Hvor lang holdbarhet har pappvin?

Pass på at vinen oppbevares kjølig.

HOLDBARHET?  Pappvin holder seg bedre hvis den blir lagret i kjøleskap etter du har åpnet den. Foto: NTB scanpix
HOLDBARHET? Pappvin holder seg bedre hvis den blir lagret i kjøleskap etter du har åpnet den. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om hvor lang holdbarhet en åpnet vinflaske har i kjøleskap.

Men hvor lenge holder egentlig pappvinen etter at du har åpnet den?

LES OGSÅ: - Du kan ikke smake forskjell på vin

Pappvinens historie

Vinboksen ble oppfunnet og patentert av australieren Thomas Angove i 1965.

Vinen ble åpnet ved å klippe av hjørnet på posen.

For videre oppbevaring måtte man presse luften ut av posen manuelt og så forsegle posen, som igjen ble puttet tilbake i boksen.

Vinboksen ble fort populært, og i 1967 tok Penfold’s Wines patent på en tappekran i plastikk som var festet til en galvanisert plastikkpose.

Kilde: Vinmonopolet


Oppbevar den i kjøleskap

Ifølge Vinmonopolet er holdbarheten for en uåpnet kartong rundt 12 måneder, mens en åpnet kartong kan drikkes i inntil 6-8 uker etter åpning.

Det anbefales også at vinen bør oppbevares kjølig.

Så hva om de 6-8 ukene har passert, men du likevel har mer vin igjen i kartongen?

- Vin som blir oksidert mister fruktighet og begynner å lukte slik det gjør av frukt som har ligget for lenge på kjøkkenbenken, eller som en epleskrott. Dette går gradvis, men når vinen er dominert av lukt som minner om brunt eple, brun banan, buljong og fuktig høy, da er det fare på ferde, sier Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, til Dinside.

Stueland legger også til at det ikke er farlig å drikke vin som er oksidert, men at det ikke er så godt.

- Kan hvilken drue som har blitt brukt påvirke holdbarheten?

- Produksjonsmetode har nok mer å si. Vin som har ligget en stund på berme(bunnfall) før den er tappet på flaske eller kartong er for eksempel mer stabil. Hvor mye luft som kommer til under tappingen av vinen kan spille en rolle, forklarer han.

Stueland forklarer videre at tilsetning av svovel i vin kan gjøre vinen mindre utsatt for oksidasjon. Hvor lenge det er siden vinen har blitt tappet på kartongen kan også ha mye å si. Jo ferskere, jo bedre, understreker han.

LES OGSÅ: Så mye betaler du egentlig i avgift for alkohol

Merk kartongen selv

Det finnes ingen krav i EU om at vinkartongene må merkes med best før-dato. Likevel vil du finne denne merkingen på noen av kartongene.

Finner du den derimot ikke, vil det være lurt å merke kartongen selv med datoen du åpnet den, eller regne ut hva som vil være best før-datoen.

På denne måten slipper du å gruble over når det var du faktisk åpnet dunken.

Et annet godt tips kan også være å merke kartongen så fort du får den i hus - i hvert fall hvis du er av typen som kan risikere å passere holdbarhetsgrensa for en uåpnet kartong. Da er det som nevnt tidligere snakk om ett år.

LES OGSÅ: Det kan lønne seg å handle mer enn kvota

Forskjell på rød og hvit vin?

Å velge rødvin over hvitvin fordi du tenker den vil holde lenger, er det ingen grunn til.

INGEN FORSKJELL:  Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, sier til Dinside at det i utgangspunktet ikke er noen forskjell på holdbarheten på rød og hvit vin. Foto: VINMONOPOLET
INGEN FORSKJELL: Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, sier til Dinside at det i utgangspunktet ikke er noen forskjell på holdbarheten på rød og hvit vin. Foto: VINMONOPOLET Vis mer


Stueland forklarer nemlig at det i utgangspunktet ikke er noen forskjell på holdbarheten til rød og hvit vin.

- Vi har gjort tester der vi har smakt både rødviner og hvitviner etter at flaskene har blitt åpnet. Vår erfaring er faktisk at hvitviner generelt sett taper seg mindre på smak enn rødvin når de blir utsatt for oksygen via luft.

- Basert på dette kunne jeg vel sagt at hvitvin er mer holdbart etter åpning, men det er det nok mange som er uenige i. Den vanlige oppfatningen er tvert imot at rødvin er mer holdbart siden det er tannin i rødvin, som i teorien skal gjøre vinen mer holdbar. Rødvin og hvitvin kan i utgangspunktet være like holdbare, avslutter han.

LES OGSÅ: Nå blir det lov å informere om alkohol

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer