Hvor lenge er en takst gyldig?

Slett ikke alle boliger rives bort etter første visning. Sjekk om du burde få ny takst eller boligsalgsrapport.

Noen boliger blir liggende lenge på markedet før de selges. Selv om det ikke har skjedd store endringer i markedet eller med boligen, bør ikke taksten være eldre enn et halvt år. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
Noen boliger blir liggende lenge på markedet før de selges. Selv om det ikke har skjedd store endringer i markedet eller med boligen, bør ikke taksten være eldre enn et halvt år. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at boliger rives vekk i enkelte deler av landet, er det ikke like brennhett marked over alt. For mens en rekke boliger selges umiddelbart etter visning i hovedstaden, tar det 63 dager i snitt å selge en bolig i Agder-fylkene, viser meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Også i Agder-fylkene selges noen boliger raskt, mens andre kan bli liggende i månedsvis. Samme prospekt, samme Finn-annonse - og ikke minst samme takst. Men markedet og boligprisene er ikke nødvendigvis de samme som da taksten ble fastsatt.

Hva gjør du da, om det er din bolig dette gjelder?

Lite lurt å dumpe boligprisen? Se hvor lenge kan du sitte på boligen for å få ønsket pris.

Seksmånedersregelen

- Når det enkelte steder i landet tar mer enn 60 dager i snitt å selge en bolig, sier det seg selv at noen objekter kan ta mange måneder å selge, sier Terje Halvorsen, leder for DNB Eiendom. Foto: Elisabeth Dalseg
- Når det enkelte steder i landet tar mer enn 60 dager i snitt å selge en bolig, sier det seg selv at noen objekter kan ta mange måneder å selge, sier Terje Halvorsen, leder for DNB Eiendom. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Som hovedregel har takstdokumenter en levetid på seks måneder. Men det kan godt hende du bør få utført en ny takst tidligere, ifølge Tommy Friestad, gründer og megler i Boa Eiendomsmegling.

– Når det går utover denne perioden, vil markedet ha forandret seg så mye at du må ha ny takst. Det gjelder ikke bare selve prisen, men er også viktig i forhold til reguleringskart i området, et cetera, sier Friestad til DinSide.

Er taksten eldre enn tre-fire måneder, og spriker prisen veldig i forhold til meglers estimat, kan det være verdt pengene å få en ny takst. Ikke minst for å styrke boligkjøpers trygghetsfølelse.

– Det er kanskje sjelden markedet forandrer seg så mye på fire måneder, men det er ikke ukjent.

Tips: Bor du i et område der det er vanlig å selge boliger med de mer omfattende og dyrere boligsalgsrapportene, kan det holde å få et nytt (og rimeligere) takstdokument, mens boligsalgsrapporten kan ligge ved som en grundigere dokumentasjon på boligens tekniske tilstand.

Taksten ligger bak markedet

Det er også verdt å merke seg at taksten ikke nødvendigvis er en fasit for hva markedet faktisk er villig til å betale.

– Taksten har en tendens til å ligge bak markedet, spesielt i perioder når det går opp og ned, sier Friestad. Han peker også på at det kan være store sprik mellom takster fastsatt for samme eiendom på samme tid.

– Men: Har markedet beveget seg opp eller ned er det verdt å få en ny. Du vil jo at det skal være så korrekt som mulig, påpeker Friestad.

Takst eller boligsalgsrapport? Se hvorfor den ene koster dobbelt så mye som den andre.

Når du skal velge takstmann

De aller fleste meglere har samarbeid med en eller flere takstmenn, men du kan fint finne en selv. Da kan det være verdt å ha følgende i bakhodet:

  • Har han papirene i orden? Takstmann er ingen beskyttet tittel, hvem som helst kan kalle seg dette. I stedet er det ulike sertifiseringsordninger ute. Forbrukerrådet anbefaler at du bruker en sertifisert takstmann tilknyttet enten Norges Takseringsforbund (NTF) eller Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO).
  • Har dere papirene i orden? Du trenger ikke skrive kontrakt med takstmannen, men det kan være greit å avtale skriftlig. Få med tidspunkt for befaring, kostnad - og ikke minst dato for levering av rapport.
  • Takst eller boligsalgsrapport? Det er viktig å vite hva du skal be om. Taksten er enklere og rimeligere å få utført, mens boligsalgrapport er en grundigere gjennomgang av boligens tekniske tilstand. Per i dag er det vanlig med takst i de største byene, men de aller fleste stedene i landet etterspør kjøperne boligsalgsrapport. Det er greit å sjekke at takstmann er kvalifisert for den rapporten du etterspør før du hyrer ham.
    Les også: Vil påby boligsalgsrapport

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer