Hvitevarene som varer lengst

Det er ikke bare prisen som bør telle når du skal kjøpe nytt.

Se hvilke hvitevarer som holder seg best. Foto: Produsentene/DinSide
Se hvilke hvitevarer som holder seg best. Foto: Produsentene/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken hvitevare bør du velge? Når en skal kjøpe nye hvitevarer, enten det gjelder vaskemaskin eller komfyr, er det vanlig å se på to faktorer: Egenskaper og pris.

En tredje, og ikke mindre viktig faktor, er hvor lenge produktene varer. Men dette er nesten uoverkommelig å teste. Det britiske forbrukermagasinet Which spurte derfor sine lesere om hjelp.

Se også: test av oppvaskmaskiner.

Testpanel på 35.000

De har så samlet og systematisert tilbakemeldinger fra 35.000 lesere, for å finne ut hvilke hvitevarer fra hvilke produsenter som holder seg best. Leserne har rapportert om hvor lenge hvitevarene holdt seg, eventuelle tekniske problemer underveis, og hvor fornøyde de har vært med kjøpet, skriver Forbrukerrapporten.

Brukerne har rapportert om tekniske problemer, hvor lenge maskinene har gått før de er blitt kassert, og hvor fornøyde brukerne er med de ulike produktene.

Hvilke hvitevareprodusenter er du mest fornøyd med? Del positive og negative erfaringer i debatten lenger ned på siden.

Det er verdt å merke seg at det i testen er tatt med ulike typer modeller. Det kan altså være unntak for enkelte modeller innenfor de ulike merkene. Resultatene burde likevel kunne gi en god pekepinn på hvilke merker som er gode på hvilken type hvitevarer.

Tysk er topp

Bosch, Miele og Siemens skårer bra på de fleste av varegruppene. I tabellen under kan du se hvilke tre merker som gjorde det best innenfor hver kategori.

De mest utholdende hvitevarene (Topp tre merker innenfor hver varekategori)
ProduktMerkeAntal eksemplarer testetPålitelighet
VaskemaskinMiele46095
VaskemaskinBosch189092
VaskemaskinZanussi/Electrolux58491
TørketrommelSiemens5098
TørketrommelAEG/AEG-Electrolux10491
TørketrommelZanussi/Electrolux31791
OppvaskmaskinBosch159992
OppvaskmaskinSiemens17490
OppvaskmaskinMiele32290
KombiskapSiemens11096
KombiskapLG17291
KombiskapBosch72391
KjøleskapBosch42896
KjøleskapElectrolux8295
KJøleskapADG/AEG-Electrolux7294
Kilde: Which


Se alle resultatene her.

Det svakeste leddet...

Den vanligste feilen ved vaskemaskiner er utdumping av vann, gjerne som følge av at ting har satt seg fast og tetter til avløpet. Døren og trommelen er andre svake punkter. Døren er et svakt punkt ved tørketromler også, i tillegg til motorproblemer. Flest meldte imidlertid om problemer med varmeelementet.

Mer enn halvparten av feilene som ble innrapportert på oppvaskmaskiner gjalt utpumping av vann, mens styringssystem/elektronikk og dørproblemer er andre typiske feil. På både kombiskap og kjøleskap var det kun meldt inn feil med termostat og døren - men andelen termostatfeil var betydelig høyere ved kombiskap (69 prosent) mot kjøleskap (30 prosent).

Kilde: Which, Forbrukerrapporten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer