Hvilken visp skal du bruke i kjøkkenmaskinen?

Se når du bør bruke deigkrok, flatblander og ballongvisp.

Hvilken visp du bruker er avgjørende for resultatet.  Foto: Per Ervland
Hvilken visp du bruker er avgjørende for resultatet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kjøkkenmaskin er uvurderlig hjelp på kjøkkenet, når brøddeigen skal settes, bollene bakes, eller julebaksten skal i hus. Det er imidlertid ingen liten investering, tusenlappene flyr fort - så når du først har gjort den, er det smart å lære seg hvordan du best bruker den.

Hvilken kjøkkenmaskin bør du velge? Vi har testet maskiner fra Kenwood, KitchenAid, Its Kitchen og Bodum.

Det er ikke bare jålete å bytte blanderedskap. Velger du feil blanderedskap kan maskinen gjøre mer skade enn gagn, og da forsvinner jo hele poenget: For hvorfor investere tusener av kroner i en maskin som ødelegger baksten?

Nei, ikke slik: Pisker du smør og sukker sammen med ballongvispen, risikerer du å få alt for mye luft i røren, og at kakene "sprekker" i ovnen. Foto: Pia Strømme
Nei, ikke slik: Pisker du smør og sukker sammen med ballongvispen, risikerer du å få alt for mye luft i røren, og at kakene "sprekker" i ovnen. Foto: Pia Strømme Vis mer


Noen er veldig rigide på hva som bør brukes når. Vi er kanskje hakket rundere, men etter litt prøving og feiling, har vi landet på disse enkle retningslinjene. Følger du dem, er du et godt stykke på vei til vellykket bakst.

Hva er din erfaring med røreredskapene? Del i debatten

Visp: Egg og sukker

Vispen bruker vi når vi skal piske inn luft. Vi finner den frem når vi skal lage rører som begynner med å piske eggedosis - og selvsagt til alt der vi trenger stivpiskete eggehviter. Du kan, som du ser på bildet til høyre, også vispe smør og sukker med ballongvispen - men erfaringen vår er dårlig: Det kommer rett og slett for mye luft til i røren, og den har en tendens til å heve i ekspressfart - og så falle sammen etter hvert.

Ballongvispen bruker vi til luftig bakst, som vaffelrøre, sukkerbrød, makroner - og selvsagt når vi skal lage ulike mousser og soufflé som krever stivpiskete eggehviter.

Les også SIFOS store test av kjøkkenmaskiner.

Rørepinne: Smør og sukker

Rørepinne, flatvisp, flat paddle, K-krok ... Kjært barn har mange navn; og denne rørepinnen har forskjellig navn, litt avhengig av hvilken kjøkkenmaskin du har. Og akkurat som vi alltid bruker vispen når vi skal piske egg, finner vi frem rørepinnen når oppskriften begynner med å røre sammen smør og sukker.

En god deigkrok gjør jobben musearmen vår ikke orker. Foto: KitchenAid
En god deigkrok gjør jobben musearmen vår ikke orker. Foto: KitchenAid Vis mer


Vi bruker rørepinnen når vi lager smørkrem, muffins og kjeks - i tillegg er den gull å ha om vi skal lage store porsjoner med kjøtt- eller fiskekaker.

Les også: Syv smarte ting du kan bruke muffinsbretet til

Deigkrok

Når du bør bruke deigkroken ligger i navnet: Når du skal lage deig. Bolledeig, brøddeig, surdeig ... og vi har også brukt den for å røre sammen knekkebrød, selv om dette egentlig er så enkelt at man fint kan gjøre det med en sleiv.

Vi bruker den også noen ganger når vi skal røre inn nonstop, små sjokoladebiter eller nøtter mot slutten av en kjeks- eller kakeblanding - da disse har en tendens til å bli knust av rørepinnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer