiberen krøller seg som en utvasket sokk. Foto: KRISTIN SØRDAL
KATASTROFE: Selv sprayflasken fra Rusta er en katastrofe. Den er håpløs å vaske md, og mikrofiberen krøller seg som en utvasket sokk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Window Cleaner fra Rusta

Dette er testens billigste vindusvasker.

Men gjør deg selv en tjeneste: Ikke kjøp denne, ligg langt unna! Til og med sprayflaska er en katastrofe!

Den bråker noe helt forferdelig, og vibrerer i hånda under bruk – noe som blir veldig slitsomt i lengden.

RUSTA: Ligg unna! Selv sprayflaska er udugelig. Foto: KRISTIN SØRDAL
RUSTA: Ligg unna! Selv sprayflaska er udugelig. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det ser også ut som den suger dårligere enn de andre, og den tar veldig dårlig inn mot kantene.

Det er også noe veldig feil med ergonomien: Den vil ikke avslutte ned mot kantene på vindusbrettet, og «slipper» vinduet veldig tidlig - slik at du må dra ganske mye i horisontal retning - som også fungerer veldig dårlig med denne.

Og flere ganger kommer vi borti knappen som løsner vannbeholderen - med det resultat at den faller av.

Den er vond å holde i, håndtaket er rett og slett ikke noe godt å gripe rundt, og vi har vondt i både håndledd og arm etter endt vask. Vaskeresultatet er greit.

Det er i sannhetens navn en lettelse når den stanser for tomt batteri etter 25 minutter.

Pris: 299 kroner
Terningkast: 2

Fakta om vindusvaskerne
 PrisBrukstid/
min.
Ladetid/
min.
 Vann-
beholder/
ml.
 Vekt/
gr.
 Støy/
dB
Rusta2992514715076480
Clas Ohlson4993210310075073
Kärcher6992510810060072
Nilfisk6992314610058579
Vekt er uten vann. Støy er målt med lydmåler under like forhold, og i dBA (decibel). Pris kan variere med butikker og tilbud. Brukstid er hvor lenge apparatet er i aktiv bruk (Clas Ohlsons vindusvasker har en standby-modus som sparer strøm, men brukstiden her er når den er i aktivt bruk). Ladetiden er målt av oss.


Les også: Pass på vindune når du vasker huset - så du ikke ødelegger dem!

Nilfisk smart

Nilfisk Smart ser litt annerledes ut enn de øvrige vindusvaskerne i denne testen. Den er mindre og lettere, og står ikke, som du kan se de andre gjør.

Den har også en klips, som du kan henge den opp etter når den ikke er i bruk – eller du kan hekte den på buksa mens du vasker. Smart , men det viste seg å ikke være så smart, som du kan se her:

SMART? Foto: KRISTIN SØRDAL
SMART? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
IKKE SÅ SMART ... Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE SMART ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
At den kan henge i beltet er selvsagt smart, men det er ikke så smart når det da drypper vann av den, fordi den jo da henger opp-ned.

Men: Dette er den letteste vindusvaskeren i testen, og også den som er mest smidig og fleksibel å jobbe med, når vi snakker om å kommer til på ukurante vinduer. Den kommer også lengst ned på vinduet før den «slipper», ned mot vindusbrettet. Den fungerer fint også horisontalt og opp-ned.

Vi synes imidlertid ikke at den suger like godt som de beste konkurrentene, selv om vaskeresultatet er bra også her.

NILFISK: Lett og kjekk, men bråker endel og søler.         Foto: KRISTIN SØRDAL
NILFISK: Lett og kjekk, men bråker endel og søler. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Dette er også den mest plundrete vindusvaskeren å sette sammen, og mest plundrete å tømme og rense etter bruk.

Det følger med en sprayflaske, og dette er testens desidert beste løsning. Det lange og framskutte vaskehodet gjør at du lett kommer til, selv i de mer utilgjengelige hjørnene. Du kan også få kjøpt tilleggsutstyr som smalere nal og forlengerskaft.

Pris: 699 kroner
Terningkast: 4

SLIK VIRKER DE: Vindusvaskerne vasker ikke egentlig vinduene, men virker som en støvsuger som suger vannet fra flaten via spalten mellom to gummilister. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK VIRKER DE: Vindusvaskerne vasker ikke egentlig vinduene, men virker som en støvsuger som suger vannet fra flaten via spalten mellom to gummilister. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Slik har vi testet

Vi har testet vindusvaskerne som en vanlig forbruker, altså på vindusflater hjemme. Vi har sett på hvordan det er å komme i gang, og på hvordan de er i praktisk bruk. Noen av vaskerne kommer med en tilhørende sprayflaske, og da har vi også vurdert hvordan denne fungerer. Vi har målt hvor lenge du kan vaske før du må lade, og vi har målt ladetiden. I tillegg har vi målt støy.


Coline Vindusvasker fra Clas Ohlson

Coline er Clas Ohlsons eget merke, og denne har en smart funksjon som ingen av de andre vaskerne har: Den går i standbymodus når nalen ikke trykkes mot ruta, for å spare strøm.

Når dette er sagt, så anbefaler de andre produsentene at du skrur av vaskeren når du ikke aktivt bruker den, for å spare strøm – og det fungerer også helt fint.

Den suger bra, også horisontalt der det er nødvendig, og tar også godt inn mot kantene, men heller ikke her blir akkurat det perfekt. Og ja, den «slipper» også vinduet før vi er helt nede ved vindusbrettet ...

CLAS OHLSON: Gjør joben bra, men er tung. Foto: KRISTIN SØRDAL
CLAS OHLSON: Gjør joben bra, men er tung. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Den er imidlertid ganske tung i forhold til de lettere vindusvaskerne i denne testen - og er ikke spesielt god å holde i. Også her kom vi ofte uforvarende borti av/på-knappen, slik at vi uten hensikt kom til å skru den av. Men det er ikke like ille som på Rusta-vaskeren.

Denne kommer ikke med sprayflaske, men du kan kjøpe forlengerskaft og vinduspusser som tilleggsutstyr.

Den har testens lengste driftstid på 32 minutter, og er sammen med Kärcher best på ladetid. Den er enkel å rense og sette sammen.

Pris: 499 kroner
Terningkast: 4

STOR FORSKJELL: Det er stor forskjell, selv på sprayflaskene. Når sprayhodet sitter lenger ute enn vaskeflaten som på Rustas flaske til høyre, blir det vanskelig ... Foto: KRISTIN SØRDAL
STOR FORSKJELL: Det er stor forskjell, selv på sprayflaskene. Når sprayhodet sitter lenger ute enn vaskeflaten som på Rustas flaske til høyre, blir det vanskelig ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merKärcher WV 2 Plus

Dette er vår favoritt blant vindusvaskerne i denne testen.

Den er mest stillegående, testens beste å holde i, god å bruke og gir et godt resultat. Den er også mye lettere enn både vaskeren fra Clas Ohlson og Rusta, og det er ikke uviktig.

Sammen med Coline, er Kärcher også best på ladetid, som er viktig for deg som trenger mer tid enn de 25 minuttene batterikapasiteten gir.

Den suger godt og er lett å jobbe med, og den greier også litt horisontal suging, samt nedenfra og opp – selv om alle vindusvaskerne er laget for å jobbe ovenfra og ned, som hovedregel.

KÄRCHER: Best i test i denne samlingen vindusvaskere. Foto: KRISTIN SØRDAL
KÄRCHER: Best i test i denne samlingen vindusvaskere. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Også her blir det noe vannstriper inn mot kantene på vinduet, og det blir ikke perfekt når vi må dra den horisontalt for å få med det nederste på vinduet, mot vindusbrettet. Også denne «slipper» vinduet når vi nærmer oss nedre kant mot vindusbrettet; den vil ikke dra nedover hele lengden på vinduet. Men dette er absolutt godkjent, og testvinner i denne sammenlikningen.

Den er enkel å sette sammen, og den er lett å separere og rengjøre. Også sprayflasken fungerer godt. Det finnes også mye godt ekstrautstyr å få til denne, som forlengerskaft, sugemunnstykke for mindre flater, med mer.

Pris: 699 kroner
Terningkast: 5 og best i test

Kjøpsråd

Er du på jakt etter en vindusvasker, så husk dette:
 • Den vasker ikke vinduene dine, den erstatter kun nalen eller hva annet du bruker å tørke vinduene med, ved at den suger vannet av flaten, som en støvsuger.
 • Tenkå hva du trenger, ut i fra hvilke vinduer du har: Trenger du for eksempel forlengerskaft eller kanskje en mindre nal i tillegg? Sjekk i så fall at dette er tilgjengelig tilleggsutstyr.
 • Det er ingen krise om det ikke er en sprayflaske inkludert, du kan kanskje kjøpe en som ekstrautstyr. Men det er absolutt kjekt å ha, så slipper du å dra ut vaskebøtta.
 • Noen har også ekstrautstyr som bærebelte til vindusvaskeren. Dette eller en hjemmesnekret tilsvarende løsning kan være smart, så har du et sted å sette den fra deg mår du for eksempel balanserer i gardintrappa.
 • Pass også på at du kjøper en som har utskiftbare gumilister på sugemunnstykket.

 • Den største forskjellen ligger i bruksegenskapene

  Kärcher er best, Rusta er verst. Men alle vindusvaskerne i testen får jobben gjort – og med godt resultat. Vi har stirret øynene både såre og blanke etter jakt på forskjeller og striper på vinduene, i flere dager etter vindusvasken, men kan ikke se de helt store forskjellene – med unntak av stripene inn mot vinduskarmene, for de vises.

  Den største forskjellen ligger dermed i hvordan vindusvaskerne fungerer i praktisk bruk, og der har det vist seg å være store forskjeller, som du kan lese ovenfor.

  Ladetiden har selvsagt mye å si, spesielt dersom du bor i et hus med store vindusflater – for har du først satt i gang med vindusvasken, vil du helst ikke bli avbrutt av å måtte vente for lenge på ladingen.

  Det skal sies at vi bor i en ganske normal enebolig når det kommer til vindusflater, og vi greide fint å vaske alle flatene uten å måtte lade. Riktignok ikke både innvendig og utvendig på én lading.

  Hvor smart er det egentlig, med en vindusvasker? Vi var ganske skeptiske før vi startet, til om jobben virkelig blir enklere og bedre med enda et verktøy i hus.

  Vi skal innrømme at ja, det synes vi faktisk. Terskelen for å dra fram vaskeutstyret er ganske mye lavere når du bare kan spraye på og dra over, enn om vi må frem med vaskebøtta og hele kostebinderiet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer