Hvor lenge holder åpnet juice seg i kjøleskapet?

Sjansen er stor for at den er drikkbar langt lenger enn du tror.

IKKE BARE SE HER: Det produsenten oppgir er ikke nødvendigvis den eneste sannheten.  Foto: Elisabeth Dalseg
IKKE BARE SE HER: Det produsenten oppgir er ikke nødvendigvis den eneste sannheten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av juicevariantene som er til salgs i dag kan holde seg i et år eller to, gitt at du ikke åpner den. Når du først slipper luft inn i flasken eller kartongen, har du en helt annen tidshorisont å forholde deg til.

Noen produsenter sier at åpnet juice holder fire dager i kjøleskap, andre fem. Og da vi testet eplejuice nylig oppga produsenten av den ene, Balholm, at åpnet juice holdt seg en uke i kjøleskap etter åpning.

– Og noen ganger mye lenger, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsdirektør i Matvett.no, til DinSide.

Bruk nesen

Det fordrer selvsagt at du lukker den godt igjen, slik at det ikke kommer mer luft til enn nødvendig.

Du kan trygt lukte og smake på maten etter "best før"-dato, ifølge Anne Marie Schrøder.  Foto: Elisabeth Dalseg
Du kan trygt lukte og smake på maten etter "best før"-dato, ifølge Anne Marie Schrøder. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er du i tvil om juicen har holdt, er det bare å lukte på juicen, eventuelt smake. Noe av det "verste" som kan skje med en juice, er at den har gjæret, og det vil du sannsynligvis lukte, og i hvert fall smake.

– Er den ikke god, så kaster du den bare. Du har ikke fått i deg noe du kan bli syk av, lover Schrøder.

Nordmenn har datoskrekk: Kaster mat for ti milliarder i året

Best før er garantitid

Er du i tvil om du kan ta skade av å smake på maten, så sjekk datostemplingen.

– Juice er "best før", og alt som er merket med "best før" kan du smake på uten å bli syk etter utløpsdato, sier Schrøder.

Produkter du kan bli syk av å smake på er merket med "siste forbruksdato". Forvirret? Schrøder sammenligner "best før" med garantitid: Man garanterer at produktet smaker best innen en viss dato. Det betyr ikke at det er farlig å smake på etter datoen.

– Vi kaster jo ikke de andre tingene vi har når garantitiden er utløpt. Vi bruker dem så lenge de virker.

Slik sjekker du om egget er ferskt

Vil ha økt mattrygghet

Noen ting er enklere å lukte og smake på enn andre. Vi synes det er greit å ta en bit ost, eller smake på eplejuice, mens for eksempel melk, vegrer vi oss litt for. Og matvarer vi ikke kjenner så godt, sliter vi mer med å smake på.

Eksperimenterer med årgangsjuice:

Et par år tilbake lanserte Sunniva gourmetjuicene Vår. Disse selges fortsatt i større dagligvare-forretninger, og på Vinmonopolet. Det er stort sett siste høsts juice man får kjøpt, men Sunniva eksperimenterer nå også med lagring av juicen. Den modner over tid på flaske, og får en mer voksen smak, samtidig som det fortsatt er alkoholfritt.


– Det viktigste er at folk kjenner en mattrygghet. Og de fleste som er opptatt av å lage mat, som prøver og feiler på kjøkkenet, vet hvordan råvarer skal lukte og smake, sier Schrøder.

Det handler om å ta tilbake kunnskapen om å gjøre ting ordentlig og skikkelig, og å vite hva man holder på med. Det handler ikke om å ha fancy utstyr eller eksotiske råvarer. Det handler om å kjenne de råvarene du har og bruker.

– Man ser bare når man snakker med eldre mennesker, de har jo et helt annet måte å forholde seg til mat på.

De ser rett og slett på maten, kjenner på den, lukter på den, eventuelt smaker på den, i stedet for å se på en dato.

– Nå har vi jo også supre kjøleskap og andre hjelpemidler som skal bidra til økt holdbarhet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kjøleskap med ulike temperatursoner dobler eller tredobler matens holdbarhet, og ved hjelp av vakuumeringsteknikker, enten i kjøleskapet eller ved hjelp av en vakuummaskin, holder maten fem ganger så lenge som før.

Smart til matrester: Se video av vakuumpistol

Hvorfor varierer holdbarhetsdatoen så mye?

En tid tilbake testet vi i DinSide mer enn 25 ulike typer eplejuice. De ble alle kjøpt inn i løpet av et tidsrom på 36 timer, men holdbarhetsdatoene varierte ekstremt.

Hvor ofte drikker du juice etter holdbarhetsdatoen?

(Avsluttet)
Ofte(49%) 519
Av og til(24%) 253
Aldri(17%) 180
Sjeldent(10%) 108
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noen var merket best før kun dager eller få uker etter vi kjøpte dem, mens andre var holdbare flere måneder – ja til og med år – frem i tid.

Det er det flere årsaker til. Hovedårsaken er selvfølgelig at de ikke har samme produksjonsdato. Men det er også en markant forskjell på juicen som står i kjøledisken, og juicen som tåler å stå i romtemperatur. Førstnevnte har gjerne en holdbarhet på tre-fire uker, mens sistnevnte kan stå i flere år.

Noen blir til og med bedre. Juiceprodusenten Sunniva eksperimenterer med å lagre juicen. Et par år tilbake lanserte Sunniva gourmetjuicene Vår. Disse selges fortsatt i større dagligvare-forretninger, og på Vinmonopolet. Det er stort sett siste høsts juice man får kjøpt, men Sunniva eksperimenterer nå også med lagring av juicen. Et skifte fra "best før" til "bedre etter".

DinSide har fått smake på tidligere Vår-årganger, og uten at det er noen fasit (smaken vil variere fra årgang til årgang) fikk både 2010 og 2011-årgangene en mer voksen smak enn årets juice - samtidig som det fortsatt er alkoholfritt. Anbefales, om du får fatt i det!

Glad i granateplejuice? Slik får du juicen ut av et granateple uten å søle overalt.

Hjemmelaget juice er ferskvare

Ferdigjuice er varmebehandlet for lenger holdbarhet, og for å drepe bakterier. I tillegg er den tappet i sterile omgivelser. Men hva med juicen man lager selv?

Vi har testet flere juicemaskiner, og selv om det aller fleste etter hvert kan vaskes i maskin, er det fortsatt litt tiltak å ta dem frem og sette i gang. Mange anbefaler derfor å lage en litt stor porsjon, og oppbevare i kjøleskapet i et par dager.

"Når du først er i gang, kan du gjerne lage noe ekstra som du oppbevarer i kjøleskapet til senere på dagen, eller til og med for et par dager" heter det på nettsidene til Angel Juicer.

En ekstra fordel når denne maskinen, som var så effektiv at den til og med kunne presse ut melk av mandler, tok evigheter å gjøre ren. Men selv om det er praktisk å lage mye på én gang, er det ikke sikkert det er så smart.

Det tar for eksempel ikke særlig lang tid før flere typer juice skiller seg, selv om det kan variere litt avhengig av om du bruker en juicepresse eller sentrifuge. Det er ikke farlig, men juicen blir mindre delikat. Det samme om du juicer frukt som har lett for å bli brune i snittflater, som for eksempel epler. Det tar ikke lang tid før den søte, lysegrønne eller lyserosa eplejuicen er forandret til lysebrun tørstedrikke. Ikke spesielt delikat.

Tips: Press en sitronbåt med eplene, så holder juicen lenger på den friske fargen. Sjekk også hvordan du unngår at avocadoen blir brun.

Det er imidlertid ikke bare det estetiske som gjør at du burde drikke hjemmelaget juice med én gang, skal vi tro Carina Hultin Dahlmann, en av Norges fremste juicingeksperter.

– Hjemmepresset juice skal drikkes innen 30 minutter og ikke lagres. Med én gang den er juicet starter oksideringsprosessen og nedbrytning av næringsstoffer, sier Hultin Dahlmann til DinSide.

Dersom man må oppbevare juicen litt, må det være i en lys- og lufttett beholder som står kaldt. Seks til åtte timer kan gå, ifølge Hultin Dahlmann, men hun advarer sterkt mot å drikke et døgn gammel juice, grunnet mulig bakterieutvikling.

– Vitsen med juicing er å presse, så drikke, sier Hultin Dahlmann.

Putt sommeren på glass: Trikset som gjør at godbitene holder seg lengst mulig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer