Hvilket juletre skal du ha?

Skal du ha plast eller ekte juletre i år?

På Norsk gran vokser grenene lett oppover.  Foto: Colourbox.com
På Norsk gran vokser grenene lett oppover. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er snart tiden inne for å bestemme seg. Skal du gå for plast, eller blir det den tradisjonsrike julegranen som får pryde stua i år? Eller er du en av de to prosentene som velger furu?

Stem på din favoritt nederst!

Det ligger i norsk tradisjon å ha ekte vare. Det første juletreet vi vet om her til lands ble registrert i Christiania i 1822, men det er ikke usannsynlig at vi brukte julegranen før den tid også. Hos Norsk Pyntegrønt Forsøksring, bindeledd mellom juletreprodusenter og forskningsmiljøet, er det naturlig nok ekte vare som gjelder. Og nordmenn velger gran:

- I Norge produserer vi norsk gran, nordmannsedelgran og fjelledelgran. Det er også et par andre grantyper og furu, men det er forsvinnende lite av dette som selges - så smått at det nesten ikke vises i statistikken, sier Steinar Haugse, daglig leder i Pyntegrønt Forsøksring, til DinSide.

Julenisse i år? Vi har testet nissedrakter

Går for edelgran

Og de fleste av oss velger en variant av edelgran. - I 1998 solgte vi 90 prosent norsk gran, men nå ligger denne andelen under 40 prosent. Både nordmannsedelgran og fjelledelgran selger godt, sier Haugse. Furutrær er mer marginalt, rundt to prosent valgte furu i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer