Hvor kommer støv fra?

Og hvordan kan du redusere problemet? Her får du svar på begge deler.

HYBELKANINER er et sammensurium av mye rart, men 60 prosent av innholdet kommer faktisk utenifra. Foto: Wikipedia.org
HYBELKANINER er et sammensurium av mye rart, men 60 prosent av innholdet kommer faktisk utenifra. Foto: Wikipedia.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvor mye du støvsuger og vasker kommer det tilbake - ofte i form av hybelkaniner under senga og fint pudder på toppen av bokhylla: Støv.

I gjennomsnitt produseres det seks milligram støv per kvadratmeter per dag i private husholdninger, ifølge en tysk undersøkelse.

Men hvor i alle verden kommer det fra?

Forskere ved University of Arizona har endelig funnet svar, ifølge det vitenskapelige nettstedet Live Science.

Studien er publisert i fagtidsskriftet Environmental Science & Technology.

Les også:
Så ekle er vi hjemme
Støvsugeren som spiser lukt
Du bør vaske mindre

Kommer utenifra

Ved hjelp av en datamodell fant forskerne ut at mesteparten av støvet innendørs faktisk kommer utenifra. Dette var i det minste tilfellet i en gruppe boliger i Midtvesten i USA.

Støv består av en rekke mer eller mindre ekle greier, som døde hudceller, fibre fra tepper og møbler – og skitt og luftbårne partikler som tidligere befant seg utendørs.

De to sistnevnte utgjør omtrent 60 prosent av støvet, ifølge studien.

Les også: Hva er navlelo?

GODE SØTVRÅD? Del dem gjerne med andre DinSide.no-lesere i forumet under. Foto: Colourbox.com
GODE SØTVRÅD? Del dem gjerne med andre DinSide.no-lesere i forumet under. Foto: Colourbox.com Vis mer


Farlig for barn

Men støv kan også inneholde giftige forbindelser, som bly og arsenikk, som stammer fra forurensede avfallsplasser.

Dette kan være spesielt skadelig for barn, som kan få i seg stoffene når støv fester seg på hender eller leker som de deretter putter i munnen.

Ifølge forskere kommer 60 prosent av arsenikken i støv innendørs fra luftpartikler. Resten kommer fra skitt som trampes av seg inne.

Les også: Her er hjemme-fellene

Giftig avfall

Forskerne tror datamodellen kan bli nyttig med tanke på trygg håndtering av avfall, da søppel frigir giftpartikler som kan bli til støv, skriver livescience.com.

Siden de fleste forurensende stoffer kommer inn gjennom lufta, vil det mest hensiktsmessige være å finne måter som kan forhindre disse i å bli luftbårne, heller enn å forsøke å fjerne dem fra avfallsplassen – noe som kun vil virvle opp mer støv, ifølge forskerne.

Les også: Og dette har du i hus?

Tips mot støv

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) gir følgende råd mot støv i sine artikler om renhold og inneklima:

  • Ha det ryddig: Unngå rotete innredning, åpne hyller med papirer, permer, bøker, materialer og lagervarer som samler støv.
  • Bruk sentralstøvsuger: Den har ingen returluft som igjen virvler opp støv i rommet. Derfor er den en god løsning for astmatikere, allergikere og andre overfølsomme personer. Som et godt alternativ til slike anlegg er støvsugere med god sugeevne og god filtrering av utblåsingsluften. Les også: Dette bør du tenke på når du skal kjøpe støvsuger
  • Unngå vegg-til-vegg-tepper: Faste tepper er vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt.
  • Gå for glatte flater: Som er lette å rengjøre. Støv fester seg lett på rue materialflater som for eksempel ubehandlede panelvegger og strietapet på vegg.
  • Velg møblene med omhu: Unngå stoppede møbler og «tunge» gardiner, pyntegjenstander og puter. Åpne skap, og skap som ikke går helt opp til tak, er andre steder der støvet samler seg og ofte blir liggende.
  • Bruk mikrofiberkluter: En mikrofiberklut er positivt ladet mens støv er negativt ladet. Det er derfor mikrofiberkluter holder så godt på støvet i motsetning til en bomullsklut som er negativt ladet og derfor lite effektivt til støvtørking. Se også: Guide til enkel husvask
  • Pass på innetempen: Temperaturen innomhus bør holdes på ca. 20-22 grader, og cirka 5 grader mindre på soverom. Oppvarming av inneluften gjør støvet tørt og svevende. Unngå varmekilder som er vanskelig å holde rene.
  • Se opp for skitne sko: Mye smuss, sand, jord og gress kan forhindres i å dras med inn, hvis en rist eller såkalte gressmatter/grove matter ligger foran inngangspartiet. Å fjerne løse matter/tepper innendørs om sommeren er et godt tips. Om vinteren er det greit å ha matter som kan avlaste fuktig skotøy, slik at fukt og smuss ikke blir dratt inn i resten av huset.
Har du flere tips? Del dem gjerne i forumet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer