Hvor går boligprisene?

OBOS-boliger har økt mye hittil i år, men boligselgere som venter på den store oppturen blir nok skuffet.

Hvor går boligprisene?
Publisert
Sist oppdatert
- Vi forventer ikke en like sterk prisstigning i månedene framover. Informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS


Boligpristallene for mars ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag. Her melder de om flere omsatte boliger enn på samme tid i fjor og en oppgang på 0,1 prosent fra februar. Men justert for sesong har prisene falt med 0,2 prosent.

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

Sterk prisoppgang i Oslo-borettslag

Det er ikke alle som melder om nedgang. Norges største boligbyggelag, OBOS, kan rapportere en overraskende stor prisoppgang hittil i år. Foreløpig har prisene på brukte OBOS-boliger steget utrolige 11,4 prosent i 2009.

Bare i mars steg prisene med 3,2 prosent i snitt.

– Dette er en uventet sterk prisoppgang. Vi forventer ikke en like sterk prisstigning i månedene framover. Men vi ser at bruken av forkjøpsrett også har gått opp, noe som viser at det er en høyere aktivitet i markedet, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Se vårt regnestykke: Lønner det seg å kjøpe for å leie ut?

For Oslo sett under ett er imidlertid trenden negativ. Tallene fra meglerne viser at boligprisene har falt med tre prosent sammenlignet med snittet for 2008. Samme tall rapporteres også fra Trondheim, mens prisene i Bergen ligger fem prosent under snittet fra fjoråret.

Eneboliger holder best

Prisutviklingen for leiligheter landet sett under ett, er negativ. Prisene har gått ned med 0,2 prosent for leiligheter, og 0,5 prosent for delte boliger fra februar til mars.

Eneboliger kan vise til en fortsatt positiv prisutvikling landet sett under ett, med + 1,1 prosent fra februar til mars i år.

Tiden det tar å selge en bolig i Norge har gått med fra 55 til 45 dager siden februar.

Tror ikke på oppgang

Jan F. Qvigstad
Jan F. Qvigstad Vis mer


Som DinSide skrev på mandag, er det mange som tror at de positive trendene i boligmarkedet ikke vil fortsette. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank sier situasjonen i finansmarkedet er for usikker til at vi kan være sikker på at pilene i boligmarkedte vil fortsette å peke oppover.

- Vi tror det er for tidlig å si at boligmarkedet har snudd, og at prisene vil øke, sier Qvigstad.

Ifølge Norges Bank vil det ikke være unaturlig om prisene faller noe.

- Det er vanskelig å si hva som er normale boligpriser, men vi pleier å peke på at det kanskje var et normalnivå i 1988/92. Hvis du trendforlenger prisnivået fra da og frem til i dag, er det rom for ytterlige fall i boligprisene, sier Qvigstad.

LES SAKEN: Er boligprisene for høye?

Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v.) og Harald Magnus Andreassen
Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v.) og Harald Magnus Andreassen Vis mer


Enkelte makroøkonomer har også tatt til orde for at prisnivået for boliger i Norge er for høyt. Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, har tidligere uttalt at boligprisene i Norge er altfor høye. Hans kollega Bjørn Roger Wilhelmsen sa for noen dager siden at lite taler for videre oppgang i prisene.

- Dersom vi ser boligprisene i sammenheng med inntektsutviklingen de siste 10-15 årene, og utvikling i byggekostnadene i samme perioden, taler ikke dette for en ytterligere oppgang de neste årene, sier Wilhelmsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer